“Η προσωπική μου άποψη για τη λύση του Κυπριακού, είναι αυτή του ενιαίου κράτους, το πιστεύω μου είναι το ενιαίο κράτος, αλλά ως εκκλησία, για να μην διχάσει τον λαό, δέχεται αυτό που η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει συμφωνήσει”, επεσήμανε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα, ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε ότι υποστηρίζει τη λύση δυο κρατών, ενώ ανέφερε ότι “ασχέτως αν η θέση μου για ενιαίο κράτος συμφωνεί με αυτή του ΕΛΑΜ, ωστόσο δεν είμαι του ΕΛΑΜ”.
Επεσήμανε ότι η Εκκλησία στηρίζει αυτό που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία το 2009 για λύση ΔΔΟ, ωστόσο αυτό γίνεται μόνο για να μην διχάσει τον λαό.
“Χθες”, τόνισε, “είχα απέναντί μου παιδιά-μαθητές και όχι πολιτικούς και δημοσιογράφους, για να απαντήσω αυτό που πιστεύει η εκκλησία. Τους είπα λίγα πράγματα για την ιστορία του πως προσεγγίζουν οι Τούρκοι το ζήτημα αυτό:
“Από τότε που ήμουν μικρός ο Κουτσιούκ έλεγε ότι η διχοτόμηση πρέπει να γίνει στον 35ο παράλληλο που αρχίζει από το Πογάζι και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Μόρφου. Με την εισβολή πήραν περιοχές ακόμα και κάτω από τον 35ο παράλληλο. Άρα το ταξίμ το πέτυχαν”, επεσήμανε.
“Τώρα έχουμε διχοτόμηση αλλά χωρίς την υπογραφή μας, εμείς τα λέμε κατεχόμενα εδάφη, τόνισε.
“Είδαν ότι δεν είχαν πληθυσμό και έφεραν πέραν των 200 χιλιάδων εποίκων από την Ανατολία, άρα το πέτυχαν και αυτό”.
[irp posts=”386179″ name=”Κύπριοι βουλευτές στο Φανάρι”]
“Το τρίτο που θέλουν διακαώς είναι κρατική οντότητα. Με τη λύση που συζητάμε τώρα μιλάμε για states, εμείς τα λέμε πολιτείες, αλλά οι Τούρκοι το ερμηνεύουν ως κράτος. Αν λύσουμε το κυπριακό με τη ΔΔΟ τότε τους δίνουμε αυτό που θέλουν…Κακά τα ψέματα, οι Τούρκοι θέλουν όλη την Κύπρο”,επεσήμανε
Τόνισε ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε οι Τούρκοι να δώσουν πίσω τη δημαρχευόμενη πόλη της Αμμοχώστου και όχι μόνο την περίκλειστη, αλλά και τη Μόρφου.
“Αν δεν φύγουν οι έποικοι”, συμπλήρωσε, “τότε όποια λύση και να έρθει, όσο καλή και να είναι, δεν θα είναι αρκετά καλή, καθώς σε λίγα χρόνια θα αποτελούν πλειοψηφία πληθυσμού”.
“Να μην δώσουμε κρατική υπόσταση αν δεν έρθουν να προσγειωθούν και να ζήσουμε μαζί σε μια καθαρή ομοσπονδία και όχι σε μια ομοσπονδία που να είναι χειρότερη από συνομοσπονδία”, είναι η ξεκάθαρη άποψη την οποία εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος.
“Δεν είμαι πολιτικός, ούτε μποφάρω, ούτε θέλω ψήφο κανενός, ούτε παλαμάκια. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούστηκαν οι απόψεις μου, ο λαός με ξέρει δεν θα με μάθει τώρα”, συμπλήρωσε.
Σε σχέση με τις επικρίσεις από κάποιους για το ότι εκφράζει απόψεις για πολιτικά ζητήματα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “ο Αρχιεπίσκοπος είναι και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης να έχει άποψη, έτσι έχω και εγώ”.