Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Αν κλάψουμε μετανοώντας θα δούμε πιο καθαρά τα προβλήματά μας” τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Σύρο, όπου βρίσκεται με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου του νησιού και την 180η επέτειο από την ίδρυση του ιστορικού γυμνασίου Σύρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Σύρο σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιο, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και οι Τοπικές Αρχές.
Η Επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου τελέσθηκε Δοξολογία παρουσία των Τοπικών Αρχών, Εκπροσώπων της Περιφέρειας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κλήρου και λαού.
Ο Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού, αλλά και στις δυσκολίες της εποχής, ενώ συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το έργο της Τοπικής Εκκλησίας τονίζοντας ότι “σήμερα ο λαός έχει ανάγκη από άξιους Ποιμενάρχες.
Η Εκκλησία και η Πολιτεία οφείλουν να συνεργάζονται και να υπηρετούν το λαό χωρίς καμμία διάκριση”.
Ο Μητροπολίτης Σύρου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική αξία του Μητροπολιτικού Ναού και στο πνευματικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας. Μίλησε για το διακριτικό και αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου και υπογράμμισε:
“η ευλογημένη παρουσία Σας, Μακαριώτατε, ανακουφίζει τις ψυχές μας από τον αυχμό της πικρής καθημερινότητος και ως ακτίνα ηλίου εωθινή και ως πυξίδα, μέσα στη θύελλα τη σκοτεινή, στης ελπίδας και της υπομονής το δρόμο μας οδηγεί”.
Έκανε λόγο, ωστόσο, για τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι κάτοικοι της Ερμούπολης, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της εποχής, λέγοντας πως ο λαός της Σύρου αναγνωρίζει ως συμπαραστάτη την τοπική Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την υποδοχή, ενώ επισήμανε πως ακόμη και η σκέψη να αποτελέσει η Ερμούπολη την πρωτεύουσα της Ελλάδος με την απελευθέρωσή της, είναι η αναγνώριση της ιστορικής της σημασίας. Αναφερόμενος στις ανησυχίες της εποχής και στην αγωνία για το μέλλον ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι “είναι ώρα αυτοκριτικής, προβληματισμού, και αποφάσεων. Η Εκκλησία μιλά ελεύθερα έξω από διπλωματίες και σκοπιμότητες”.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο ποίημα του Κ. Καβάφη “τείχη”, λέγοντας πως “έτσι αισθανόμαστε και εμείς, ότι βρισκόμαστε μαντρωμένοι και χρειαζόμαστε μία έξοδο. Κατασκευάσαμε τείχη, για να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας”.
Μιλώντας για τη βοήθεια από το εξωτερικό ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως “αυτοί που υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση θα κοιτάξουν πρώτα το δικό τους συμφέρον και μετά θα φροντίσουν και εμάς. Πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μετάνοια και αλλαγή τρόπου ζωής, λέγοντας πως “έχουμε χάσει τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά με μετάνοια, αλλαγή μυαλού και πορείας θα δοεθί λύση.
Όταν τα μάτια κλαίνε καθαρίζουν και βλέπουμε τη ζωή με καθαρότερα μάτια. Ο κόσμος κλαίει αυτήν τη στιγμή, ίσως και εμείς αν κλάψουμε μετανοώντας να δούμε πιο καθαρά τα προβλήματά μας”. Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να μην απογοητεύονται και να μην τους πιάνει πανικός, η Ελλάδα έχει περάσει πολλές κρίσεις “με αγώνα, ενότητα και καθαρότητα θα βρούμε το κουράγιο να περάσουμε και αυτές τις δυσκολίες”. Σε απάντηση όσων ρωτάνε τι κάνει η Εκκλησία σήμερα και ποιος είναι ο ρόλος της ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε πως “η Εκκλησία διδάσκει, βοηθάει για την ειρήνη, την πνευματική ζωή, συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο λαό, όχι μόνο με το φιλανθρωπικό της έργο και τα συσσίτια, αλλά δυναμώνοντας την ψυχή των ανθρώπων, κρατώντας τους ενωμένους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν”.
Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εόρτιο Εσπερινό στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.
O περικαλλής ναός του Αγίου Νικολάου, αληθινό κόσμημα για την Ερμούπολη και τη Σύρο, θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1848 από τον Αρχιεπίσκοπο Δανιήλ Κοντούδη, τον Χίο, και εγκαινιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1870 από τον επιφανή Αρχιεπίσκοπο Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο, τον Σάμιο.