Συνήλθε την περασμένη Δευτέρα, 12/9, η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το εθνικό θέμα της Κύπρου. Αναλυτικά:
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016, στην τρίτη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:
1) Ασχολήθηκε με θέματα της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς:
α) Ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Ιωάννου, για εκκρεμότητες, ελλείψεις και διάφορα προβλήματα της Σχολής και έλαβε τις δέουσες αποφάσεις.
β) Ενέκρινε τον κατάλογο των νεοεισακτέων σπουδαστών, για το ακαδημαικό έτος 2016-2017.
2) Μελέτησε το εθνικό μας θέμα σε σχέση με τις φήμες ότι επίκειται σύντομα συμφωνία. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευχή όπως, εξευρεθεί μία βιώσιμη λύση, η οποία θα επιτρέψει την επιβίωση του ελληνισμού στη γη των πατέρων του και την ομαλή συμβίωση, σε συνθήκες ισοπολιτείας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Έχουσα υπόψη της, όμως, την πάγια Τουρκική θέση περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα είναι ολέθριο για τον λαό μας. Αν καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αντικατασταθεί με ένα νέο κράτος, βασισμένο σε δύο ίσες πολιτείες, είναι σίγουρο -η πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά δεν μας αφήνει περιθώρια αμφιβολίας- ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τα πράγματα και μη μπορώντας, χωρίς την Τουρκική συγκατάθεση, να απευθυνθούμε σε Διεθνείς Οργανισμούς, θα είμαστε όμηροι στα χέρια της, πράγμα που θα σημάνει την αρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη του, την περιρρέουσα ρευστή κατάσταση στην όλη περιοχή και τα διαμορφούμενα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα, πριν οδηγηθεί σε αποδοχή λύσης και εξετάσει την αξιοπιστία και ειλικρίνεια της Τουρκίας ως προς την υπογραφή τέτοιας λύσης. Να επιμείνει, επίσης, στις δικές του διακηρύξεις για εξασφάλιση της ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης συνέχειας του Κράτους μας, πράγμα το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Τον καλούμε, ακόμα, να προασπιστεί τα δικαιώματα, προσφύγων και μη, ως προς την περιουσία, αλλά και τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματά τους, εμμένοντας στην κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και για τον λαό μας.