Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδρίασε σήμερα και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ήταν το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση για την ταυτότητα φύλου και την αλλαγή υπό συγκεκριμένες διαδικασίες.
Η Εκκλησία της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της με το εν λόγω νομοσχέδιο. Το ανακοινωθέν αναφέρει:
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018, στην τρίτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:
Ασχολήθηκε με θέματα της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς:
α) Ενημερώθηκε από τους Διευθυντές των Σχολών, Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη και Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου αντιστοίχως, για διάφορα θέματα των Σχολών τους.
β) Ενέκρινε τον κατάλογο των νεοεισακτέων σπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», για το ακαδημαικό έτος 2018-2019.
2) Όρισε, με κλήρωση, τα μέλη του Πενταμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου για το νέο έτος.
α) Μέλη: Οι Μητροπολίτες Πάφου, Μόρφου, Ταμασού και οι Επίσκοποι Αρσινόης και Αμαθούντος.
β) Αναπληρωτές: Οι Μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Κωνσταντίας, Κύκκου και Τριμυθούντος.
3) Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο: « Ο περί Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου Νόμος του 2018», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποφάσισε τα εξής:
Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι το φύλο σε κάθε άνθρωπο είναι δώρο δοσμένο από τον Θεό, το οποίο υπηρετεί το μυστήριο της ζωής. Το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος και δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής, αυτοπροσδιορισμού, ή μεταβολής κατά βούληση.
Η Αγία Γραφή διακηρύσσει ότι δύο φύλα, «άρσεν και θήλυ» «εποίησεν» ο Θεός. Απορρίπτει, επομένως τις θεωρίες περί κοινωνικού φύλου, ή ρευστότητας φύλου, ή ύπαρξης τρίτου, ή περισσότερων φύλων.
Το νομοσχέδιο «περί νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου», το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μεταβολής του καταχωρισμένου φύλου μέχρι και δύο φορές, με απλή αίτηση, ουσιαστικά αναγνωρίζει ως δικαίωμα του ανθρώπου το να αντιστρατεύεται την ίδια τη φύση του. Νομίζουμε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας.
Θεωρούμε ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει διαταραχή φύλου, και ύστερα από τις αναγκαίες ιατρικές επεμβάσεις, θα μπορούσε να γίνει μία νομική διευθέτηση για καταχώριση μιάς διενεργούμενης αλλαγής στο φύλο που είχε πριν δηλωθεί. Το να υπάρξει, όμως, νομοθετική ρύθμιση για κατοχύρωση του δικαιώματος επιλογής φύλου, εκτός του βιολογικού, χωρίς να υπάρχουν οι ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, πιστεύουμε ότι αυτό αντιστρατεύεται τα ήθη του λαού, τις αντιλήψεις του περί ηθικής, περί φυσικού και φυσιολογικού. Κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από άλλους λαούς, που έχουν τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις, δεν μπορεί να έχει την ίδια τύχη σ’ έναν Ορθόδοξο λαό με μακρά Χριστιανική Παράδοση.
Κάνουμε, ως εκ τούτου, έκκληση στους Βουλευτές μας να μην εκθεμελιώσουν ο,τι υγιές απέμεινε σ’ αυτό τον τόπο. Ο ψυχοσωματικός εκφυλισμός της κοινωνίας δεν είναι το καλύτερο για ένα λαό που αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση.