ΚΥΠΡΟΣ- Στην εκδήλωση για τον Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στις 22 Ιανουαρίου 2025, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος εκφώνησε μια ομιλία γεμάτη συγκίνηση και αναγνώριση για το έργο και την προσωπικότητα του Εθνάρχη.
Του Γιάννη Παπανικολάου-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Μακάριος ως σύμβολο αγώνα
Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι κάθε εκδήλωση προς τιμή του Μακαρίου αποτελεί «κέντρισμα για αγώνα». Ο ίδιος ο Μακάριος, μέσα από τους συνεχείς και ακούραστους αγώνες του, ενέπνευσε τον λαό του να διεκδικήσει την ελευθερία και τη δικαίωσή του. Όπως ανέφερε, «ο Μακάριος δεν αποτελεί για μας παρελθόν, αλλά βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την Ιστορία».
Ο μοναδικός ηγέτης της Κύπρου
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στις αρετές του Μακαρίου. Τον χαρακτήρισε ως μια μοναδική προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια του χρόνου και του χώρου. Η διορατικότητα, η ευστροφία και η βαθιά γνώση των αναγκών του λαού του ήταν τα στοιχεία που τον ανέδειξαν σε έναν ηγέτη που παραμένει ανεπανάληπτος.
Ο Μακάριος, όπως σημείωσε, δεν είχε φιλοδοξίες ματαιοδοξίας. Η φιλοδοξία του ήταν να προσφέρει έργο, και η σφραγίδα του διακρίνεται σε όλα τα μεγάλα επιτεύγματα της Κύπρου, από τον απελευθερωτικό αγώνα μέχρι τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους.
Η σύνδεση με τις αξίες της φυλής
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Μακάριος δεν υπήρξε απλώς ένα «όργανο που αντιλάλησε ξένους ήχους». Αντίθετα, δημιούργησε δικούς του σκοπούς, αξιοποιώντας τις παραδόσεις και τις αξίες των προγόνων του. Οι χριστιανικές και ελληνικές παρακαταθήκες υπήρξαν η βάση του έργου του, το οποίο εξέφρασε με τρόπο δημιουργικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής.
Ο ίδιος περιέγραψε τον Μακάριο ως τον «νέο Μωυσή», ο οποίος οδήγησε τον λαό του από τη δουλεία προς την ελευθερία. Ηγήθηκε του επαναστατικού αγώνα με αφοσίωση, διορατικότητα και ακατάβλητη θέληση, καθιστώντας τον εαυτό του έναν φωτεινό οδηγό για τις μελλοντικές γενιές.
Οι προκλήσεις και οι προδοσίες
Η ομιλία περιελάμβανε επίσης μια αναφορά στις προδοσίες και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε ο Μακάριος. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι, παρά τις φιλικές υποδείξεις, τις απειλές και την εχθρότητα, ο Εθνάρχης παρέμεινε ανυποχώρητος στις αρχές του. Δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με ξένες δυνάμεις, αλλά και με ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διέθεταν το ευρύτερο όραμα που απαιτούσε η ιστορική στιγμή.
Η προδοσία, όπως υπογράμμισε, έφερε την καταστροφή στην Κύπρο και επιτάχυνε τον θάνατο του Μακαρίου. Ωστόσο, ο Θεός χάρισε στον λαό του την παρουσία του για λίγο ακόμα μετά την τραγωδία, προκειμένου να αφήσει τις πολύτιμες υποθήκες ζωής και αγώνα.
Η κληρονομιά του Μακαρίου
Ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε την ομιλία του με έναν συγκινητικό απολογισμό της κληρονομιάς του Εθνάρχη. Αναφερόμενος στην απώλειά του, υπογράμμισε ότι «μετρούμε τη μεγάλη απώλεια, αλλά και παίρνουμε προσανατολισμό πορείας». Η δέσμευση για συνέχιση του αγώνα παραμένει αμετάβλητη, με στόχο την κατοχύρωση της παρουσίας του κυπριακού λαού στη γη των πατέρων του.
Η εκδήλωση στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ΄ αποτέλεσε μια ευκαιρία να τιμηθεί το έργο και η προσφορά του Μακαρίου, αλλά και να ανανεωθεί η δέσμευση για τους εθνικούς στόχους της Κύπρου. Ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου υπήρξε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, πίστης και αποφασιστικότητας, αντλώντας έμπνευση από το διαχρονικό παράδειγμα του Εθνάρχη Μακαρίου.