ΚΥΠΡΟΣ-Η απόφαση για την καθαίρεση των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών, Νεκτάριου και Πορφύριου, καθώς και του μοναχού Αββακούμ, λήφθηκε από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Το Δικαστήριο συνεδρίασε με παρόντα όλα τα μέλη του, τα οποία περιλάμβαναν τον Πρόεδρο Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και άλλους εξέχοντες Ιεράρχες, όπως τους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Κωνσταντίας Βασίλειο, καθώς και τους Επισκόπους Καρπασίας Χριστοφόρο, Αρσινόης Παγκράτιο και Αμαθούντος Νικόλαο.
Οι εν λόγω κληρικοί, που υπάγονταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, οδηγήθηκαν στο Συνοδικό Δικαστήριο ύστερα από την παραπομπή της υπόθεσής τους από την Ανακριτική Επιτροπή. Στη διάρκεια της διαδικασίας, το Δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς το πόρισμα της Επιτροπής, το μαρτυρικό υλικό που είχε κατατεθεί, καθώς και τις μαρτυρίες κατηγορίας και υπεράσπισης.
Κατά την εξέλιξη της δίκης, το Συνοδικό Δικαστήριο έλαβε υπόψη την έκθεση πραγματογνωμοσύνης που είχε υποβληθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, καθώς και τις αγορεύσεις του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέα και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Μετά την εξέταση όλων των στοιχείων, το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση των τριών κληρικών, βάσει των Θείων και Ιερών Κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι κατηγορίες αφορούσαν σοβαρά κανονικά παραπτώματα, και η ποινή που επιβλήθηκε ήταν η επαναφορά τους στις τάξεις των μοναχών, αφαιρώντας τους την ιερωσύνη.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των καθαιρεθέντων. Ο δικηγόρος τους, Ιωάννης Βαβούσκος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που χειρίστηκε η υπόθεση το Συνοδικό Δικαστήριο. Κατήγγειλε ότι οι μοναχοί δεν είχαν επαρκή χρόνο να απολογηθούν και ότι δεν ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους, καθώς τους «έβγαλαν έξω» από την αίθουσα πριν προλάβουν να παρουσιάσουν πλήρως την υπεράσπισή τους. Επιπλέον, ο κ. Βαβούσκος κατηγόρησε το Δικαστήριο για παραβίαση των Ιερών Κανόνων, αναφέροντας ότι προστέθηκαν νέες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ανακοινωθεί.
Αυτές οι νέες κατηγορίες περιλάμβαναν τη δημοσιοποίηση πληροφοριών μέσω μιας συνέντευξης που είχαν παραχωρήσει οι μοναχοί σε ένα podcast, καθώς και την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενέργειες που θεωρήθηκαν ως πρόσθετα παραπτώματα. Ο δικηγόρος των καθαιρεθέντων επισήμανε ότι οι νέες κατηγορίες επιβάρυναν περαιτέρω τη θέση των πελατών του και ότι δεν τους δόθηκε ο χρόνος να αντιμετωπίσουν αυτές τις κατηγορίες.
Η απόφαση της καθαίρεσης των τριών μοναχών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία, ενώ προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και τη διαφάνεια των διαδικασιών της.
Η καθαίρεση ενός κληρικού αποτελεί μια από τις πιο βαριές ποινές στην εκκλησιαστική ιεραρχία, καθώς σημαίνει την πλήρη απομάκρυνση από το ιερατικό αξίωμα και την επαναφορά στην απλή μοναχική κατάσταση.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει επίσης τη σύνθετη σχέση μεταξύ Εκκλησίας και νόμου, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί και οι πιστοί σε ζητήματα πειθαρχίας και ηθικής μέσα στην Εκκλησία. Παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες, η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου παραμένει τελεσίδικη, με τις συνέπειες να επηρεάζουν τόσο τους ίδιους τους κληρικούς όσο και το ευρύτερο εκκλησιαστικό σώμα της Κύπρου.
Η φωτό είναι από : philenews.com