Η Ενδοοικογενειακή Βία και οι Γυναικτονίες ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρόσφατη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος όπως επίσης και οι ανά τον Κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες ρητά και κατηγορηματικά Καταδικάζουν την Άσκηση Βίας και την Προσβολή της Ανθρώπινης οντότητος και Αξιοπρέπειας.
Και η Κοινωνία σήμερα είναι συγκλονισμένη: παρατηρεί στα Δελτία Ειδήσεων τραγικά γεγονότα, με θύματα παιδιά από τους ίδιους τους Γονείς.
Μουδιασμένη παρατηρεί τη Βία εκτυλίσσεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των σπιτιών και μιας Κοινωνίας που εκκωφαντικά… κωφεύει στην κραυγή αγωνίας των θυμάτων. Τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητος καλούν επιτακτικά όλους τους φορείς, Εκκλησία και Πολιτεία, να συνεργαστούν και να Δράσουν.
Ο Χριστιανισμός και το Ευαγγέλιο Αναγνώρισαν πριν από δύο χιλιετίες την αξία της Γυναίκας και του παιδιού. Στην Εποχή μας ακόμα προσπαθούμε να εντοπίσουμε την Βία και τις Μορφές που αυτή εκδηλώνεται και μέσω των Φορέων και της Εκπαιδευτικής Πολιτικής να ενημερώνεται ο πληθυσμός του κάθε Κράτους.
Η Εκκλησία και η Πολιτεία με Οργανισμούς τους, στηρίζουν την Ελληνική Οικογένεια. Οι Σχολές Γονέων και το ΚΕ.Σ.Ο με την Στέγη της Μητέρας, είναι Φορείς που στηρίζουν τέτοιες Ενέργειες.
Δεν αρκεί μόνο να εντοπίζουμε την Βία και τις Μορφές της, αλλά να πράττουμε κάτι για την εξάλειψή της. Και η Ενημέρωση είναι κομβικής σημασίας.
Η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων και το Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας», του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οργανώνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, 17:30-19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο) (Στάση Μετρό Κεραμεικός) Εσπερίδα με θέμα:
«Πατρότητα: Κλήση ή Πρόκληση;»
Βασικοί στόχοι της Εσπερίδας είναι:
- Να συζητήσουμε κατά πόσο ο πατέρας συντελεί στην ανατροφή ενός ανθρώπου, ως μοναδικού Δημιουργήματος του Θεού.
- Να μελετήσουμε τις θεωρίες και τις Κοινωνικές Διεργασίες, οι οποίες συνέβαλαν στις αλλαγές της έννοιας της Πατρότητας.
- Να διαλεχθούμε γύρω από την έννοια της Πνευματικής Πατρότητας και να αναρωτηθούμε ποιά είναι η αντίληψη που υπάρχει για το Ρόλο του Πνευματικού πατέρα στη σκέψη των Σύγχρονων Ανθρώπων.
- Να προβληματιστούμε προς μια διαφορετική Ποιμαντική προσέγγιση με τη Βοήθεια της Επιστήμης
Η Εκδήλωση αυτή οργανώνεται στο πλαίσιο των Νησίδων Διαλόγου μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και στοχεύει:
Στον Διάλογο σε θέματα αιχμής, μια διάσταση η οποία ολοένα δυσκολεύει εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης μονομερούς θέασης της θέσης της Γυναίκας στην Εκκλησία και την κοινωνία και συνεπώς του Επαναπροσδιορισμού της στάσης του Σύγχρονου Άνδρα απέναντι στα καθημερινά προβλήματα του Δημόσιου και του Ιδιωτικού χώρου.
Στην κατανόηση των Διεργασιών που φανερώνουν στον άνδρα την ανάγκη ανίχνευσης των αόρατων και ταυτόχρονα άγνωστων, σε αυτόν, πλευρών του Εσωτερικού του Κόσμου.
Την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση στάσεων ζωής οι οποίες υπονομεύουν τη ισότιμη σχέση των δυο Φύλων. Στην Τόνωση της Αναθεώρησης Στερεοτυπικών Αντιλήψεων που αφορούν χαρακτηριστικά των δυο Φύλων
Ο εν εξελίξει κύκλος των Νησίδων Διαλόγου περιλαμβάνει την Διοργάνωση τριών Ημερίδων στις οποίες θα μελετηθούν Διεπιστημονικά οι βασικές όψεις της Ταυτότητας και των Ρόλων του Άνδρα στις Κοινωνίες του 21ου Αιώνα με γενικό τίτλο:
«Ταυτότητα και Ρόλοι του Άνδρα σε συνεχώς Μεταβαλλόμενες Κοινωνίες».
Η 1 η Εσπερίδα (8 Ιουνίου 2022) είχε τίτλο « Η ταυτότητα του Άνδρα σε συνεχώς Μεταβαλλόμενες Κοινωνίες», κατά την οποία με τους Ψυχολόγους – Ψυχοθεραπευτές, Ελισάβετ Μπαρμπαλιού και Γιώργο Κίσσα, συν-προβληματιστήκαμε στο θέμα της Ανδρικής Ταυτότητας στις Μεταβαλλόμενες Δυτικές Κοινωνίες.
Στη 2η Εσπερίδα του Κύκλου θα μιλήσουν οι:
- Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Κουράκλης, Διευθυντής Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων
- Φωτεινή Μπέη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΟ
Ενδοοικογενειακή Βία: Κακοποίηση ονομάζεται η Ακατάλληλη Μεταχείριση ενός Ενήλικου Ατόμου ή Παιδιού, για την Επίτευξη άδικων ή Ακατάλληλων σκοπών.
ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η κακοποίηση υπάρχει μόνο στην Σωματική Βία, αλλά αυτό δεν είναι αληθές! Η κακοποίηση έρχεται σε πολλές μορφές – δεν είναι μόνο Σωματική. Κάθε είδος Κακοποίησης είναι σοβαρό και δεν αξίζει σε κανέναν να βιώνει οποιαδήποτε Μορφή Κακοποίησης.
- Σωματική Κακοποίηση κάθε είδους Τραυματισμοί και Κακώσεις που δεν οφείλονται σε Ατυχήματα
- Σεξουαλική Κακοποίηση – Εμπεριέχει σεξουαλικές Πράξεις χωρίς τη Συναίνεση του θύματος
- Trafficking – Είναι η εμπορία και Διακίνηση Ανθρώπων για Σεξουαλική εκμετάλλευση
- Ψυχολογική Κακοποίηση – Περιλαμβάνει Συναισθήματα Απόρριψης, Απομόνωσης, Εκμετάλλευσης ή Υποτίμησης
- Λεκτική Κακοποίηση – Αφορά στη Χρήση Επιθετικών, Προσβλητικών Χαρακτηρισμών προς το θύμα
- Κοινωνική κακοποίηση – αφορά στην απομόνωση του θύματος από τον οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον
- Οικονομική Κακοποίηση – Περιλαμβάνει τον πλήρη και Κυριαρχικό Έλεγχο των Οικονομικών Πόρων του θύματος με τρόπο Υποτιμητικό
- Συναισθηματική Κακοποίηση αφορά στη Συστηματική Χειραγώγηση των Συναισθημάτων του θύματος.
Στέρηση / Παραμέληση, κυρίως στα παιδιά, είναι η απουσία κάθε Συναισθηματικής Υποστήριξης και Κάλυψης Βασικών Αναγκών Επιβίωσης. Ορισμός της Παιδικής Κακοποίησης (Π.Ο.Υ.):
«Η Κακοποίηση ή Κακομεταχείριση του Παιδιού περιλαμβάνει όλες τις Μορφές Σωματικής ή Συναισθηματικής Κακής Μεταχείρισης, Σεξουαλικής Παραβίασης, Παραμέλησης ή Παραµεληµένης θεραπευτικής Αντιμετώπισης ή Εκμετάλλευσης για Εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή Εν Δυνάμει Βλάβη που αφορά στη ζωή και στην Ανάπτυξη του Παιδιού, στα πλαίσια µιας Σχέσης Ευθύνης, Εμπιστοσύνης και Δύναμης». (W.H.O., 1999)
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Ως Ενδοοικογενειακή Βία ορίζεται κάθε είδους Σωματική, Σεξουαλική ή Ψυχολογική Βία που Ασκείται σε βάρος του θύματος από τον Πρώην ή Νυν Σύζυγο ή Σύντροφο, καθώς και από Μέλη της Οικογένειάς του.
Κύριες Εκφάνσεις της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί η Βία μεταξύ Συζύγων ή Συντρόφων, οι Επιθέσεις Εφήβων προς τους Γονείς, η Κακοποίηση και Εκμετάλλευση Ανήλικων ή Ηλικιωμένων Μελών της Οικογένειας. Η Βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με Μορφές όπως είναι η Ψυχολογική Βία, η Οικονομική Εκμετάλλευση, η Σωματική και η Σεξουαλική Κακοποίηση. Από τις πιο συνηθισμένες Μορφές Ενδοοικογενειακής Βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) Σύζυγο ή Σύντροφο προς τη Σύζυγο ή Σύντροφο αντίστοιχα.
Το ΚΕ.Σ.Ο. Βάσει των Διατάξεων του Καταστατικού του, από το 1999 Αποτελεί Πιστοποιημένο Φορέα Συμπαράστασης θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας.
Είναι ο επίσημος βραχίονας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.) στην άμεση Αντιμετώπιση των θυμάτων. (Παλαιότερα, από το 2000-2004 διέθετε και αντίστοιχο Ξενώνα).
Προσφέρει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες πάνω σε Περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας, δηλαδή Ενημέρωση (από Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομικό), για τη στήριξη και τη θωράκιση των θυμάτων και των παιδιών τους.
Το ΚΕ.Σ.Ο. είναι Διαπιστευμένος Φορέας:
Στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής – Δημογραφικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων
Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
Στην Περιφέρεια Αττικής
Στο Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Στον Τομέα Ισότητας της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στο Υπουργείο Παιδείας (και συνεργάζεται με Ψυχολόγους & Κοινωνικούς Λειτουργούς, που Υπηρετούν στα Σχολεία της Εκπαίδευσης – Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας όπου εντοπίζουν και στηρίζουν οικογένειες και παιδιά μέσα από τη Σχολική Κοινότητα).
Ενημερώνει τις Γυναίκες για τα Νομικά τους βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν καθώς και τη Νομική Εκπροσώπηση, που θα πρέπει να έχουν.
Τις Δικτυώνουμε με τους Φορείς, που προσφέρουν Δωρεάν Νομική Στήριξη, όπως είναι:
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής – Δημογραφικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, οι Υπηρεσίες των Πρωτοδικείων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και άλλοι Μη Κερδοσκοπικοί Φορείς, που συνεργάζεται.
Αν απαιτηθεί για εμβάθυνση της Νομικής Κάλυψης, η Κοινωνική Υπηρεσία διαμεσολαβεί στους Εισαγγελείς Ενηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας, ώστε να επιληφθούν των περιστατικών, που παρουσιάζονται τα Γραφεία τους. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τις παραπομπές προς τον Συνήγορο του Παιδιού και τον Συνηγορώ του Πολίτη, αλλά και τις ανάλογες Υπηρεσίες των Δήμων με κυρίαρχο τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες άλλων Δήμων, καθώς και των λοιπών Περιφερειών.
Επίσης ενημερώνουμε τις Γυναίκες για τις Δομές Φιλοξενίας, που υπάρχουν και τους Όρους, που αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν.
Παράλληλα, γίνεται Πληροφόρηση για τα σχετικά Προγράμματα, που έχει Αναπτύξει η Πολιτεία μέσω του ΟΑΕΔ για την Επαγγελματική Αποκατάσταση των θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας.
Συμβαδίζουμε από κοινού με τα θύματα βήμα – βήμα που θα ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις της Γραφειοκρατίας, ώστε να τύχουν των Προνομίων της Νομοθεσίας, της Πολιτείας, των Επιδομάτων κλπ.
Διαμεσολαβούμε σε Νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα με τα οποία συνεργαζόμαστε ώστε σε περίπτωση Φιλοξενίας τους, σε Δομές, να κάνουν Δωρεάν όλες τις απαραίτητες Εξετάσεις.
Μεριμνούμε για τα παιδιά τους, να έχουν καλή Υγεία και Κανονικότητα στη Ζωή τους.
Η Βία στην Οικογένεια φέρνει Βία στην Κοινωνία.
Γι’ αυτό η Βία στην Οικογένεια δεν αποτελεί προσωπική ή Οικογενειακή υπόθεση, αλλά Κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας!