Μια επιθυμία ετών της Προεδρικής Φρουράς πήρε σήμερα σάρκα και οστά. Ο Νεομάρτυρας Αγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων από σήμερα είναι κι επίσημα ο Προστάτης της.
Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην οποία παρέστη ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και χοροστατούντος στην Δοξολογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμο, παρουσιάστηκε το μνημείο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου το οποίο κατασκευάστηκε στο προαύλιο χώρο της Προεδρικής Φρουράς με δαπάνη του Συλλόγου των Απανταχού Αγιοργιτών «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Παλαίμαχων Ευζώνων, οι συντοπίτες του Αγίου Γεωργίου από τα Γρεβενά, καθώς οι απόγονοι του Νεομάρτυρα που ζουν στον Πειραιά.
Ο Αρχιεπίσκπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Στον άνθρωπο δεν είναι τόσο ουσιαστικό το εξωτερικό, αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται εσωτερικά. Η φουστανέλα είναι ένα σύμβολο του αγώνα και της απόκτησης της ελευθερίας». Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για τη σημερινή ημέρα, που αφιερώνεται ένα προσκυνητάριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην Προεδρική Φρουρά, δηλώνοντας πως αυτό μάς δίνει εσωτερική δύναμη. Τέλος, συνεχάρη όσους συνέλαβαν την ιδέα και όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία του και ευχήθηκε ο λαός να συνεχίσει να δείχνει αυτό που θέλει και αυτό για το οποίο αγωνίζεται.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «πρέπει αυτούς τους στόχους, που αφορούν την προστασία του έθνους μας, του λαού μας και της πατρίδας μας, να τους κάνουμε κοινή μας συνείδηση. Πριν απ’ όλα, πάνω απ’ όλα η αγάπη για την πατρίδα, η αφοσίωση στο καθήκον».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Νεομάρτυς Αγιος Γεώργιος μαρτύρησε ακριβώς επειδή δε δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. «Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών (σήμερα φέρει την ονομασία Άγιος Γεώργιος), από γονείς φτωχούς γεωργούς, τον Κωνσταντίνο και τη Βασίλω. Ο Γεώργιος, επειδή οι γονείς του ήταν φτωχοί, παρέμεινε αγράμματος. Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία και πήγε στα Ιωάννινα, όπου έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια.
Κατά τον Οκτώβριο του 1836 μ.Χ. συκοφαντήθηκε από εχθρούς του Τούρκους, ότι δήθεν, προηγουμένως εξισλαμίστηκε και κατόπιν επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία. Μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος απολογήθηκε με θάρρος και απέδειξε ότι ποτέ δεν έγινε αρνησίθρησκος. Έτσι, αφού βρέθηκε και απερίτμητος τον άφησαν ελεύθερο.
Αργότερα πήρε σύζυγο ονόματι Ελένη και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 μ.Χ. γεννήθηκε το παιδί τους, που 8 μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, εορτή του Προδρόμου, βαπτίστηκε και, λόγω της ημέρας, έλαβε το όνομα Ιωάννης.
[irp posts=”397036″ name=”Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ξεκάθαρη η θέση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό” (ΦΩΤΟ)”]
Στην συνέχεια, ο Γεώργιος, προσλήφθηκε Ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και πήγε στην πόλη αυτή. Κατόπιν με άδεια του αφέντη του, ήλθε στα Ιωάννινα για δικές του υποθέσεις, όπου την 12η Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ημέρα Τετάρτη, κάποιος Οθωμανός τον συκοφάντησε ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε χριστιανός. Έτσι συνελήφθη, φυλακίστηκε και με τη βία οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον αλλαξοπιστήσουν. Ο Γεώργιος όμως, παρέμεινε αμετάπειστος, ομολογώντας τον Χριστό. Μάταια λαός και κλήρος προσπαθούσαν να τον πείσουν να δραπετεύσει από τη φυλακή. Αυτός επέμενε να μαρτυρήσει για τον Χριστό. Τρεις φορές που οδηγήθηκε στον κριτή, συνεχώς ομολογούσε την πίστη του.
Έτσι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά. Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα δε εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη. Πλήθος παραλύτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους.