Σε εξέλιξη είναι από τις 9 το πρωί η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών καθώς σε αυτή θα υπάρξει συζήτηση για το προσύμφωνο Εκκλησίας-Κράτους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο μοναδικός ο οποίος θα κάνει εισήγηση και μετά θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις Ιεραρχών.
Θυμίζουμε πως επί της συμφωνίας πολλοί Ιεράρχες έχουν εκφράσει προβληματισμούς και αντιθέσεις και με ενδιαφέρον αναμένεται όσα θα πουν παρουσία του Αρχιεπισκόπου.
Εν αναμονή των αποφάσεων και είναι και ο Κλήρος που αγωνιά για το μέλλον.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι Μητροπολίτες δεν αναμένεται να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αμφισβήτηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα «περάσει» το θέμα ως «πρόθεση συμφωνίας» προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική Συνοδική Επιτροπή.
Εκτός από αυτήν την υποχώρηση από την αρχική θέση της συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και σε θέμα έλλειψης περίπου 2000 κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος ενδέχεται να πει ότι η συμφωνία αναφέρεται σε 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι περίπου 8500 οπότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότεροι διορισμοί.
Το σημερινό σκηνικό πάντως έχει στοιχεία «μάχης» καθώς τις τελευταίες ημέρες Μητροπολίτες που θεωρούνται θρησκευτικοί «ηγέτες» αμφισβήτησαν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σήμερα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα που έχει οξυνθεί, κυρίως λόγω της ρύθμισης για τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και την εκκλησιαστική περιουσία.
Ένα ακόμα στοιχείο «μάχης» είναι και οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της Ιεραρχίας των 82 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση τις συμμαχίες αυτές ακόμα και αν δεν αναμένεται να τεθεί θέμα διαδοχής, ωστόσο διαμορφώνεται μέτωπο αντιπολιτευτικής στάσης.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος, έχουν αναφερθεί κατά της συμφωνίας.
Σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με επιστολή προς τους κληρικούς της περιοχής του τους καλεί να εμπιστευτούν τον Αρχιεπίσκοπο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να περάσει από κανένα εχέφρονα άνθρωπο» η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έκανε λόγο για μια προσπάθεια «αποσυνδέσεως του κράτους από το έθνος» χαρακτηρίζοντας «μείζον νομικής τάξης θέμα» τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi