Το πρωί της Πέμπτης 21ης Μαΐου 2020, ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κοιμητηριακό ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Εξάρχου τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και συλλειτουργούντων τού Καθηγουμένου τής Ι. Μ. Αποστ. Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου και άλλων κληρικών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας Λευκωσίας.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, ιδιαίτερος γραμματέας τού Μακαριωτάτου, ο οποίος εστίασε στην δι’ αποκαλύψεως γνώση τού Θεού, με παράδειγμα τον Απόστολο Παύλο αλλά και τον Μέγα Κωνσταντίνο. «Κατά τήν εβδομάδα που διανύουμε, που είναι αφιερωμένη στη Σαμαρείτιδα που πίστευσε στον αποκαλυφθέντα σ’ αυτήν Κύριο, αντλούμε διδάγματα αληθινής λατρείας τού Θεού, μίας λατρείας «ἐν πνεύματι καί ἀληθείᾳ». Ο Κύριός μας είναι αμερόληπτος και απροσωπόληπτος. Δεν διστάζει να αποκαλυφθεί σε βασιλείς, σε εγγραμμάτους, σε αγραμμάτους, σε επιφανείς, σε αμαρτωλούς, σε άντρες ή γυναίκες. Κι όλα αυτά αποτελούν απτή απόδειξη πως ο Δημιουργός Θεός έδωσε σε όλους τη δυνατότητα του αγιασμού. Φτάνει ο άνθρωπος να γίνεται δεκτικός τής Θείας Χάρης και να μην «αμύνεται» στην «επίθεση αγάπης» του Θεού, όπως αναφέρουν οι νηπτικοί πατέρες τής Εκκλησίας μας. Φτάνει οι νοεροί οφθαλμοί τής καρδίας τού κάθε ανθρώπου να είναι καθαροί ώστε να μπορούν να ατενίζουν τις κλήσεις και τις ελλάμψεις τού Αγίου Πνεύματος, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει αφού πρώτα με τον πρακτικό προσωπικό του αγώνα υπερβεί τα πάθη που τον αιχμαλωτίζουν».
Επίσης, έκανε αναφορά στην πολύτιμη διακονία που προσφέρουν οι ιερείς που υπηρετούν στον Κοιμητηριακό Ναό καθώς και οι συνεργάτες τους, καθότι γίνονται καθημερινά κοινωνοί των προβλημάτων, των ανησυχιών, της θλίψης και της αποθάρρυνσης των λαϊκών αδελφών μας που αποχαιρετούν οικεία τους πρόσωπα. «Ως λειτουργοί τού Υψίστου, θυσιάζονται ανιδιοτελώς καθημερινά για τους αδελφούς τους, προσφέρουν λόγο παρηγορητικό, λόγο ενθαρρυντικό, την έμπονη προσευχή τους, εφαρμόζοντας έμπρακτα την αγάπη στην εικόνα τού Θεού, τον άνθρωπο».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού κατά την οποία αναπέμφθηκε δέηση και αναγνώσθηκαν τα ονόματα όλων των εορταζόντων και στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση.
Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου