Ιερώνυμος: Αυτός ο τόπος αναζητά την ειλικρίνεια και την αλήθεια
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο οικείος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κληρικοί της Μητρόπολης και πιστοί από όλο το νησί.
Ο Μητροπολίτης Χίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού και του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χίου για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, όπου φυλάσσονται τα οστά ανθρώπων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1922 και τόνισε “είναι διαφορετικό να διαβάζεις την ιστορία και διαφορετικό να βλέπεις τα οστά των ανθρώπων που μαρτύρησαν. Άραγε αυτό είχε στο νου του ο Εθνικός μας ποιητής όταν έγραφε “η Ελευθερία είναι απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά”.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως στην Περιφέρεια διασώζεται ακόμη η αισιοδοξία, ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες της εποχής τόνισε πως “οφείλονται στην υιοθέτηση ξένων προτύπων. Στο εξωτερικό επισήμως λένε πως ο Θεός πέθανε. Αυτό, όμως, σημαίνει πως πέθανε και η ανθρωπιά, με αποτέλεσμα να αγωνιζόμαστε πάνω σε ερείπια για να περάσουμε στην απέναντι όχθη”. Ενθάρρυνε, ωστόσο, τους πιστούς να μην απογοητεύονται και να μην τους πιάνει πανικός, η Χίος, όπως εξάλλου και όλη η Ελλάδα έχει περάσει πολλές κρίσεις, αλλά από όλες έχουμε βγει νικητές.
“Καλούμαστε να επαναφέρουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως “οι αξίες, εξάλλου, δεν αγοράζονται, ούτε δίδονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για αποϊεροποίηση του προσώπου επισημαίνοντας πως “το ανθρώπινο πρόσωπο ευτελίστηκε και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η μετάνοια, δηλαδή η αλλαγή νοοτροπίας και μυαλού, για να εμψυχωθούμε και ενωμένοι να προχωρήσουμε”.
Μιλώντας για τη ζωή στην Περιφέρεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην περυσινή περιοδεία του στην Μακεδονία τονίζοντας πως “εκεί ανατριχιάζαμε ακούγοντας τον Εθνικό Ύμνο, ενώ στην Αθήνα δε δίνει κανείς σημασία. Η επίσκεψή μας, όμως εδώ σήμερα μας δίνει την ελπίδα για ανακεφαλαίωση, για την εσωτερική αλλαγή. Αυτός ο τόπος, εξάλλου, αναζητάει την ειλικρίνεια και την αλήθεια, να μην κρύβουμε τις πράξεις μας και να ρίχνουμε τα σφάλματά μας στους άλλους. Γιαυτό, άλλωστε ερχόμαστε στην Εκκλησία”.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Αγίων. Την λιτάνευση ακολούθησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας.
Ο σημερινός Ναός των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου ήταν στην παλαιά εποχή μικρό μοναστήρι. Για πρώτη φορά εκτίσθη κατά την Γενουατοκρατία (1346-1566μ.Χ.), σε ρυθμό βασιλικής. Ήταν διηρημένος σε τρία κλίτη, που χωρίζονταν με πορφυρίτη και οφίτη. Είχεν εσωνάρθηκα και οι τοίχοι ήταν αγιογραφημένοι.
Το 1822 επυρπολήθη από τους Τούρκους και το 1840 ανοικοδομήθη με απόφαση του Μητροπολίτου Χίου Κοσμά. Με την επίμονη προσπάθεια του ιδίου, ανεκυρήχθη μητροπολιτικός Ναός. Τότε για πρώτη φορά ακούστηκε να κτυπά εκεί καμπάνα.
Το 1881 κατέπεσε από το φοβερό σεισμό και με πολλές θυσίες ανηγέρθη ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός.