ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ: Την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο Μακαριώτατοςς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία στον νέον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, και ετέλεσε πρό της Απολύσεως Μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της εκδημίας του.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού Πρωτοπρ. Κυπριανό Κουντούρη,Πρωτοπρ. Δημήτριο Δημοσθένους και τον Διάκονο Σωτήριο
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος,πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας.
Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου,που ακούσαμε σήμερα. Μέσα στην πολύ απλή αυτή διήγηση μάς περιγράφει ο Χριστός- μας δίνει επαγωγικά- όλες τις παραμέτρους της αγάπης. Ας τις επισημάνουμε.
1. Μόλις ο Σαμαρείτης βλέπει στην άκρη του δρόμου τον πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο,σπεύδει κοντά του και με κάθε στοργή και φροντίδα τού περιποιείται τις πληγές. Να το πρώτο βασικό στοιχείο της αγάπης. Η φροντίδα. Γιατί η αγάπη δεν είναι απλώς θεωρητική αρετή. Είναι πράξη. Και η πράξη εκδηλώνεται με την φροντίδα .
2. Δεύτερο στοιχείο της αγάπης είναι η συναίσθηση ευθύνης, για ό,τι αγαπάμε. Ο Σαμαρείτης αισθάνεται υπεύθυνος για τον πληγωμένο. Μετά την φροντίδα δεν τον αφήνει εκεί,αλλά τον μεταφέρει σε ασφαλές κατάλυμα. Ο άνθρωπος της αγάπης δεν λέγει ” μήτι φύλαξ του αδελφού μου ειμί εγώ;” Η ζωή του αδελφού του,του συνανθρώπου του, τον αφορά και αισθάνεται συνυπεύθυνος γι ‘ αυτήν.
Η φροντίδα και η συναίσθηση ευθύνης όμως μπορεί,κάποτε,να κάνουν την αγάπη κτητική. Από αυτήν την εκτροπή μας προφυλάσσει :
3. Το τρίτο στοιχείο της αγάπης, που είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Κοιτάξτε τον Σαμαρείτη με πόσο σεβασμό βοηθεί τον πληγωμένο. Δεν τον ρωτά κάν ποιός είναι. Ούτε περιμένει καμμία ανταπόδοση. Τον ανεβάζει στο υποζύγιό του και πεζός αυτός τον μεταφέρει στο πανδοχείο. Σεβασμός σημαίνει να δεχόμαστε τον άλλο όπως είναι. Να σεβόμαςτε την ελευθερία του.Να βλέπουμε τί πραγματικά τον βοηθεί χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.
4. Κατανόηση είναι η τέταρτη παράμετρος της αγάπης. Η φροντίδα, η ευθύνη και ο σεβασμός του άλλου ανθρώπου θα προχωρούσαν στα τυφλά χωρίς την κατανόηση. Γι’ αυτό και ο Σαμαρείτης θα ξαναγυρίσει στο πανδοχείο όχι μόνο ,για να πληρώσει την τυχόν επιπλέον δαπάνη,αλλά και για να γνωρίσει,ίσως, τον αναίσθητο τώρα άνθρωπο,όταν συνέλθει. Η αγάπη δεν μένει στην επιφάνεια. Προχωρεί στο βάθος.
Κατανοεί τον άλλο ” εκ των ένδον “. Τότε βλέπουμε όχι ό,τι μας χωρίζει, αλλά ό,τι μας ενώνει.
Φροντίδα,ευθύνη,σεβασμός,κατανόηση ειναι οι τέσσερις λέξεις – έννοιες, κλειδιά,για να ξεκλειδώσουμε το θησαυροφυλάκιο της αγάπης,που δεν χάνει ποτέ την αξία της.
5. Όμως τα τέσσερα αυτά στοιχεία δεν αφορούν μόνο αυτόν,που προσφέρει την αγάπη, αλλά και αυτόν,που την δέχεται. Γιατί πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητο να μάς αγαπούν,ενώ εμείς δεν ανταποκρινόμαστε αναλόγως . Η φροντίδα,η ευθύνη,ο σεβασμός και η κατανόηση είναι και τα στοιχεία μιας άλλης αρετής,που λέγεται ευγνωμοσύνη. Και αυτό δεν πρέπει να μάς διαφεύγει,γιατί μόνο έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της αγάπης και τότε ισχύει για όλους το του Ευαγγελιστού της αγάπης :
“ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ” τόνισε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
Προ της Απολύσεως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προέστη του ιερού Μνημοσύνου του μακαριστού Επισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα.