του Κώστα Παππά
από το ένθετο της εφημερίδας «Δημοκρατία» για την «Ορθοδοξία»
Σπουδαία προσπάθεια με τη συμμετοχή Νταλάρα, Γλυκερίας, Μακεδόνα και άλλων μεγάλων ονομάτων
Με τρόπο ουσιαστικό η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ετοιμάζεται να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη , πλαισιώνοντας και αυτή με τη σειρά της τις πολυδιάστατες δράσεις της Αρχιεπισκοπής στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένας ψηφιακός δίσκος της σχολής, με τη συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων τραγουδιστών (Νταλάρας, Γλυκερία, Μακεδόνας κ.ά.) και με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για τα συσσίτια.
Προτού όμως αναφερθούμε σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια, αξίζει να ανατρέξουμε στην ιστορία της σχολής. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αρχικά ιδρύθηκε ως σχολή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής την 1η Οκτωβρίου 1993 με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου του ναού και νυν μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού Καρπαθάκη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ιεροψαλτών για τη στελέχωση των αναλογίων των ιερών ναών. Σήμερα πρόεδρός της είναι ο προϊστάμενος του ιερού ναού π. Ηλίας Δροσινός. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 η Σχολή μετονομάστηκε σε Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Νάκο.
Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του τμήματος παραδοσιακής μουσικής της Σχολής Γιώργο Δεμελή, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις της. Ο κ. Δεμελής εξήρε ιδιαίτερα την προτροπή και τη συνολική φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική μας. Τόνισε επίσης ότι η σχολή «έχει ως ιδιαιτερότητα ότι είναι πλέον αναγνωρισμένη και από το υπουργείο και από την Εκκλησία. Αυτό που εμείς προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους είναι να διδαχθούν την ιερά του Δαμασκηνού τέχνη. Ο μακαριότατος θα επιθυμούσε, αν ήταν δυνατόν, να μάθουν όλοι τη βυζαντινή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα με τα χαμηλότερα δίδακτρα. Σήμερα φοιτούν στη σχολή πάνω από 350 μαθητές. Υπάρχει επίσης και το παράρτημα των Οινοφύτων, καθώς είναι επιθυμία του μακαριοτάτου να μάθουν και στον τόπο όπου γεννήθηκε τα παιδιά βυζαντινή μουσική και παραδοσιακά όργανα».
Στην προσπάθεια αυτή ο κ. Δεμελής επισήμανε ιδιαίτερα την αρωγή και του επισκόπου Διαυλείας και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου π. Γαβριήλ, καθώς και τη στήριξη του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής π. Μάξιμου Παπαγιάννη.
Αναφερόμενος στους νέους ανθρώπους, ο κ. Δεμελής είπε: «Θέλουμε να πλησιάσουμε τους νέους ανθρώπους, στενοχωριόμαστε που έχουν αφήσει την πατρώα μας μουσική και έχουν περάσει σε είδη μουσικής τα οποία προσφέρουν μια εφήμερη χαρά. Η παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ψυχαγωγίας αλλά και μια προτροπή για σκέψη». Για την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της σχολής στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα ο κ. Δεμελής τόνισε ότι «επιθυμία του Αρχιεπισκόπου είναι να μείνει ένα δισκογραφικό έργο και έτσι είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός ψηφιακού δίσκου με τίτλο “Στην Ελλάδα της αγάπης”, του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν για τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί καλλιτέχνες σημαντικοί αυτού του τόπου αγκάλιασαν την προσπάθεια, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Σοφία Μάνου, η Ερωφίλη από το συγκρότημα Τρίφωνο, ενώ τραγουδώ κι εγώ ένα τραγούδι μαζί με τον π. Ειρηναίο Νάκο. Τα έσοδα αυτού του δίσκου θα πάνε απευθείας στον συνάνθρωπό μας».
Οσο για το πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στη σχολή, ο κ. Δεμελής μάς είπε: «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας. Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον πρόεδρο του Δ.Σ. π. Ηλία Δροσινό που στεγάζει σε κτίρια του ναού τη σχολή μας. Ερχεται λοιπόν όποιος επιθυμεί να μάθει είτε ευζαντινή μουσική είτε παραδοσιακή, κάνει μια εγγραφή και ξεκινάει τα μαθήματα».