Κύπρος: Όνειρο ζωής ήταν για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’, ο νέος Καθεδρικός ναός που φέρει το όνομα του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.
Της Άντρης Θρασυβούλου
Ο εσπερινός των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού που βρίσκεται κοντά στην Αρχιεπισκοπή στο κέντρο της Λευκωσίας, τελέστηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/6) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του κλήρου και λαϊκών.
Οι ιδιαιτερότητες του έργου
Η «Κ» συνομίλησε με τον αρχιτέκτονα του έργου, Νικόλα Μελετίου ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο ναός, τονίζοντας ότι «υλοποιήθηκε όπως τον εμπνεύστηκε ο Μακαριώτατος». Ο νέος ναός είναι σταυροειδής με τρούλο, ενώ μία από τις ιδιαιτερότητες του είναι ότι στο εσωτερικό μέρος του είναι μονόκλιτος. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ο κυρίως ναός δεν διαθέτει κολώνες όπως εξηγεί ο κ. Μελετίου.
«Σκοπός του Μακαριώτατου ήταν ο επισκέπτης να έχει απρόσκοπτη θέα προς τον θόλο από οποιοδήποτε πλευρά του ναού κι αν εισερχόταν», σημειώνει ο αρχιτέκτονας του έργου.
Επιπλέον, ο κ. Μελετίου αναφέρει ότι ακόμη μια ιδιαιτερότητα του ναού είναι ότι έχει τέσσερα καμπαναριά τα οποία είναι ενσωματωμένα στο εσωτερικό μέρος του ναού. Σπάνια, εκκλησίες διαθέτουν τόσα καμπαναριά, σημειώνει ο ίδιος.
Οι καμπάνες αγοράστηκαν από την Πολωνία ενώ οι πολυέλαιοι από την Τσεχία.
Οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι του ναού
Ο μεγάλος σε έκταση τρούλος θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με τις εικόνες σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων.
Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.
Όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας του ναού, με την αποπεράτωση του, ενοποιείται ολόκληρη η περιοχή που περιλαμβάνει το κτίριο του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, το Βυζαντινό Μουσείο και την Αρχιεπισκοπή, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο ενιαίο πολιτιστικό χώρο στην πρωτεύουσα. Ο ναός διαθέτει μεγάλη πλατεία, δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 140 αυτοκινήτων, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρο στέγασης μουσείου αλλά και τρία παρεκκλήσια.
Το κόστος
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το συνολικό κόστος του ναού υπολογίζεται γύρω στα 8,5-9 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το όραμα του Αρχιεπισκόπου έγινε κατορθωτό χάρη στους δωρητές που συνέβαλαν οικονομικά.
Οι μεγάλοι ευεργέτες και δωρητές του έργου παρασημοφορήθηκαν την Πέμπτη (20/6) με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου ενώ δόθηκαν μικρότερα παράσημα και μετάλλια στους υπόλοιπους δωρητές. Εκ μέρους των δωρητών, ο Κόδρος Πηλακούτας ανέφερε ότι ο ναός είναι ένας χώρος πνευματικής ανάτασης προσθέτοντας ότι η πατρίδα μας επιβίωσε χάρη στην εκκλησιαστική παράδοση και την πνευματικότητα και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
kathimerini.com.cy