Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων με άξονα την λογοτεχνία, οργάνωσε στις 22 Μαρτίου 2014 εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Σκιαθἰτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το ερωτικό στοιχείο στο έργο του.
Τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν θα παρίσταται πλέον ως ένας θεατής στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αλλά θα τα δημιουργεί.
Στην συνέχεια, χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας.
Τόνισε ότι υλοποιείται ένα προσωπικό όραμα πολλών ετών του Μακαριωτάτου και μία από τις θέσεις που είπε στον ενθρονιστήριο λόγο του όταν μίλησε για τους ανθρώπους της τέχνης που καλούμαστε να ανοίξουμε μαζί τους έναν δίαυλο επικοινωνίας, να διαλεχτούμε μαζί τους, να τους ακούσουμε, να τους κατανοήσουμε και να μας κατανοήσουν.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και επί πολλά έτη μελετητής των έργων του Παπαδιαμάντη, Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος μίλησε για το ερωτικό στοιχείο στο έργο του και για την μαρτυρική-σταυρική διάσταση που έχει.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα διηγήματα, όπως στο «Έρως-Ήρως», «Έρωτας στα χιόνια», «Όνειρο στο κύμα», στη «Νοσταλγό» κ.α. και με τον αρχοντικά μεγαλόπρεπο τρόπο του, μέσα από παραδείγματα, ανέδειξε το αυθεντικά χριστιανικό και ορθόδοξο ήθος του σπουδαίου λογοτέχνη το οποίο διατρέχει το σύνολο του έργου του.
Κατόπιν, ο γνωστός τραγουδιστής και τραγουδοποιός παραδοσιακής μουσικής Χρήστος Τσιαμούλης μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς παρουσίασε τραγούδια εμπνευσμένα από τον Παπαδιαμάντη και τα λογοτεχνικά του έργα. Το μουσικό πρόγραμμα διήρκησε πάνω από 1 ώρα και συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό.
Τέλος, ο διευθυντής της Γενικής Ποιμαντικής Μέριμνας της Ι. Α. Αθηνών π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σε καιρούς δίσεκτους και δύσκολους όπου η παρακμή δείχνει να στραγγαλίζει την καθημερινότητά μας, αντίσταση δεν είναι μόνο οι κραυγές ή οι υψωμένες γροθιές, αλλά είναι η ποιότητα των ανθρώπων. Είναι χρέος της Εκκλησίας να αναδείξει και πάλι την ποιότητα των ανθρώπων και να ξαναφέρει την ποιότητα στην ζωή μας. Η βεβαιότητά μας είναι ότι όσο στην εκκλησία μας θα αναφαίνονται Άγιοι, άλλο τόσο η τέχνη και ο πολιτισμός θα προάγονται και θα αναπτύσσονται και είναι καθήκον όλων μας είναι να τα στέρξουμε και να τα στηρίξουμε.”