Υπό βροχή κλήρος και λαός στα Γιάννενα απηύθυναν το ύστατο χαίρε στο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Την εξόδιο ακολουθία έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της συζύγου του, των τοπικών αρχών και εκατοντάδων πιστών.
Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι επί της σορού του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην εξόδιο ακολουθία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Κοπάνων δίπλα από το μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Δημητρίου, του τελευταίου που κηδεύτηκε στην πόλη, το 1958 (ο μακαριστός Σεραφείμ που ακολούθησε εκοιμήθη ως Αθηνών).
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες των τελευταίων δεκαετιών. Διαδέχθηκε τον Σεραφείμ στη Μητρόπολη, όταν αυτός εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, αλλά και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Ύστατο χαίρε
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Επίσης παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ξάνθης Παντελεήμων, Κονίτσης Ανδρέας, Σταγών Σεραφείμ, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Άρτης Ιγνάτιος, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Αιτωλίας Κοσμάς, Κορίνθου Διονύσιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Σισανίου Παύλος, Λευκάδος, Θεόφιλος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Μαρωνείας Παντελεήμων και Αυλώνος Χριστόδουλος.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης και τη Βουλή των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος Γεώργιος Καλαντζής, ενώ παρέστησαν βουλευτές και σύσσωμες αρχές του τόπου.
Μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε κατάθεση στεφάνου στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων και στη συνέχεια αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια.
Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικό Πατριαρχείου Μητροπολίτης Μιλήτου μετέφερε την λύπη της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας για την απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων και τόνισε πως αγαπούσε αληθινά το Φανάρι και αντιμετώπιζε με πικρία όσους χαρακτήριζαν όψιμη την αγάπη του, ενώ σεβόταν το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών εστίασαν κυρίως στη συνεργασία που είχαν αναπτύξει, αλλά και στα στοιχεία της προσωπικότητάς του που τον καθιστούσαν μία ξεχωριστή προσωπικότητα.
«Είχε οξύτατο και κριτικό πνεύμα. Με κατέπληξαν οι απόψεις και οι παραινέσεις για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η εξουσία. Ήταν ένας αντισυμβατικός ιεράρχης», τόνισε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ενώ με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημείωσε: «Η Εκκλησία έχασε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της. Ήταν μαχητικό και ελεύθερο πνεύμα, που πολλές φορές πήγε κόντρα στο ρεύμα. Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία τόσο στο κοινωνικό έργο, όσο και στην αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων».
Για μια πολυσχιδή προσωπικότητα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, προσθέτοντας πως είχε ρηξικέλευθες απόψεις και λόγο που δεν ήταν δογματικός. Μίλησε ακόμη για την προσφορά του στη δημιουργία ενός τεράστιου κοινωνικού δικτύου, αλλά και για τη στήριξή του στα γράμματα και την παιδεία. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως πάντα καμάρωνε για το Πανεπιστήμιο.
Για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων μίλησαν ακόμη ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας ως εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Μαλιγιάννης.
Τέλος, εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της εν Ιωαννίνοις Εκκλησίας πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Λάμπρος Τσιάρας, ο οποίος χαρακτήρισε και αυτός αντισυμβατικό τον Μητροπολίτη, σημειώνοντας πως οι τοποθετήσεις του πολλές φορές παρανοήθηκαν από εχθρούς και φίλους.
Ακολούθησε πομπή από τη Μητρόπολη μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου που έπαιζε πένθιμα εμβατήρια, στρατιωτικών αγημάτων, του συνόλου των ιερέων της Μητρόπολης, των τοπικών αρχών και πιστών, η σεπτή σορός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων μεταφέρθηκε και τάφηκε στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, εκεί όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι και άλλοι Μητροπολίτες.
Δηλώσεις Ιερώνυμου
“Ο θάνατος του μακαριστού μητροπολίτου Ιωαννίνων και αγαπητού αδελφού Θεοκλήτου, είναι ένα γεγονός που ασφαλώς με συγκλονίζει” δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων και πρόσθεσε “στις πολλές δυσκολίες και στα πολλά προβλήματα της διοικήσεως, επιφορτίζομαι και τα καθήκοντα της τοποτηρητείας της χηρεύουσας μητροπόλεως και οι ευθύνες γίνονται περισσότερες. Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ένας Ιεράρχης από τους μεγάλους της Ιεραρχίας μας σε ηλικία και σε σκέψη. Προσωπικά με είχε εντυπωσιάσει η σκέψη του. Είχε άποψη για πολλά θέματα, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και τον χαρακτήριζε η ευθύτητά του. Σε μία εποχή που περισσεύει η υποκρισία, σε μία εποχή που κλονιζόμαστε αν εκείνοι που μας περιβάλλουν ή συνεργαζόμαστε μας λένε την αλήθεια, αυτός ο χαρακτήρας της ευθύτητας ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα ειλικρινούς συνεργασίας. Οι απόψεις μας άλλοτε συνέπεσαν και άλλοτε ήταν αντίθετες, συνεχίζαμε όμως να εργαζόμαστε για το καλό της Εκκλησίας. Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων που χηρεύει σήμερα θα ήθελε έναν μητροπολίτη αντάξιο αυτών των μεγάλων μητροπολιτών που πέρασαν από αυτόν εδώ τον χώρο, για να συνεχίσει ένα έργο ποιμαντικό, αρχιερατικό, όπως αξίζει σε αυτόν τον τόπο που ανέδειξε τόσες προσωπικότητες”.
Διαυλείας Γαβριήλ
Στην ομιλία του ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ μεταξύ άλλων τόνισε “με αισθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως και τιμής, η Εκκλησία της Ελλάδος προπέμπει σήμερα κατώδυνος προς την αγήρω μακαριότητα τον επιφανή και πολύτιμον Αυτής θεράποντα, αοίδιμο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο, έναν από τούς σπουδαιότερους Ιεράρχες της νεώτερης εκκλησιαστικής ιστορίας μας. Ο κοιμηθείς Γέρων κατέλιπε την ιδιαίτερη προσωπική του σφραγίδα στο πνευματικό πηδάλιο της ιστορικής και ευλογημένης αυτής Μητροπόλεως, την οποία διαποίμανε επί τεσσαράκοντα σχεδόν έτη. Καί μόνο το γεγονός ότι είχε την ευλογία να διαδεχθεί τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και να μαθητεύσει στο πλευρό του ως στενός συνεργάτης, καταδεικνύει πολλά.
Διεκρίθη για τη βαθειά θεολογική παιδεία και την ευρεία γνώση των οικονομικών. Κατά την πολυετή αρχιερατική του διακονία, εκπροσώπησε την Εκκλησία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τραπέζης –θέση στην οποία συμμετέχει δικαιωματικά ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιωαννίνων, λόγω των σπουδαίων κληροδοτημάτων της περιοχής δικαιοδοσίας του–, και χρημάτισε Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών. Η χαρισματική του προσωπικότητα, η πνευματική δράση του εν τη Εκκλησία, το πλούσιο συγγραφικό έργο, η διακεκριμένη προσφορά από επιτελικές θέσεις, αναδεικνύουν την πολύπλευρη δυναμική και δημιουργική δράση που ανέπτυξε καταδαπανώμενος με όλες του τις δυνάμεις στην οδό της διακονίας και τον αμπελώνα του Κυρίου”.
Στη συνέχεια ο Αρχιγραμματέας αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του μακαριστού μητροπολίτου και επισήμανε πως “η λιπαρά του καλλιέργεια, η ευθύτητα του χαρακτήρα του, οι διοικητικές του ικανότητες, η ανιδιοτέλεια, η ιδιαίτερη αφοσίωση με την οποίαν υπηρέτησε τον μακαριστό Σεραφείμ και «το ανεπτυγμένον αίσθημα της ευγνωμοσύνης, πράγμα σπάνιον διά τους πολλούς και ίδιον μόνον διά τους γενναίους», κατά τα λόγια του πνευματικού πατρός του, τον κατέστησαν άξιο και ικανό συνεχιστή του έργου του τόσο σημαντικού προκατόχου του σε μίαν εξέχουσα Μητρόπολη με πλούσια παράδοση και ιστορία”.
Πρόσθεσε, επίσης, πως “Καλλιέργησε ιδιαζόντως τον ιερό πνευματικό δεσμό με το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Θρόνο. Κατά τους λόγους του ιδίου, «παραμένει ο θεματοφύλαξ της παραδόσεως της Εκκλησίας, η εγγύηση της ενότητος και η Μήτηρ όλων των ονομαζομένων αυτοκεφάλων Εκκλησιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ιδικήν Του κένωσιν και τελούν υπό έγκρισιν της μελλούσης να συνέλθη Οικουμενικής Συνόδου. Διαφυλάττει την οικουμενικότητα της Εκκλησίας και μαρτυρεί την Καθολικότητα της πίστεώς Της. Δεν έχουμε τίποτα σημαντικότερο από το Πατριαρχείο μας, ως Γένος, στην Οικουμένη».
Υπογράμμισε, άλλωστε πως “παρέδωσε πλουσία ποιμαντική και κοινωνική παρακαταθήκη, στην οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η προνοιακή μέριμνα μέσω των αγαθοεργών καταστημάτων της Μητροπόλεως και της παροχής υποτροφιών προς τους ενδεείς, καθώς και η αδιάλειπτος λειτουργία εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, βρεφονηπιακού σταθμού και γηροκομείου.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας “ο μακαριστός Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος κηρύσσει προς ημάς και μετά θάνατον δια της μεγάλης αξίας της προσφοράς του υπέρ της Εκκλησίας. Περιβληθείς τον σεβασμό και την αγάπη λαού και κλήρου, διήνυσε αξίως μακρά εκκλησιαστική πορεία στα βήματα του σπουδαίου προκατόχου του, προσφέροντας δαψιλείς υπηρεσίες από νευραλγικές θέσεις. Η ισχυρή του προσωπικότητα είχε πρωταγωνιστική συμβολή στη νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία. Η μαρτυρία του υπήρξε ευρεία, ανυπόκριτη, ουσιώδης και μεστή ευλογιών”.