Εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνάρχη Μακάριο με την ευκαιρία συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από την γέννηση του, οργάνωσαν στην Πάφο η Ενωση Αγωνιστών Πάφου και το Παγκύπριο Εθνικολαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο με θέμα «Το αδιέξοδο στο Κυπριακό Πρόβλημα: Προβληματισμοί για την επιβίωση και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και η ανάγκη νέας πορείας».
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως αν πρότειναν στην Ε/κ πλευρά αμέσως μετά την τουρκική εισβολή τα όσα έχει αποδεχτεί σήμερα θα απορρίπτονταν με βδελυγμία έστω και αν ο λαός ζούσε στα αντίσκηνα. Πρόσθεσε επίσης πως « σταδιακά προσεγγίσαμε τις Τουρκικές θέσεις και αιτιόμαστε εαυτούς και αλλήλους για τα αδιέξοδα».
Ο Μητροπολίτης είπε ακόμη πως οι μετά τον Μακάριο και Κυπριανού, Πρόεδροι της Δημοκρατίας αποδέχτηκαν τη διζωνική διακοινοτική ομοσπονδία και έδωσαν υπέρμετρα δικαιώματα τους Τουρκοκύπριους.
Ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου στην ομιλία του ανέφερε αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να τιμούμε τον Εθνάρχη Μακάριο είναι η σημασίας διάσωσης και διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το έσχατο καταφύγιο της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του Κυπριακού Ελληνισμού.
Εξάλλου στην δική του ομιλία ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρήστος Γιανναράς αναφερόμενος στα σημερινά αδιέξοδα δήλωσε ότι ο Ελληνισμός δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά για τις φθηνές οικονομικές προτεραιότητες .
Η οικονομία είπε « δεν μπορεί να ανακάμψει, αν δεν γίνουν οι Έλληνες παραγωγικοί κάτι που θα γίνει μόνο με ένα όραμα και με πίστη». Η κοινωνία, κατέληξε, δεν κτίζεται με δανεικά αλλά με πείσμα σε κάτι που θα του δώσει χαρά ζωής.