Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας συνδιοργανώθηκε από το Οικοτροφείο «Επανένταξη» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ιταλική ταινία “Μπορεί να Γίνει: Si può fare”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην εποχή που στην Ιταλία επικράτησε ο νόμος Basaglia, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία του φωτισμένου Ιταλού καθηγητή της Ψυχιατρικής με τον οποίο έκλεισαν τα ψυχιατρεία και ελευθερώθηκαν οι τρόφιμοι. Η ταινία κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, πρόσφερε στιγμές γέλιου, συγκίνηση και συναίσθημα.
Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας επιστημονικό προσωπικό του Οικοτροφείου «Επανένταξη» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» παρουσίασε τις ομιλίες του και αναφέρθηκαν στο στίγμα της ψυχικής νόσου. Ειδικότερα, η κ. Σπανού Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός και Κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στις Διαδρομές της Ψυχικής Νόσου, κάνοντας μία διαφωτιστική Ιστορική αναδρομή της Ψυχικής Ασθένειας. Στη συνέχεια η κ. Σωτηράκου Άννα, Ψυχολόγος αναφέρθηκε σε επικρατούντες μύθους που αφορούν την Ψυχική Νόσο, τους οποίους και κατέρριψε. Γκρέμισε το μύθο της επικινδυνότητας των ψυχικά πασχόντων και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μια «φυσιολογική» ζωή.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου εστιάζουμε σε ένα πολυδιάστατο κοινωνικό ζήτημα που εντείνεται στα χρόνια της κρίσης. Ως Δημοτική αρχή έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μπορεί να υποστηριχθεί μόνο με το συντονισμό όλης της κοινωνίας. Εστιάζουμε στην ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, ώστε σταδιακά να αλλάξει η στάση καθενός μας απέναντι στη διαφορετικότητα και να γίνει τελικά υπόθεση όλων μας η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που σημαδεύει τους ψυχικά πάσχοντες. Το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους. Ο Δήμος μας έχοντας ως προτεραιότητα την ψυχική υγεία, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο “Mental European Network of Sport events” ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στη σύνδεση της ψυχικής υγείας και του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης. Εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διακρατική συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων στο Γαλάτσι, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 θα φιλοξενήσουμε την 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία. Σε ένα πλούσιο αθλητικό τριήμερο ψυχικά πάσχοντες από όλη την Ευρώπη και μαζί όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν. Θεωρούμε ότι η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αντιμετώπιση του στίγματος που βαρύνει τους ψυχικά πάσχοντες».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Γιωτάκου Ορέστη, ο οποίος είναι Ψυχίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ιδρυτής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ομπρέλα – Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία». Επίσης έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στο χώρο της Ψυχιατρικής, στους τομείς Ψυχοπαθολογίας και Πρόληψης. Ο κ. Γιωτάκος αναφέρθηκε στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία που είναι «Η Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας». Ανέλυσε την Επαγγελματική Εξουθένωση, τα αίτια αυτής, τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισής της, περιέγραψε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και εστίασε στην κατάθλιψη στο χώρο εργασίας”.