Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος θα βρίσκεται από σήμερα στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Δημητρίου του Νέου.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Μακαριώτατος θα προσκομίσει τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λαζάρου, προσφέροντας ευλογία και πνευματική ενίσχυση στον ρουμανικό λαό. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ziarul Lumina, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τις ισχυρές ιστορικές και πνευματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.
Ανέδειξε την κοινή χριστιανική πίστη ως τον κύριο παράγοντα που συνέβαλε στην επιβίωση των δύο λαών μέσα από δύσκολες και προκλητικές περιόδους της ιστορίας τους.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερώτηση: Ποια είναι η σημασία των λειψάνων του φίλου του Σωτήρα από τη Βηθανία για τους πιστούς της Κύπρου;
Απάντηση: Τα λείψανα των αγίων είναι πηγή αγιασμού για τους πιστούς. Η θεία χάρη που κατοικούσε στους αγίους παραμένει και στα λείψανά τους, που συχνά έχουν ευωδία και είναι θαυματουργά. Ο Άγιος Λάζαρος, ο οποίος αναστήθηκε από τον Ιησού μετά από τέσσερις ημέρες, έχει άφθονη τη χάρη του Θεού στα λείψανά του. Η Κύπρος, που φιλοξενεί τον δεύτερο τάφο του Αγίου μετά τη Βηθανία, αισθάνεται ιδιαίτερα ευλογημένη. Ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου έχουν κάνει την Λάρνακα γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Δεν θέλαμε, όμως, να κρατήσουμε αυτόν τον θησαυρό μόνο για εμάς. Τον φέρνουμε στον αδελφό ρουμανικό λαό για να λάβει κι εκείνος αγιασμό. Όταν η Ευαγγελία λέει ότι αυτός που έχει δύο χιτώνες πρέπει να δώσει τον έναν, δεν μιλάμε μόνο για υλικά αγαθά, αλλά και για πνευματικά.
Ερώτηση: Πρόσφατα, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έφερε στην Κύπρο τα λείψανα του Αγίου Κυπριανού. Ποια είναι η σημασία αυτών των συναντήσεων με τους αγίους;
Απάντηση: Η άφιξη των λειψάνων του Αγίου Κυπριανού αποδεικνύει την ενότητα πίστης των λαών μας. Η ίδια θεία χάρη κατοικεί στα λείψανα τόσο του Αγίου Κυπριανού όσο και του Αγίου Λαζάρου. Μέσα από την προσκύνηση των λειψάνων, λαμβάνουμε παραδείγματα ζωής για το λαό μας και νιώθουμε την αδελφοσύνη μας.
Ερώτηση: Πώς έχει συμβάλει η πίστη στη διατήρηση των λαών της Ρουμανίας και της Κύπρου μπροστά στις προκλήσεις της ιστορίας;
Απάντηση: Η γεωγραφική θέση της Κύπρου κοντά στους Αγίους Τόπους μας βοήθησε να λάβουμε το μήνυμα του Χριστιανισμού νωρίς, ήδη από το έτος 45 μ.Χ., όταν μας επισκέφθηκαν οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος. Ομοίως, η Ρουμανία, που βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δέχτηκε νωρίς τον χριστιανισμό. Ωστόσο, η γεωγραφική θέση μας έχει προκαλέσει πολλές δοκιμασίες. Η Κύπρος, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και η Ρουμανία, μεταξύ τριών αυτοκρατοριών (Οθωμανική, Ρωσική, Αυστριακή), υπήρξαν στόχος ξένων δυνάμεων.
Παρόλα αυτά, ο χριστιανισμός ταυτίστηκε με τους λαούς μας και η Εκκλησία διατήρησε τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα. Χωρίς την πίστη μας, οι λαοί μας θα είχαν εξαφανιστεί.
Ερώτηση: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής;
Απάντηση: Η ζωή και τα παραδείγματα των προγόνων μας, καθώς και οι αξίες που ανέπτυξαν, αποτελούν την ιστορική και πνευματική μας κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά έχει διαμορφώσει την ταυτότητά μας. Οι λαοί μας τίμησαν την ελευθερία ως δώρο του Θεού και συχνά θυσίασαν τη ζωή τους για αυτήν. Οι μάρτυρες της πίστης μας και οι όσοι άγιοι δείχνουν την αφοσίωση του λαού μας στις θρησκευτικές αξίες.
Η σύγχρονη κοινωνία στρέφει τον άνθρωπο προς τα υλικά αγαθά και τον κοσμοπολιτισμό, κάνοντάς τον πολίτη του κόσμου αντί της πατρίδας του. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στην ιστορική και πνευματική μας κληρονομιά. Αν καλλιεργήσουμε και ζήσουμε τις αξίες των προγόνων μας, θα διατηρήσουμε και την ταυτότητά μας.
Συνέντευξη με την υποστήριξη του Τομέα Εκκλησιαστικών Σχέσεων και Εξωτερικών Θρησκευτικών Κοινοτήτων.