Λευκωσία: Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 17 Ιανουαρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα…
Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Καθηγουμένου της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου και άλλων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κυπρου.
Με την άφιξη του Μακαριωτάτου στον Ιερό Ναό, γυναίκες του Χριστιανικού Συνδέσμου, προσέφεραν ροδόνερο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο για να αλείψει τα χέρια του, ως ένδειξη σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό του.
Αφού εψάλησαν οι Καταβασίες της περιόδου «Χέρσον ἀβυσσοτόκον..» από τους αρχιερείς, ακολούθησε ο «καιρός» από τον Μακαριώτατο και οι Αίνοι του οσίου με την επακολουθήσασα Μεγάλη δοξολογία.
Στη Θεία Λειτουργία, το κήρυγμα του θείου λόγου ανέλαβε ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου και ερμήνευσε την ιδιότητα που αποδίδεται στον άγιο ως «διδάσκαλος» της πνευματικής ζωής. Αφού καθάρισε την ψυχή και καρδιά του, κατάφερε μετά να γίνει ο ίδιος διδάσκαλος της πνευματικής ζωής σε τόσους γνωστούς και αγνώστους αγίους της Εκκλησίας μας.
Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού και Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας, υπέρ των οποίων αναπέμφθηκε δέηση πριν το τέλος της ακολουθίας. Επίσης, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ευεργετών του Ιερού Ναού του αγίου Αντωνίου.
Ιδιαίτερη ευλογία ήταν η παρουσία στο δεξιό αναλόγιο του Ναού, του μουσικολογιωτάτου κ. Γεωργίου Αραούζου, ενός εκ των περιφανεστέρων και γηραιοτέρων (1928-) ιεροψαλτών της νήσου μας, ο οποίος απέδωσε μαεστρικά αρκετά άσματα της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου