Νέα εποχή φαίνεται να ξημερώνει όσον αφορά στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στις σχέσεις υπ. Παιδείας-Εκκλησίας. Με προφανή την εντολή του πρωθυπουργού να αφήσει πίσω την επιθετική πολιτική του προκατόχου του Νίκου Φίλη, ο νέος υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έτεινε χείρα φιλίας στον Αρχιεπίσκοπο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ευχόμαστε να μην πρόκειται για το “φιλί του Ιούδα”…
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωσή του με την οποία εξήρε “την τεράστια πείρα της Εκκλησίας στον τομέα της εκπαίδευσης που θα βοηθήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα”. Σύσσωμοι οι αριστερόφρονες συστημικοί του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσονται στην όποια εμπλοκή της Εκκλησίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, συνεπώς η εν λόγω δήλωση ακόμη και αν έχει ειπωθεί για να χρυσώσει το χάπι της πρόσφατης αντιπαράθεσης έχει άλλη βαρύτητα καθότι είναι αντίθετη με τη σταθερή στάση των εσωκομματικών πυρήνων.
Μετά την χθεσινή συνάντηση ο υπουργός τόνισε πως συζήτησαν πολλά θέματα, τα περισσότερα από τα οποία «έχουν σχέση με τον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε και τα εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να δούμε του τρόπους που θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας μέσα στο πλαίσιο και με σεβασμό των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας. Έχουμε πολλά να κάνουμε σε μία κοινωνία με τεράστια προβλήματα. Θεωρούμε δεδομένο τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, πως «η σημερινή επίσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική, αλλά ξεπεράσαμε λίγο τα όρια και συζητήσαμε επί πολλών θεμάτων. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε και πολλά και καλά πράγματα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν συζητήθηκε το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι συμφώνησαν πως «πρέπει να ξεκινήσουμε από το σημείο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου που ακούσθηκαν όλες οι απόψεις και οι θέσεις».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια σύνθετη αλλαγή. Υπάρχουν κάποια προγράμματα σπουδών που χρησιμοποιούνται με πειραματικό τρόπο. Υπάρχουν επιτροπές και ομάδες που εκφράζουν τις θέσεις τους και η σύνθεση οδηγεί στα νέα συγγράμματα. Ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο που υπάρχει μια πολυμορφία στο επίπεδο του εκπαιδευτικού υλικού. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει η συζήτηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει μια επιτροπή από την Εκκλησία και του Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής. Περιμένουμε τα σχόλια και σε κάθε βήμα θα συνυπολογίζεται η εμπειρία. Η τεράστια πείρα της Εκκλησίας στον τομέα της εκπαίδευσης θα βοηθήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τους εκπαιδευτικούς».
Πάντως θα πρέπει να κρατήσουμε στάση αναμονής καθότι ο κ. Γαβρόγλου υπήρξε υμνητής του Φίλη και συνεργάτης του οπότε αναμένουμε να δούμε πόσο μπορεί να αποκλίνει από την πεπατημένη του προκατόχου του, κυρίως όταν κοπάσει ο πρώτος θόρυβος…