Με «λουκέτο» απειλείται και η Θεραπευτική Κοινότητα της Αγίας Σκέπης, καθώς η οικονομική κρίση τής έδειξε τα σκληρά της «δόντια». Συγκεκριμένα οι δυσκολίες λειτουργίας της Κοινότητας αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθότι η επιβίωσή της στηρίζεται και στηριζόταν καθαρά και μόνο στις εισφορές. Οι πολίτες, όμως, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο τόπος, αδυνατούν να συνεισφέρουν με αποτέλεσμα το θεραπευτήριο να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μαρασμό και αδιέξοδο.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι σε συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Αγίας Σκέπης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την Κοινότητα, ώστε να μην κλείσει. Κάτι, βέβαια, που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πότε θα δοθούν στην Κοινότητα αυτά τα χρήματα.
«Μέχρι στιγμής μπορούσαμε να μαζεύουμε τα χρήματα, από εισφορές που γίνονταν στην Κοινότητα. Αλλά τώρα με την οικονομική κρίση είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Η Αγία Σκέπη, δυστυχώς, όπως και σήμερα έφτασε πολλές φορές σε οριακά σημεία», δήλωσε στη «Σημερινή» ο διοικητικός διευθυντής της Θεραπευτικής Κοινότητας, Γιώργος Παστελλάς. Άξιο λόγου και το γεγονός ότι «ανάσα ζωής» έδωσε με την εισφορά του το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, αφού το ποσό που ενέκρινε για την Αγία Σκέπη καλύπτει τα έξοδά της, για ενάμιση μήνα. Αναφέρεται πως τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της Αγίας Σκέπης φτάνουν στις 850 χιλιάδες ευρώ.
Θεάρεστο έργο
Η Θεραπευτική Κοινότητα της Αγίας Σκέπης ιδρύθηκε το 1998 από τον τότε Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.
Βρίσκεται στο χωριό Πολιτικό-Φιλάνι σε έκταση γης πέραν των πενήντα στρεμμάτων που παραχώρησε η Ιερά Μονή Μαχαιρά. Το κτιριακό συγκρότημα στοίχισε τότε 1,3 εκατομμύριο λίρες. Η ιδέα για την ίδρυση της Αγίας Σκέπης ξεκίνησε όταν κάποια παιδιά που ήταν εξαρτημένα στις ουσίες καταφεύγανε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά για βοήθεια. Στην επαφή αυτών των ανθρώπων με τη Μονή παρατηρήθηκε ότι το οριοθετημένο και δομημένο πρόγραμμα της Μονής επιδρούσε θετικά στην ψυχολογική κατάσταση αυτών των ανθρώπων. Μετά από έρευνα, ο τότε Ηγούμενος αποφάσισε τη δημιουργία της Αγίας Σκέπης, της πρώτης και μέχρι σήμερα μόνης κλειστής Θεραπευτικής Κοινότητας στην Κύπρο για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Η Κοινότητα ακολουθεί το παγκόσμιο μοντέλων θεραπευτικών κοινοτήτων και στελεχώνεται αποκλειστικά από επιστημονικό προσωπικό.
Τα άτομα που μπαίνουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης είναι απαραίτητο να έχουν περάσει το στάδιο της αποτοξίνωσης. Το πρόγραμμα της Κοινότητας περιλαμβάνει τρεις φάσεις, που διαρκούν 3-4 μήνες η καθεμιά. Περιλαμβάνουν φάσεις προσαρμογής, ανάπτυξης σχέσεων με άλλους ανθρώπους, αλλά και συμμόρφωσης με τους κανόνες της Κοινότητας.
Η επόμενη φάση επικεντρώνεται στις σχέσεις του ατόμου με το οικογενειακό περιβάλλον και το πώς επηρεάστηκε η συμπεριφορά του από αυτό. Στην τελευταία φάση του προγράμματος γίνεται η προετοιμασία για τον έξω κόσμο, όπου αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες και διδάσκονται τρόποι διαχείρισης θυμού.
Τα μέλη της Αγίας Σκέπης ζουν μαζί 24 ώρες το 24ωρο. Ο προσωπικός αγώνας γίνεται συλλογικός. Όλοι μαζί ξεθάβουν όλα αυτά που τους οδήγησαν στη χρήση και μέσα από τις δράσεις τους, όταν έρθει η ευλογημένη ώρα της αποχώρησης, επιστρέφουν στη ζωή ξαλαφρωμένοι. Τριακόσιοι και πλέον άνθρωποι, οι οποίοι ζουν πλέον φυσιολογικά, χωρίς να έχουν ανάγκη καμία ουσία για να είναι καλά. Άλλοι τόσοι δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το ποσοστό επιτυχίας που καταγράφει η Κοινότητα είναι μεγάλο. Ένας στους δύο καταφέρνει να απεξαρτηθεί. Στοιχείο που καταρρίπτει τον μύθο ότι οι εξαρτημένοι από ουσίες άνθρωποι είναι «καμένα χαρτιά».
Το πρόγραμμα απεξάρτησης διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Μέσα στον χρόνο, αυτά τα άτομα αναπτύσσουν δεξιότητες, αφού προσφέρονται προγράμματα απασχόλησης σε εργαστήριο τέχνης, όπου φτιάχνουν ψηφιδωτά, αλλά και διάφορα βιολογικά προϊόντα. Τα ψηφιδωτά που φτιάχνουν με τόση αγάπη στην Κοινότητα θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν στην Πύλη Αμμοχώστου, 14-18 Οκτωβρίου. Άξιος αναφοράς είναι και ο δίαυλος επικοινωνίας που ανοίγει η Αγία Σκέπη, υπό μορφήν ανοιχτού διαλόγου με εξειδικευμένους ψυχολόγους, για πρώην χρήστες στις 16-17 Οκτωβρίου, όπου και θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ για το έργο της Αγίας Σκέπης.
Ειδική πτέρυγα για γυναίκες
Εδώ και δύο χρόνια η Αγία Σκέπη απέκτησε ξεχωριστή πτέρυγα για γυναίκες, ενώ μέχρι τότε οι γυναίκες ήταν στο ίδιο περιβάλλον με τους άντρες. Η Παναγία η Καταφυγή (σ.σ. το όνομα της πτέρυγας) φιλοξενεί μέχρι στιγμής έξι κοπέλες, ανάμεσά τους και δύο μητέρες με τα παιδιά τους. Η Κοινότητα έχει ανοικτή συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Γραφείο Ευημερίας.
Τα βιολογικά προϊόντα…
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ που παράγει η Αγία Σκέπη είναι βιολογικά και είναι πιστοποιημένα, εξήγησε ο Γιώργος Παστελλάς. «Όσο μικρό κι αν είναι το συσκευαστήριο αβγών ή το αρτοποιείο μας, εμείς τη δουλειά μας την κάνουμε. Όταν ξεκινάς κάτι, πρέπει να βάζεις γερές βάσεις. Αυτό λέμε και στα παιδιά… Δεν θέλουμε τη λύπηση του κόσμου. Θέλουμε τα προϊόντα μας στην αγορά να αντιμετωπίζονται ισάξια με τα υπόλοιπα βιολογικά και αυτό το πετύχαμε. Είναι ένας σκληρός, καθημερινός αγώνας για τη βιοπάλη». Η Αγία Σκέπη παράγει αβγά από τη φάρμα που κτίστηκε στο αγρόκτημα.
Το βιολογικό γάλα, το οποίο μεταφέρεται σε τυροκομείο στην Αθηένου, παράγεται στη γειτονική φάρμα Riverland, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο γεωργοκτηνοτρόφος Βασίλης Κυπριανού, ο οποίος εργοδοτεί μέλη της Αγίας Σκέπης και πληρώνει τον κόπο των παιδιών σε είδος. Μέλη απασχολούνται και στο θερμοκήπιο του Βασίλη, συμμετέχοντας στη βιολογική παραγωγή αγγουριών, ντοματών και άλλων ζαρζαβατικών. Μέρος αυτών των προϊόντων πωλούνται από τα οχήματα διανομής της Αγίας Σκέπης, ενώ άλλα βιολογικά προϊόντα είτε αγοράζονται από άλλους βιοκαλλιεργητές είτε εξάγονται στο εξωτερικό.
«Μέχρι να αποκτήσουμε εμπειρία, έπρεπε να δημιουργήσουμε μία συνεργασία. Αυτό κάναμε. Και έτσι εισήλθαμε και στην εμπορική δράση. Τα μέλη πλέον είναι σε θέση να εργάζονται στο αγρόκτημα και φυσικά να διανέμουν τα προϊόντα, να βγάζουν τιμολόγια, να εισπράττουν. Η συνεργασία μας με μιαν αλυσίδα υπεραγορών είναι καθοριστική. Θεωρώ πως οι καλοί αυτοί άνθρωποι είδαν την αγωνία μας να στήσουμε κάποια σημεία πώλησης. Αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν στην επικοινωνία της Κοινότητας με την κοινωνία και στέλνουν το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα και ότι υπάρχουμε εδώ και πως κάποιοι αγωνίζονται για να μην πεθάνουν. Αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα βοηθήσει αυτούς που κάνουν χρήση και είναι μόνοι τους και που δεν πιστεύουν ότι έχουν σωτηρία, να δουν ότι υπάρχει ζωή», καταλήγει ο Γιώργος Παστελλάς.
Στήριξη και στους γονείς
Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της Θεραπευτικής Κοινότητας, Γιώργο Παστελλά, η Αγία Σκέπη έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, δεν απευθύνεται μόνο σε χρήστες αλλά και σε γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους που είναι στη χρήση και δεν ξέρουν τον τρόπο. Παρέχει ψυχολογική στήριξη αλλά και συμβουλές στους ίδιους τους γονείς. Ακόμα, είναι ανοικτή και σε άτομα που κάνουν χρήση και δεν είναι έτοιμα να μπουν σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, απλά μπορούν να πάρουν συμβουλές για το πώς να κάνουν τη ζωή τους «καλύτερη» μέσα στη χρήση. Το μόνο που απομένει είναι να βρεθούν οι πόροι για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της η Αγία Σκέπη, ώστε, τα άτομα που «χάνουν» τον δρόμο τους, να έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν.