ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Αυστηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στους αρνητές Μητροπολίτες και κληρικούς που σιγοντάρουν τους αντιεμβολιαστές.
Συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά
Αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα για τους «αντάρτες» μητροπολίτες και κληρικούς, εμφανίζεται στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου απερίφραστα ξεκαθαρίζει πως η περίοδος χάριτος στους αντιφρονούντες της πανδημίας τελείωσε και πως από τούδε και στο εξής όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου θα τιμωρείται. Η αυστηρή προειδοποίηση του Μακαριωτάτου έχει ως αποδέκτες τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά και απλούς κληρικούς από τους οποίους ζήτησε εγγράφως να δηλώσουν πίστη στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει τι είπε στον Μόρφου Νεόφυτο στην τελευταία Ιερά Σύνοδο και τι του απάντησε ο ιεράρχης. Ο ίδιος δεν απορρίπτει πίσω από τους αντιεμβολιαστές κληρικούς να κρύβονται παρασκηνιακές διεργασίες που σχετίζονται με τη διαδοχή του, όταν θα ανοίξει ζήτημα.
–Μακαριότατε, τι αναμένετε από την παρουσία και τις επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη;
–Το καλό που θα συμβεί, πιστεύω, θα δει και τους ηγέτες άλλων κρατών. Είχε μια καλή ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη που πάντοτε λαμβάνεται υπόψη και με τις συναντήσεις που θα έχει πιστεύω ότι θα βγουν θετικά στοιχεία. Αλλά ως επί το πλείστον αυτές είναι ευχές που δεν εξαργυρώνονται. Είναι κάτι το να έχεις αρκετά κράτη υπέρ σου, δεν είναι εναντίον μας. Εκείνος που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο είναι ο πρόεδρος της Αμερικής.
–Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι περισσότερο φιλικός μαζί μας απ’ ό,τι ο προηγούμενος;
–Πιστεύω ναι. Πρώτα – πρώτα μας έχει επισκεφθεί και μάλιστα όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παλαιότερα, ήταν στις ΗΠΑ για λόγους υγείας τον είχε επισκεφθεί. Αυτό λέει πολλά και είχαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μια συνάντηση μαζί του, πιστεύω ότι θα φέρει μια θετική κατάσταση για το εθνικό μας θέμα. Είναι υπερδύναμη.
–Όπως βλέπετε τον νέο Τ/κ ηγέτη και τις θέσεις που εκφράζει μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση με τον Μουσταφά Ακιντζί;
Θα έλεγα πως ο Ακιντζί ήταν πιο κύπριος από τον Τατάρ. Αλλά τα πάντα εκπορεύονται από την Άγκυρα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς την άδεια και την εντολή του τούρκου προέδρου. Κακά τα ψέματα, το ξέρουμε. Ένας Ντενκτάς και όταν διαφώνησε έφυγε χωρίς να το καταλάβει ούτε ο ίδιος που ήταν μια προσωπικότητα. Και όμως έφυγε αμέσως και πήγε στο σπίτι του. Άρα δεν συζητούμε με τον Τ/κ, συζητούμε με την Άγκυρα που στόχος της είναι να κάνει νόμιμο τ/κ κράτος στην Κύπρο. Δυστυχώς, ο Ερσίν Τατάρ θέτει σαν προϋπόθεση για συνομιλίες να δεχθούμε πως θα δώσουμε ίσα δικαιώματα στην τ/κ κοινότητα που έχει η πλειοψηφία που είναι η ε/κ κοινότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί το 18%, δυστυχώς έφθασε το 21% τώρα με τους έποικους που τους έκαναν Τ/κ, να έχει τα ίδια δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή ούτε 10% Τ/κ δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Οι καλοί Τ/κ έφυγαν. Τώρα πού βρήκαν το 21%, ότι υπάρχουν Τ/κ, μόνο αυτοί το ξέρουν. Για αυτό τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν είναι μόνο δύσκολα για μας. Είναι και για εκείνους. Το ό,τι είναι ψευδοκράτος το φέρουν βαρέως. Για αυτό που πολλοί ισχυρίζονται ότι ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας, έχουν δίκιο αλλά δουλεύει και εναντίον των Τ/κ. Μια λύση λειτουργική θα είναι καλό και για τις δυο κοινότητες.
Να μάθουν να σέβονται τη Σύνοδο και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας
–Να πάμε στα του οίκου σας. Τι θα γίνει με την περίπτωση του Μητροπολίτη Κύκκου και το ουκρανικό ζήτημα;
–Αυτός ο άνθρωπος, παρόλο που είναι μορφωμένος, το περιβάλλον του τον παραπλανεί και τον εκθέτει. Εγώ θα ζητήσω μια συνάντηση, αν θέλει τις καλές σχέσεις θα τις έχουμε εάν θέλει να μην έχουμε σχέσεις από τον ίδιο εξαρτάται. Εγώ θέλω να υπηρετήσω την Εκκλησία δεν θέλω κανένα, ούτε να μου χτυπά παλαμάκια, ούτε να μου κάνει υποκλίσεις, ούτε να μου λέει ότι είμαι ωραίος. Θέλω να εργαστώ για την Εκκλησία και όλοι οι αδελφοί θέλω να εργάζονται υπέρ της Εκκλησίας, υπέρ της Ορθοδοξίας και να σέβονται και να αγαπούν τη Σύνοδο. Πολλές φορές με κατηγόρησαν ότι δεν σέβομαι τη Σύνοδο. Εγώ σεβάστηκα τη Σύνοδο και η απαίτησή μου είναι να τη σεβαστούν και αυτοί. Αλλά δεν θέλω να πω οτιδήποτε παρά τούτο: να μάθουν να σέβονται τη Σύνοδο και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας και πέραν τούτου τίποτε άλλο.
–Με τον Μητροπολίτη Μόρφου το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί έχει κλείσει;
–Νομίζω πως ναι. Διότι και σε αυτόν του είπαμε: Έχεις προσωπικές απόψεις αδελφέ; Να τις έχεις αλλά να τις φυλάξεις για τον εαυτό σου. Δεν είναι σωστό να βγαίνεις και να λες για τον κόσμο, να παραπλανείς τον κόσμο. Έστω και αν είναι λάθος που κάνει η κυβέρνηση φέρει ευθύνη η ίδια. Εμείς ως Σύνοδος αποφασίσαμε πως ορθώς εργάζεται η κυβέρνηση και ορθά άκουσα τους ιατρούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Τους ανθρώπους που διαδραματίζουν έναν διεθνή ρόλο πάνω στην πανδημία και δεν θα ακούσουμε του κάθε γιατρού εδώ στην Κύπρο. Αλλά και αν λανθασμένα είναι όλα αυτά, αφού η Σύνοδος αποφάσισε να υιοθετήσει αυτή τη στάση, οφείλουμε υπακοή εις τη Σύνοδο. Τις απόψεις σου δικαιούσαι να τις έχεις. Για αυτό θα παρακαλέσω να μην ξαναπείς οτιδήποτε δημοσίως, εναντίον αυτών που δέχθηκε η κυβέρνηση, αυτό που δέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να εμβολιαστεί. Αν θέλεις να μην εμβολιαστείς δουλειά δική σου, αλλά δεν θα βγαίνεις να καλείς τον κόσμο να μην εμβολιαστεί. Δεν είναι δουλειά δική σου.
–Επειδή και στο παρελθόν είπε πως θα σταματήσει τις συγκεκριμένες δημόσιες αναφορές και δεν το έπραξε είναι η τελευταία προειδοποίηση;
–Βεβαίως. Ο Μητροπολίτης Μόρφου συμφώνησε μαζί μας. Μέχρι σήμερα πειθαρχεί με όσα μας είπε.
–Υπάρχει ένα ζήτημα με μερίδα κληρικών που, όχι μόνο δεν πειθαρχεί με τις αποφάσεις για τα υγειονομικά μέτρα, αλλά προτρέπουν και πιστούς να πράξουν το ίδιο.
–Υπήρχε ζήτημα. Όσοι μιλούσαν εναντίον ειδοποιήθηκαν και διέψευσαν. Τους είπα ότι θέλω να κάνουν δημόσιες διαψεύσεις και να στείλετε και επιστολή προς τη Σύνοδο ότι συμμορφώνεστε με τις αποφάσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση θα σας αφαιρεθεί ο μισθός, διότι παραβαίνετε την εντολή της Συνόδου. Η Εκκλησία θέλει υπακοή, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και αυτό ισχύει για όλους μας και για τον Αρχιεπίσκοπο και για τους Mητροπολίτες και για τους παπάδες. Όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου θα τιμωρηθεί.
–Διαισθάνεστε πως πίσω από τον θόρυβο με τον κορωνοϊό στην Εκκλησία ίσως να κρύβονται υφέρπουσες φιλοδοξίες κάποιων, για την ηγεσία της Εκκλησίας;
–Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά, αν υπάρχουν αυτά, είναι εις βάρος τους. Σημαίνει πως δεν αγαπούν την Εκκλησία και όταν δεν την αγαπούν, δεν τους αξίζει ούτε προαγωγή ούτε τίποτα. Οφείλουμε όλοι μας, λαϊκοί και κληρικοί, να αγαπούμε την Εκκλησία γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε αυτή τη στάση απέναντί της. Εάν δεν την αγαπούμε, κακώς γίναμε κληρικοί.
Λεηλασία κειμηλίων από κατεχόμενο μοναστήρι
–Η Εκκλησία έχει καλές σχέσεις με τη θρησκευτική ηγεσία των Τ/κ;
–Με τους ανθρώπους που αισθάνονται πραγματικά Κύπριοι έχουμε καλές σχέσεις. Αλλά με εκείνους που είναι πρώτα Τούρκοι και έπειτα Κύπριοι δεν έχουμε. Διότι θέλουν τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Δεν θέλουν μεικτό, όπως είμαστε προηγουμένως.
–Τελευταία υπήρχαν πληροφορίες για κλοπή θρησκευτικών θησαυρών από το Mοναστήρι του Απόστολου Βαρνάβα στη κατεχόμενη Σαλαμίνα. Γνωρίζετε κάτι;
–Από τον Απόστολο Βαρνάβα έφυγαν οι μοναχοί και δεν άφησαν πίσω τους κειμήλια. Οι θησαυροί που κλάπηκαν είναι από το Mοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος που ήταν το κέντρο συντήρησης που είχε κάνει ο μακαρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Ήταν διαλυμένο. Το επισκεύασε και το έκανε εργαστήρι συντήρησης χειρόγραφων, εικόνων. Και είχαμε πολλές αρχαίες εικόνες, είχαμε κώδικες. Μάλιστα κλάπηκε και ένας κώδικας του 12ου αιώνος της Μητρόπολης Πάφου που ήταν πάνω στο πιεστήριο. Κόπηκε το ρεύμα και έμεινε εκεί. Όλα τα έπιασαν οι Τούρκοι. Εκεί ήταν η μεγαλύτερη λεηλασία που έγινε ποτέ. Εκατοντάδες εικόνες από τον 12ο έως το 16ο αιώνα. Ήταν αρχαία κειμήλια. Ο Απόστολος Βαρνάβας λειτούργησε και πάλι επί Μακαρίου, είχε μια αδελφότητα που έμεινε εγκλωβισμένη αρκετά χρόνια, αλλά μετά, κάτω από την πίεση των Τούρκων, έφυγαν.