Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Την Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην χθεσινή ακολουθία λέγοντας πως γαληνεύει την ψυχή του ανθρώπου και του δίνει κουράγιο να συνεχίσει και να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία.
Μίλησε για την ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου, όπου “ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους. Τότε ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας και παρακαλούσαν όλοι μαζί, την Παναγία να βοηθήσει. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνομένων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι. Η Πόλη είχε σωθεί. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε στη συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στους Ναούς και ιδιαίτερα στην Αγία Σοφία, να ευχαριστήσουν, να ψάλλουν και να δοξάσουν”.
Τόνισε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως “αν ψάξουμε στη ζωή της Παναγίας, είναι συνεχώς η κεχαριτωμένη, η ταπεινή, η προσφέρουσα, η Βασίλισσα της αρετής. Τα κείμενα των Πατέρων, όμως, μας δείχνουν και την καρτερία, αλλά και τον πόνο της Παναγίας. Από την εποχή που δεν έβρισκε μέρος να γεννήσει τον Κύριο μέχρι τον Γολγοθά. Επίσης, οι προσευχές των ανθρώπων την τοποθέτησαν στην καλύτερη θέση μετά τον Ιησού και την ονόμασαν Βασίλισσα της Δόξης”.
Πρόσθεσε ο Μακαριώτατος πως “ο καθένας από μας, σε κάθε δυσκολία προστρέχει στην Παναγία και την παρακαλεί. Γιαυτό και τόσο επιτυχημένα η Εκκλησία την έχει τοποθετήσει σε αυτήν την θέση της κόγχης, είναι η Πλατυτέρα των Ουρανών, που ενώνει τη γη με τον ουρανό. Τα χέρια της είναι ανοιχτά, σαν μία πρόσκληση σε όλους μας”.
“Απόψε ακούσαμε μία κραυγή, μια παράκληση “σώσον ημάς από της βαρβαρικής επιδρομής” και οι επιδρομές είναι πολυποίκιλες και πολύμορφες, άλλοτε είναι κατακτήσεις, σφαγές, άλλοτε αδιαφορία για τον συνάνθρωπό μας που πεινάει. Οι άνθρωποι ζητάμε βοήθεια από την Παναγία τις δύσκολες ώρες και αυτό δεν έγινε μόνο κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά σε όλες τις δύσκολες στιγμές αυτού του γένους, αυτής της χώρας. Στις δύσκολες ώρες παρακαλέσαμε την Παναγία και βρήκαμε ανταπόκριση. Και σήμερα που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, μην μας πιάνει πανικός, με την ενότητα, την αλληλεγγύη και κυρίως την προστασία του Θεού και της Παναγίας θα ξεπεράσουμε την κρίση”.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους πιστούς για την πολύτιμη προσφορά τους στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας πως “και η πιο μικρή κίνηση από τον καθένα είναι σημαντική, αφού και το λίγο γίνεται πολύ όταν είμαστε ενωμένοι. Ό,τι κάνουμε σήμερα για τους ανθρώπους είναι καρπός από τα δικά σας χέρια, καρπός που αποδεικνύει πως είμαστε ενωμένοι”.