Επίκαιρη όσο ποτέ η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου πριν τρία χρόνια σε συνέδριο με θέμα «Από τους Ιεράρχες στους Τεχνοκράτες. Η τεχνολογία στην εκπαίδευση».
Παραθέτουμε την επίκαιρη ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για προβληματισμό.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας-χαιρετισμός
του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Συνέδριο:
Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,
Με πατρική αγάπη χαιρετίζουμε το σημερινό Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν οι εκπαιδευτικές σας Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, και το οποίο θα μελετήσει το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Από τους Ιεράρχες στους Τεχνοκράτες: Η Τεχνολογία στην Εκπαίδευση». Απευθύνουμε, επ’ ευκαιρία, προς όλους τους αγαπητούς Εκπαιδευτικούς Μέσης, Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης της νήσου μας χαιρετισμό αγάπης και τιμής, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας και τις ευλογίες της Εκκλησίας μας.
Δεν χρειάζεται, νομίζουμε, να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία και τη σπουδαιότητα, που έχει το θέμα του Συνεδρίου σας. Από τη δική μας μεριά, και εφόσο στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν υπάρχει ειδική εισήγηση για τους Ιεράρχες, επιθυμούμε με πολλή συντομία να υπογραμμίσουμε ότι οι Τρεις Ιεράρχες -Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος- αποτελούν τις φωτεινές εκείνες πατερικές μορφές της Εκκλησίας μας, οι οποίες μέσα στους δύσκολους και κρίσιμους τούτους καιρούς ημικατοχής, τους οποίους διερχόμαστε, προσφέρουν όλα εκείνα τα υπερχρόνια ηθικοπνευματικά στηρίγματα, τα οποία η Εκπαίδευση, και γενικότερα η Παιδεία του τόπου μας χρειάζονται, και έχουν ανάγκη, ώστε ως Κυπριακός Ελληνισμός να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία. Επιπλέον, οι Τρεις Ιεράρχες μας βοηθούν να σταθούμε στα πόδια μας, να μη λυγίσουμε, αλλ’ αντίθετα να αντλήσουμε δύναμη και ενίσχυση στο δίκαιο αγώνα μας για εθνικοθρησκευτική επιβίωση σε τούτη τη γη, που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας.
Γενικά είναι παραδεκτό, ότι η συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία είναι σημαντικότατη. Γι’ αυτό και δίκαια ονομάστηκαν προστάτες των Γραμμάτων. Χαρακτηριστικοί είναι εν προκειμένω οι λόγοι του Εθνικού μας Ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγοπούλου, ο οποίος τόνισε ότι «οι Βασίλειοι, οι Γρηγόριοι καί οι Χρυσόστομοι υπερέβαλον κατά τήν ευγλωττίαν καί τήν επιστήμην απαντας» και δημιούργησαν «εποχήν λόγου νέαν, μεγάλην καί ενδοξον διά τό ανθρώπινον γένος»!
Βεβαίως, σήμερα ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία έχει επιτευχθεί ασύλληπτη πρόοδος και εξέλιξη στον τεχνολογικό τομέα. Και όπως ήταν φυσικό, όλα αυτά τα φανταστικά επιτεύγματα της Τεχνολογίας δεν ήταν δυνατό να αφήσουν ανεπηρέαστη προπάντων και την Εκπαίδευση. Έτσι, λοιπόν, ήταν και είναι πολύ φυσικό, η Εκπαίδευσή μας να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί τη σύγχρονη Τεχνολογία, και τα επιτεύγματά της, κατά την επιτέλεση του διδακτικού της έργου και γενικότερα των όλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις διάφορες σχολικές μονάδες.
Ως Εκκλησία χαιρετίζουμε και επευλογούμε όλη αυτήν την εκπληκτική πρόοδο, που σημειώθηκε στον τεχνολογικό τομέα, αρκεί αυτή να χρησιμοποιείται για το καλό, την ευτυχία και την προκοπή του ανθρώπου. Αναμφίβολα, η πρόκληση είναι μεγάλη, αφού στις μέρες μας, χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επιτεύγματα, τα σύνορα μεταξύ των λαών και των χωρών σταδιακά εξαλείφονται και οι άνθρωποι, σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκονται, έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, θεωρούμε χρήσιμο και αναγκαίο να επισημάνουμε ότι τα τεχνολογικά τούτα επιτεύγματα των Τεχνοκρατών είναι τα μέσα και μόνο -και ουδέν περισσότερο- που μας βοηθούν να φτάσουμε πιο άνετα και πιο εύκολα σε μια πληρέστερη μόρφωση. Αναφέρουμε, ακόμη, ότι και η Εκκλησία αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Τεχνολογία, και τα σύγχρονα επιτεύγματά της, στην επιτέλεση και προαγωγή του όλου ποιμαντικού και ιεραποστολικού της έργου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα επιτεύγματα της σύγχρονης Τεχνολογίας διευρύνουν τους ορίζοντες του μυαλού και διευκολύνουν το έργο της μάθησης. Κάτω ακριβώς απ’ αυτά τα δεδομένα, και οι Τεχνοκράτες βοηθούν, με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα, ώστε τα διαχρονικά και αιώνια παιδαγωγικά μηνύματα και διδάγματα των Τριών Ιεραρχών να φτάνουν πιο εύκολα και να γίνονται και στις μέρες μας, κατά τρόπο αρκούντως αποτελεσματικό, κτήμα των σημερινών μας νέων. Και αυτό, για το καλό των μαθητών, της κοινωνίας και της πατρίδας μας.
Καταληκτικά, τονίζουμε ότι οι Τεχνοκράτες και η σύγχρονη Τεχνολογία δεν καταργούν, ούτε και αντικαθιστούν τους Τρεις Ιεράρχες, αλλά τίθενται στη διάθεσή τους. Και τούτο, γιατί η Τεχνολογία σίγουρα βοηθεί το έργο της μάθησης, δεν μπορεί όμως από μόνη της να μας προσφέρει και το χρηστό και ενάρετο πολίτη, που χρειαζόμαστε. Τη συνείδηση του χρηστού και ενάρετου πολίτη δεν τη μαθαίνει ο μαθητής, αλλά τη βιώνει μέσα από τη ζωή και τα έργα των Τριών Ιεραρχών, αλλά και μέσα από τη ζωή και το φωτεινό παράδειγμα κάθε άξιου της αποστολής του Εκπαιδευτικού μας. Αντίθετα, η Τεχνολογία, από μόνη της, δεν προσφέρει -δεν μπορεί να προσφέρει- το βίωμα.
Με αυτές τις σκέψεις θερμά συγχαίρουμε τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ για τη συνδιοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου. Αναμένοντας με ενδιαφέρον τα πορίσματά του, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Ευχέτης προς Κύριον
+Ο Κύπρου Χρυσόστομος
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Φεβρουαρίου 2010.