Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του Λυκούργου Αγγελόπουλου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Ηλείας. Παρέστησαν εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών, καθώς και πολιτειακοί παράγοντες και πολλοί κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε πως “χαιρετούμε έναν αγαπητό φίλο, που σήμερα πλαισιώνεται από πλήθος πνευματικών του παιδιών. Ο μαΐστορας της ψαλτικής τέχνης έφυγε από τα ωραία του κόσμου, στα ωραιότερα”.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας τα συλλυπητήρια του τόνισε “υπήρξε μύστης της Βυζαντινής μας μουσικής, ακούραστος και γενναιόδωρος δάσκαλος που ανέδειξε άξιους συνεχιστές, ενώ συνεργάστηκε δημιουργικά με σημαντικούς συνθέτες, συμβάλλοντας στο μπόλιασμα της νεότερης Ελληνικής μουσικής με στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης. Υπήρξε ακόμη ένας άνθρωπος απροσποίητης σεμνότητας, άνθρωπος των χαμηλών τόνων και της υψηλής προσφοράς”.
Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές, δασκάλους και ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική με τον Σίμωνα Καρά. Είχε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Από το 1982 ήταν πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία είχε εκδώσει και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ είχε πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.
Δίδαξε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διεύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργαζόταν με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση», μέσα από τις οποίες έχει παρουσιάσει σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις. Υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος είχε ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετέχει δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pérès και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο είχε ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.
Υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα».
Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Είχε επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του είχε απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.