Με τη διαμεσολάβηση της Πρεσβείας της Σουηδίας έγινε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β με τον «υπουργό» θρησκευτικών υποθέσεων, Ταλίπ Αταλάϊ, κατά την οποία συζήτησαν θέματα θρησκευτικής ανοχής και τη συμβολή που μπορεί να έχει στην επίλυση προβλημάτων μια αμοιβαία συμφωνία.
Όπως ανέφερε ο κ. Αταλάϊ στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων», συζήτησαν πώς οι «θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης», προσθέτοντας ότι στην ατζέντα ήταν και θέματα όπως η άρση των πολιτικών κριτηρίων για τις επιδιορθώσεις των ναών και τις διελεύσεις για προσκύνημα.
Με αυτή την σκέψη, είπε, είχε δοθεί νωρίτερα άδεια στον Μητροπολίτη Χριστοφόρο να επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Η συνάντηση, πρόσθεσε, έγινε με τη μεσολάβηση του Προέδρου της Ένωσης Χριστιανών Σοσιαλδημοκρατών Σουηδίας, Peter Weiderud και της Πρεσβείας της χώρας στην Κύπρο. Ο κ. Αταλάι ανέφερε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο έχει συναντηθεί 4-5 φορές από το 2011, ενώ είχε συναντήσεις και με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Μαρωνιτών και των Αρμένιων.
Οι συναντήσεις, συνέχισε, έγιναν με την έγκριση του «προεδρικού» και σε γνώση της «πρωθυπουργίας» και του «υπουργείου» εξωτερικών και συχνά ο ίδιος συνοδευόταν από το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουντζιάι και τον Σιακίρ Αλεμντάρ, του «υπουργείου» θρησκευτικών υποθέσεων και τις σημειώσεις από αυτές τις συναντήσεις τις μοιράζονταν με «κρατικά» τμήματα.
Η συνάντηση που είδε το φως της δημοσιότητας, συνέχισε, έγινε την περασμένη εβδομάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέλαβε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του από την νεκρή ζώνη και τους μετέφερε στο τζαμί του Μπαϊρακτάρη και στην Αρχιεπισκοπή και ακολούθως στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, όπου έκαναν την μεσημεριανή προσευχή τους.
Στην τ/κ αντιπροσωπεία ήταν επίσης οι Αλί Τουντζάι και Σιακίρ Αλεμντάρ, καθώς και ο Φουάτ Τοσούν, «εκπρόσωπος» της κατεχόμενης Κερύνειας στο «υπουργείο» θρησκευτικών υποθέσεων, ενώ στην ε/κ ήταν ο Μητροπολίτης Καρπασίας, Χριστοφόρος και Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος.
Σε αυτά τα τρία χρόνια (που συναντώνται), συνέχισε ο κ. Αταλάϊ, σε πολλά θέματα έχει διανυθεί σοβαρή απόσταση και έχουν ανταλλάξει απόψεις για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στο «νότο» και την κατάσταση των τεμένων, όπως και για την επιδιόρθωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Στη συνάντηση της Παρασκευής, είπε, προέβη και σε κάποιες προτάσεις όσον αφορά τη φροντίδα του Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, σημειώνοντας ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
Ο ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Μουφτή
Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία Χάινερ Μπίλεφελντ χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη διαθρησκευτική επικοινωνία από τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κύπρο, που επέτρεψε σε Ελληνορθόδοξους και Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες να διασχίσουν τη διαχωριστική γραμμή.
«Αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά βήματα, αλλά αποτελούν μεγάλο άλμα για τις ενδιαφερόμενες θρησκευτικές κοινότητες», ανέφερε ο κ. Μπίλεφελντ, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος για τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και τη βελτιωμένη διαθρησκευτική επικοινωνία στην Κύπρο» και ότι θεωρεί ότι αυτό αποτελεί πρόοδο για τη θρησκευτική ελευθερία για ολόκληρο το νησί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, στις 18 Οκτωβρίου ο Μέγα Μουφτής Ταλίπ Αταλάι πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και ηγήθηκε θρησκευτικής ακολουθίας στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για πρώτη φορά. Αυτό έγινε κατορθωτό λόγω μιας συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`, ο οποίος διευκόλυνε προσωπικά την πρόσβαση του Αταλάι στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δύο ημέρες νωρίτερα, επετράπη στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να μεταβεί στα κατεχόμενα για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ύστερα από 18μηνη άρνηση των κατοχικών αρχών να του επιτρέψουν πρόσβαση.
Ο κ. Μπίλεφελντ αναφέρει ότι, ενώ το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι θρησκευτικό, “οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών είχε τερματιστεί όταν εντάθηκε η δικοινοτική διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από πενήντα χρόνια”. Ο εισηγητής επαίνεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη Παρασκευή, και τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για προώθηση της επικοινωνίας, όπως ένα Διαθρησκευτικό Συμβούλιο για την Ειρήνη στην Κύπρο.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπίλεφελντ συμμετείχε στην πρώτη διαθρησκευτική συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Κύπρο. Όπως είπε, τέτοια συνεργασία σε ολόκληρο το νησί δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη γενικότερη διαδικασία συμφιλίωσης.
Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν συνέχεια των εισηγήσεων του κ. Μπίλεφελντ που περιλαμβάνονται στην έκθεσή του για το 2013 προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην έκθεσή του, ο εισηγητής επισημαίνει τη σημασία της διασφάλισης ότι δεν υπάρχουν κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι όλα τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας, εκεί όπου ζουν.