ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Να δώσουν έμφαση στην ενημέρωση των παιδιών για το περιβάλλον, μέσα από τα κατηχητικά σχολεία, συμφώνησαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, λέγοντας πως αυτό θα γίνει με διαδραστικό τρόπο.
Με αφορμή την Πανορθόδοξη Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος, που καθιέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την αρχή του εκκλησιαστικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου, η κ. Παναγιώτου συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλλει η Εκκλησία στην περιβαλλοντική επιμόρφωση.
«Ακούσαμε σήμερα αρκετές εισηγήσεις, πώς μπορούμε, πλησιάζοντας τα παιδιά μας, να τους δώσουμε το σωστό μήνυμα για το περιβάλλον, γιατί πρέπει να μορφώσουμε τον λαό μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά το πέρας της συνάντησης.
Από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι συμφώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο ότι «θα δώσουμε περισσότερη έμφαση και μέσα από τα κατηχητικά σχολεία να γίνεται αυτή η ενημέρωση, με διαδραστικό τρόπο κυρίως, με τα παιδιά».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, πρόκειται για «ένα θέμα που απασχολεί την Εκκλησία ζωηρώς» καθώς παροτρύνει πάντοτε για τον σεβασμό του περιβάλλοντος. «Θα συμβάλλουμε όσο το δυνατό περισσότερο, ούτως ώστε ο λαός μας να μορφώσει μια θετική σχέση με το περιβάλλον» καθώς, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αυτή είναι και η εντολή του Θεού».
Ανέφερε τέλος ότι η Εκκλησία διατηρεί καλή συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου και «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία».
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι σήμερα είναι ημέρα προσευχής για το περιβάλλον και όπως κάθε χρόνο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδει το δικό του δελτίο, δίνοντας έμφαση τα τελευταία χρόνια στην κλιματική αλλαγή.
Η οικολογική κρίση, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, μαζί με την οικονομική και τις άλλες που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, είναι πρωτίστως πνευματική.
Η έγνοια μας, πρόσθεσε, είναι να γίνεται σωστή διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, Πράσινη Ανάπτυξη, να χρησιμοποιούμε τους πόρους με φειδώ. «Αυτό απαιτεί σεβασμό προς τον Κτίστη, σεβασμό προς την κτίση και βέβαια ενημέρωση και δουλειά με όλους και κυρίως με τα παιδιά», είπε.
Με πρωτοβουλία του τέως Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου καθιερώθηκε το 1989 η 1η Σεπτεμβρίου, η ημέρα της Ινδίκτου, ως ημέρα προσευχής και ικεσίας για την προστασία και τη σωτηρία του περιβάλλοντος, εκφράζοντας με την πρωτοβουλία αυτή την ανησυχία της Εκκλησίας, αλλά και τη συμβολή της στο ζήτημα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει το φως για διέξοδο από την κοινωνικοοικονομική κρίση.
«Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική για την έξοδο από αυτήν την κρίση, επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» προστίθεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι απαιτείται άμεσα, η στροφή προς την πράσινη κατεύθυνση για να πετύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για να έχουμε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα πρέπει μεταξύ άλλων να δοθεί στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και συνάμα πνευματική, καθώς η γη ανήκει σε όλους και η προστασία της αποτελεί ευθύνη του καθενός μας, καταλήγει η ανακοίνωση.