ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ: Το Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία Βαρβάρα επισκέφθηκε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας (14/04) ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Τον Πρωθυπουργό, τον Μακαριώτατο και την Υπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος. Ο κ. Μητσοτάκης φτάνοντας στον χώρο συνομίλησε με τους νέους, περίπου 70 στον αριθμό από 16 χώρες, και εξήρε τον ρόλο του Φοιτητικού Οικοτροφείου. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του Οικοτροφείου, αλλά και τη δημιουργία άλλων αντίστοιχων δομών.
Στην προσφώνησή του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου ανέφερε:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι φοιτητές του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρώτο τον πνευματικό τους Πατέρα, τον σεμνό και ταπεινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος πατέρα Ιερώνυμο, σας υποδέχονται σήμερα με τιμή, χαρά και συγκίνηση. Υποδέχονται τον ακούραστο Πρωθυπουργό της Ελλάδος, συνοδευόμενο από την ερίτιμο Υπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη και καλούς συνεργάτες του.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αναζητούσε πάντοτε τον τρόπο με το οποίο θα ενίσχυε το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό της έργο, ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη και την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου αυτής. Αυτή η επιδίωξη της Ιεραρχίας έλαβε χώρα το έτος 1936, όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Αποστολική Διακονία, ως μία σαρκωμένη πλέον προσπάθεια που καλλιεργήθηκε με αγωνία και κόπο μέσα στο χρόνο μέχρι να λάβει αυτή τη μορφή, η οποία εξέφραζε την ποιμαντική εγρήγορση και την προφητική ανησυχία της Εκκλησίας μέσα από την κατήχηση, τη μαρτυρία, την ιεραποστολή, την παιδεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την φιλανθρωπία, την κοινωνικότητα.
Όλο αυτό το έργο, κύριε Πρόεδρε, έχει αποδώσει πολλούς καρπούς 90 χρόνια τώρα, που καρποφορούν ποικιλοτρόπως σε όλη την οικουμένη διά των ακολούθων πρωτοβουλιών:
― Ιεραποστολή στην Αφρική, την Ασία, την Λατινική Αμερική, και προσφορά στον Ελληνισμό της Διασποράς, στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, στις Εκκλησίες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης,
― Λειτουργία έδρας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της βυζαντινής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης επί 13 ολόκληρα χρόνια (1120 φοιτητές),
― Πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας κάθε καλοκαίρι εδώ στο Οικοτροφείο για στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας που γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοσή μας (740 φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου),
― Ίδρυση και λειτουργία Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ. το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων,
―Ξενόγλωσσες εκδόσεις για την ιστορία του τόπου και ιδιαίτερα για την περίοδο της Κατοχής στην αγγλική, την έκδοση της «Μαύρης Βίβλου» στην αγγλική και γαλλική γλώσσα για την γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού που απεστάλη σε όλα τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, και την έκδοση του καθηγητικού βοηθήματος «Διδάσκοντας την ιστορία του Πόντου», για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πάλι με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ιστορικό για την Ορθοδοξία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό σχέδιο νόμου, ο οποίος προβλέπει συνολικά 600 οργανικές θέσεις ιερέων για την ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Μονής Σινά. Η κυβερνητική απόφαση έχει και μείζονα γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα δε για την Αφρική, γιατί Αφρική χωρίς Ευρώπη και Ευρώπη χωρίς Αφρική δεν γίνεται.
Στο κτήριο αυτό, που βρίσκεσθε σήμερα, κε Πρόεδρε, στεγαζόταν η Σχολή Διακονισσών, που ιδρύθηκε το 1957 και εντάχθηκε το 1980 στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το κτήριο ανακαινίσθηκε και σήμερα στεγάζεται πλέον η παρούσα φοιτητική εστία. Είμαστε, κε Πρόεδρε, μία οικουμενική οικογένεια, ένα σπιτικό και διαμένουν πλέον κοντά μας 70 φοιτητές από 16 χώρες του κόσμου.
Η φιλοξενία όμως των υποτρόφων της Ιεράς Συνόδου, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αποστολικής Διακονίας από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ως και φοιτητών που αδυνατούν να βρούν φοιτητική στέγη, καθιστούν επιτακτική την περαιτέρω ενίσχυση των Φοιτητικών Εστιών. Και εφέτος υπήρξαν πολλές αιτήσεις φοιτητών Ελλήνων και αλλοδαπών που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε. Βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση, διότι δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας και στους υποτρόφους έναν αξιοπρεπή τόπο διαμονής, θεσμικά κατοχυρωμένο και με την καλή έννοια της λέξης « ελεγχόμενο».
Εσείς , Μακαριώτατε, έχετε ομιλήσει για το θέμα αυτό αρκετές φορές και το έχετε στα σχέδιά Σας. Εσείς, κύριε Πρόεδρε, αφουγκρασθήκατε την αγωνία της κοινωνίας και του Μακαριωτάτου για τους νέους ανθρώπους και η παρουσία σας σήμερα μας στερεώνει στην ελπίδα. Γι’ αυτό θεωρούμε την επίσκεψή σας ιστορική. Νοιώθετε την ευχαριστία στο βλέμμα αυτών των νέων ανθρώπων. Τών παιδιών μας!
Μακαριώτατε , κε Πρόεδρε,
Πολλές φορές έχετε τονίσει θεσμικά τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στα κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα, όπως απέδειξαν διαχρονικά και αποδεικνύουν και σήμερα οι ευεργέτες της Πατρίδας, του Γένους και της Εκκλησίας. Οφείλω ενώπιόν σας να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες στην κα Σίλια Κριθαριώτη-Τσάκου και τον κ. Νίκο Τσάκο, οι οποίοι με αφοπλιστική καλωσύνη και αγαπητική ευαισθησία ανέλαβαν την δαπάνη της αλλαγής των κλιματιστικών όλου του Οικοτροφείου μετά από 21 χρόνια λειτουργίας του».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μίλησε για ένα χώρο ελπίδας. Ωστόσο, παρουσίασε και τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς πολλά αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Γιά τον λόγο αυτό, τόνισε, απαιτείται τόσο η χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όσο και η αμέριστη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερα οικοτροφεία. Κατακλείοντας τον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, προσέθεσε: «Παρακολουθούμε τους άοκνους αγώνες σας, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές σας, εν μέσω δυσκολιών και αντίξοων συνθηκών. Θα θέλαμε κοντά σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεστε, να σας παρακαλέσουμε σήμερα από αυτό το χώρο να μεριμνήσετε όχι μόνον για τα παιδιά μας αυτά, αλλά και τα άλλα που περιμένουν απ’ έξω».
Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο της Εκκλησίας, κάνοντας λόγο για μια πραγματική, όπως είπε, «κιβωτό αγάπης και αισιοδοξίας», καθώς στο Οικοτροφείο παρέχεται στους φοιτητές η διαμονή και η σίτισή τους και ένα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.
Ακολούθως, οι Φοιτητές προσέφεραν στον Πρωθυπουργό ένα αντίγραφο Σταυρού της Αγίας Σοφίας.
Η Υπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία του Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας ανοίγει νέους δρόμους. Το έργο που επιτελείται εδώ είναι σπουδαίο και οι νέοι αυτοί άνθρωποι είναι η ελπίδα και το κεφάλαιό μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι το Οικοτροφείο είναι ένας βραχίονας όχι μόνο για τις Ορθόδοξες αλλά και τις ετερόδοξες Εκκλησίες».
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Φοιτητικού Οικοτροφείου, ενώ επισκέφθηκαν και τους χώρους διαμονής των Φοιτητών. Λίγο πρίν αποχωρήσει ο Πρωθυπουργός, ζήτησε να γνωρίσει τους φοιτητές από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στη δομή. Τρείς νέοι τον πλησίασαν, συστήθηκαν, και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους συμπαραστάθηκε, λέγοντάς τους: «Εύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτή η τραγωδία».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)