Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Στην επιμορφωτική σύναξη Στελεχών Κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η σύναξη αφορά σε όσους διακονήσουν εφέτος ως ομαδάρχες και ομαδάρχισσες και πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή Μαρσόρη Αυλώνα.
Η σύναξη ξεκίνησε με το χαιρετισμό το Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας π. Συμεών Βενετσιάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η κατασκήνωση γίνεται το δεύτερο σπίτι μας.
Αυτά που συζητάμε με τα παιδιά όλο το χειμώνα τα ζούμε εδώ”, ενώ υπογράμμισε πως “στις κατασκηνώσεις δεν κάνουμε όλη τη μέρα προσευχή, αλλά η κάθε μέρα “γίνεται” προσευχή”. Επισήμανε, επίσης, ο π. Συμεών τα οφέλη των παιδιών που συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις λέγοντας πως “κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Τα παιδιά ξεκουράζονται και τα στελέχη κουράζονται”.
Αμέσως μετά ο Διευθυντής του Ιδρύματος ποιμαντικής γάμου και οικογένειας της Αρχιεπισκοπής π. Αντώνιος Καλλιγέρης ανέπτυξε το θέμα “Από την ατομικότητα στη συλλογικότητα: Πέρα από τα συνηθισμένα, για στελέχη και κατασκηνωτές”. Ο π. Αντώνιος αναφέρθηκε στην έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και την επικοινωνία των παιδιών μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που ζουν σε μία εικονική πραγματικότητα, ενώ μίλησε για την αξία της συμμετοχής στις κατασκηνώσεις και τη δυνατότητα που προσφέρει σε επικοινωνία και κοινωνικοποίηση.
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Ιδρύματος των Κατασκηνώσεων κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Σκοποί και τρόπος της εκκλησιαστικής μας κατασκήνωσης”. Ο κ. Ανδρεάδης ανέπτυξε το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και παρουσίασε την οργάνωση του χώρου. Αναφέρθηκε στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, στο εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και στα συστήματα ασφαλείας.
Η επόμενη εισήγηση με θέμα “Η προσωπικότητα του ομαδάρχη και η προσαρμογή στην κατασκήνωση” έγινε από τον π. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή του Ιδρύματος “Διακονία” και αρχηγό της τρίτης κατασκηνωτικής περιόδου. Ο π. Χρύσανθος έκανε λόγο για συνεργασία ομαδαρχών με το αρχηγείο, για την αλληλοκατανόηση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη και για τη συνέπεια, την οργάνωση και την τάξη που καλούνται να υποδεικνύουν.
Η τελευταία ομιλία ήταν της ψυχολόγου κ. Μαρίας Ξηρουχάκη, με θέμα “Τεχνικές επικοινωνίας και κατάλληλοι τρόποι ανταπόκρισης στα συναισθήματα των παιδιών – Αντιμετωπίζοντας “ευαίσθητα” θέματα”. Η κ. Ξηρουχάκη αναφέρθηκε στην διαπροσωπική επικοινωνία των στελεχών με τα παιδιά. Παρουσίασε τεχνικές ενεργητικής ακρόασης και αρνητικούς τρόπους ανταπόκρισης στα προβλήματα των παιδιών, αλλά και σε πρακτικές αντιμετώπισης χαρακτηριστικών παιδιών με προβληματική συμπεριφορά, όπως μοναχικά παιδιά, εσωστρεφή, παιδιά που κλαίνε συνέχεια ή που είναι επιθετικά, αλλά και παιδιά που λένε ψέματα, βρίζουν ή κλέβουν, ενώ έθεσε και κάποιες γενικές τεχνικές αντιμετώπισης των παιδιών με προβληματική συμπεριφορά.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μίλησε για την αξία της κατασκήνωσης και επισήμανε “η κατασκήνωση έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά και σε εσάς κούραση, αλλά σκοπός της ζωής μας όσο μεγαλώνουμε είναι να σκεφτόμαστε αυτούς που έχουν ανάγκη και να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε καλύτερα.
Υπήρξε στόχος της Εκκλησίας να έχουμε μία δική μας κατασκήνωση με τις κατάλληλες υποδομές. Αυτός ο χώρος κατεξοχήν έγινε για τα παιδιά, αλλά αφού είναι κοντά στην Αθήνα και κατάλληλος, θα τον διαμορφώσουμε σε έναν πολυχώρο που θα λειτουργεί όλο το χρόνο”.
Μίλησε επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος, για την αξία της κατασκήνωσης υπογραμμίζοντας πως “οι κατασκηνώσεις, δεν είναι κάτι περαστικό, αλλά κάτι που θα μείνει σαν αναμνήσεις προσωπικές, σαν σύνδεσμοι καλής φιλίας που διατηρούνται πάντα. Έχει πολλά στοιχεία να πάρει κάποιος για την αγωγή του ως νέος, ως σπουδαστής, αλλά και ως οικογενειάρχης, ως γονιός. Ενσωματώνονται πολλά καλά στοιχεία που προβάλλονται στη ζωή μας και μας ακολουθούν.
Εξέφρασε, επίσης την επιθυμία ο Αρχιεπίσκοπος οι κατασκηνωτικές περίοδοι να είναι μεγαλύτερες, ενώ επισήμανε πως οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όλο το χρόνο σε ένα ευρύτερο πεδίο παιδείας και πολιτισμού, με τριήμερες ή διήμερες συναντήσεις νέων. Ανακοίνωσε, επίσης, πως θα κατασκευαστούν επιπλέον εγκαταστάσεις, για να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερα άτομα, αλλά και εκδηλώσεις των ενοριών. “Σημασία, βέβαια, δεν έχουν οι εγκαταστάσεις, αλλά το πνεύμα. Πρόκειται για κατασκηνώσεις εκκλησιαστικές με εκκλησιαστική αγωγή και ελεύθερο πνεύμα” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως “είναι σημαντικός ο ρόλος της διάθεσης και της προσφοράς”.
Ευχαρίστησε, έπειτα, όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και να περάσουν μία καλή περίοδο που θα βοηθήσει τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά.
Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν απορίες και ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη των κατασκηνώσεων, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών και ξενάγηση στους χώρους των εγκαταστάσεων.