«Ο αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι συνεχής» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ρουφ, με την αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Ανεκτικότητας που έχει κηρύξει η Unesco.
Ο Μακαριώτατος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε την ημερίδα ευκαιρία προβληματισμού, αλλά κι αφετηρία όσων θέλουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε συμπεριφορές που πληγώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο και η κοινωνία τις ανέχεται. «Ακόμη και στη δική μας, μια δυτική, σύγχρονη κοινωνία ολοφάνερα καταστρατηγείται το ανθρώπινο πρόσωπο, καταπατούνται θεμελιώδεις αρχές κι ευθύνη όλων μας είναι να κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας» σημείωσε ο Μακαριώτατος.
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη Χριστιανική παράδοση ως θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου το Πάθος του Χριστού στον Σταυρό συνιστά υπέρτατη πράξη αγάπης, και το «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» τη βάση όλων των διακηρύξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι η ανεκτικότητα στο Κράτος-Δικαίου αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα πλήττει, κυρίως, τις ευάλωτες ομάδες και η προάσπιση και η διαφύλαξη αυτών των ομάδων αποτελεί ανοιχτή πρόκληση που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι φορείς και τα όργανα της Πολιτείας να κάνουν το καθήκον τους, ώστε όλοι οι πολίτες ν’ απολαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση».Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης, που με πλαίσιο νόμου το 1979 θεμελίωσε κανόνες για την προστασία των ευπαθών ομάδων και, με την ευκαιρία της ημερίδας, ευχαρίστησε την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά για την στήριξη που παρείχαν στη ψήφιση του Αντιρατσιστικού νόμου.
Το ποιμαντικό έργο και τη διακονία της Εκκλησίας στους πρόσφυγες παρουσίασε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. «Κατεξοχήν μετανάστης είναι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο Υιός. Όχι μόνο «μεταναστεύει» αγαπητικά προς τα άλλα δύο πρόσωπα, αλλά μετανάστευσε και στον ανθρώπινο κόσμο» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, που περιέγραψε τις δράσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, τα δίκτυα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με άλλους φορείς, αλλά και την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και το προσωπικό.
Τις προκλήσεις της Ευρώπης στο σύγχρονο κόσμο και τα διλήμματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ανάμεσα στις θρησκευτικές ελευθερίες και την ιδιοπροσωπία της έθεσε καθαρά ο τελευταίος ομιλητής της ημερίδας κ. Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Με νομικά παραδείγματα από την Ελλάδα κι από άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Καθηγητής έδειξε με τρόπο εύληπτο ότι συμπεριφορές που εδράζονται σε θρησκευτικά δικαιώματα και ξένες παραδόσεις, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό κόσμο.
Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, ενώ το γεγονός έκλεισε με τη μουσική των παιδιών της Συμφωνικής Ορχήστρας που μέχρι πρότινος ανήκε στην ΕΡΤ και πλέον τέθηκε υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης-eurokinissi