ΚΥΠΡΟΣ– Ραγδαίες εξελίξεις μετά το ξέσπασμα του φερόμενου σκανδάλου στη Μονή Αββακούμ- Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, λειτουργώντας σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της και ως αρμόδιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, συνεδρίασε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, για να εξετάσει την έφεση που υπέβαλαν οι μοναχοί π. Νεκτάριος Γεωργίου, π. Πορφύριος Ττόουλος και π. Αββακούμ Χριστοφή, κατά της απόφασης του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Γεώργιος, καθώς και οι Μητροπολίτες Πάφου, κ. Τυχικός, Κυρηνείας, κ. Χρυσόστομος, Μόρφου, κ. Νεόφυτος, Κύκκου, κ. Νικηφόρος, Τριμυθούντος, κ. Βαρνάβας, και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, κ. Πορφύριος.
Η εκδίκαση της έφεσης αφορά τους μοναχούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από το Συνοδικό Δικαστήριο για κανονικά παραπτώματα, τα οποία σχετίζονται με παραβιάσεις των εκκλησιαστικών κανόνων και ηθικών αξιών. Η απόφαση του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν η επιβολή της ποινής της καθαίρεσης από την ιεροσύνη και της επανένταξης των μοναχών στις τάξεις των μοναχών, κάτι που αποδέχθηκαν, παρά τη σοβαρότητα της ποινής. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο έφεσης εκ μέρους των μοναχών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση ήταν άδικη ή υπερβολική.
Μετά από ενδελεχή εξέταση των αιτημάτων και των ισχυρισμών των μοναχών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να απορρίψει την έφεση. Στην απόφασή της, η Σύνοδος ανέφερε ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι μοναχοί δεν είναι βάσιμοι, και κατέληξε ότι η απόφαση του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν ορθή και δίκαιη. Η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, η οποία επιβάλλει την καθαίρεση των μοναχών από την ιεροσύνη και την επανένταξή τους στις τάξεις των μοναχών, λόγω των κανονικών τους παραπτωμάτων.
Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος, δείχνοντας φιλανθρωπία και ενδιαφέρον για την πνευματική τους αποκατάσταση, αποφάσισε να επιτρέψει στους μοναχούς να παραμείνουν στην μοναχική ζωή. Η απόφαση αυτή ήταν ιδιαιτέρως γενναιόδωρη, καθώς αντί να τους απομακρύνει ολοκληρωτικά από το μοναχικό βίο, τους παραχώρησε τη δυνατότητα να συνεχίσουν την πνευματική τους πορεία υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν σε διαφορετικές μοναστικές αδελφότητες.
Έτσι, οι μοναχοί θα αναλάβουν νέες αποστολές στις εξής Ιερές Μονές:
– Ο π. Αββακούμ Χριστοφή θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου.
– Ο π. Πορφύριος Ττόουλος θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά.
– Ο π. Νεκτάριος Γεωργίου θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας.
Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μοναχοί θα κατανοήσουν το βάρος των παραπτωμάτων τους και, με βαθειά συντριβή και ειλικρινή μετάνοια, θα αναζητήσουν το έλεος του Θεού. Η Σύνοδος ευχήθηκε να δεχτεί ο Θεός τη μετάνοιά τους και να τους δείξει τη φιλανθρωπία Του. Η Εκκλησία, ως πνευματική μητέρα και καθοδηγήτρια, έχει την ευθύνη να δείξει κατανόηση και να προσφέρει τη δυνατότητα για πνευματική αποκατάσταση, ενθαρρύνοντας τους αμαρτωλούς να επιστρέψουν με ειλικρίνεια στην αγκαλιά του Θεού.
Η απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου, πέρα από την δικαστική της διάσταση, φέρει και ένα βαθύτερο πνευματικό μήνυμα. Παρά την αυστηρότητα των κανονικών παραπτωμάτων που διαπράχθηκαν από τους μοναχούς, η Εκκλησία επιδεικνύει ανοιχτόκαρδη προσέγγιση και τους δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη ζωή τους.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗ Ι.ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΑΚΟΥΜ
Το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο περιλαμβάνει σοβαρές καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και εξαπάτηση πιστών από μοναχούς και ιερωμένους που συνδέονται με τη μονή, όπως είχε αναφέρει το vimaorthodoxias.gr Συγκεκριμένα, δύο αρχιμανδρίτες και ένας μοναχός κατηγορούνται για κατάχρηση χρημάτων που προέρχονταν από δωρεές. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη χρήση των χρημάτων για αγορές πολυτελών ακινήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στον Πειραιά.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις αφορά έναν μηχανισμό που βρέθηκε πίσω από μια εικόνα στη μονή, ο οποίος φαινόταν να δημιουργεί δάκρυα, παραπλανώντας τους πιστούς ότι πρόκειται για θαυματουργό φαινόμενο. Αυτό πυροδότησε υποψίες για την ακεραιότητα των μοναχών. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν αρχικά την εμπλοκή τους με σχετική δήλωση, την οποία αργότερα ανακάλεσαν, προκαλώντας περισσότερες αντιδράσεις.
Το σκάνδαλο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την Ιερά Σύνοδο όσο και από την κοινωνία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η δίωξη των ιερωμένων αποτελεί προσπάθεια δυσφήμισης από άτομα που ζήλεψαν το έργο της μονής. Η Ιερά Σύνοδος κλήθηκε να ακολουθήσει την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, ενώ οι νομικοί εκπρόσωποι των κατηγορούμενων απαίτησαν δίκαιη δίκη και ακροαματική διαδικασία πριν από οποιαδήποτε απόφαση καθαίρεσης ή ποινής
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου