Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη επιμορφωτική περίοδος των προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας που οργανώνει το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η αθρόα συμμετοχή, το ουσιαστικό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και η σύζευξη θεωρίας και πράξης, επιβεβαίωσαν, για μία ακόμη φορά, τη ζωτική ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, της συνεχούς, υψηλού επιπέδου κατάρτισης και επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών, των συνεργατών και εθελοντών της Εκκλησίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στα πολυσύνθετα προβλήματα και προκλήσεις που συναντά η ποιμαντική αποστολή.
Τα προγράμματα που οργανώθηκαν από το Ι.Π.Ε έχουν παρακολουθήσει από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι σήμερα περισσότεροι από 9.000 επιμορφούμενοι. Στην παρούσα προγραμματική περίοδο (2017-2020), το Ι.Π.Ε έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (MIS 5004190). Η Πράξη προβλέπει την επιμόρφωση συνολικά 7.200 κληρικών και λαϊκών στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Κατά την πρώτη επιμορφωτική περίοδο που ολοκληρώθηκε εντός του θέρους συμμετείχαν 20 Ιερές Μητροπόλεις, ενώ υλοποιήθηκαν 24 προγράμματα που περιλαμβάνονται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες: α) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και της οικογένειας. β) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη σε προβλήματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. γ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους. δ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η υλοποίηση της Πράξης προβλέπει τη λειτουργία έξι επιπλέον Θεματικών Ενοτήτων: α) Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου. β) Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. γ) Σύγχρονες προσεγγίσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας. δ) Θέματα διαχείρισης χρονίως πασχόντων. ε) Εκπαίδευση στη διαχείριση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων αιχμής. στ) Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης. Τα προγράμματα που εντάσσονται στις έξι επιπλέον Θεματικές Ενότητες θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεθεπόμενο έτος (2020).
Το Ι.Π.Ε. έχει ήδη υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ιερών Μητροπόλεων, οι Αρχιερείς, αλλά και οι κληρικοί των οποίων έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ζήλο την πρωτοβουλία. Εγχείρημα, στο οποίο προσδίδει βαρύνουσα σημασία και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, θεωρώντας ότι η ενημέρωση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της μη επαναπαυομένης Εκκλησίας συμβάλλει καθοριστικά στην καρποφόρο επιτέλεση του ποιμαντικού της έργου.