Κύπρος – Κατεχόμενα: Την επαναβεβήλωση του ιστορικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο καταδίκασε η Συνοδική Επιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου .
Κατήγγειλε μάλιστα το κατοχικό καθεστώς, διότι παρά τα επίμονα αιτήματα που είχαν υποβάλει για τέλεση θείας λειτουργίας στο ναό, μόνο μία φορά έδωσε άδεια στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης διαμαρτυρίας τονίζουν ότι την επαναβεβήλωση του ναού οργάνωσαν από κοινού το «Δημαρχείο» Λευκονοίκου, το EVKAF και η οργάνωση EVKAF Goodness Volunteers στήνοντας παζαράκι εντός και εκτός του ναού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
9 Δεκεμβρίου 2020
Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, μέσω των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης, πληροφορηθήκαμε την επαναβεβήλωση του ιστορικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ο ναός, τρίκλιτη βασιλική του 12ου αί. με μεταγενέστερες προσθήκες του 15ου και 19ου αί., διατηρεί τμήματα τοιχογραφιών του 12ου, 16ου και 19ου αί.. Συντηρήθηκε από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικών με χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεσολάβηση του UNDP/PFF. Τα έργα αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2017. Το κατοχικό καθεστώς, παρά τα επίμονα αιτήματα για τέλεση θείας λειτουργίας στο ναό, μόνο μία φορά έδωσε άδεια στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Την επαναβεβήλωση του ναού οργάνωσαν από κοινού το «Δημαρχείο» Λευκονοίκου, το EVKAF και η οργάνωση EVKAF Goodness Volunteers στήνοντας παζαράκι εντός και εκτός του ναού.
Δυστυχώς, του σημερινού φαινομένου επαναβεβήλωσης χριστιανικού μνημείου μετά την συντήρηση του, προηγήθηκε ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας (Bedestan) εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας. Το κατοχικό καθεστώς τον μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο το 2009.
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει οικονομικά το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικών με στόχο την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Η ενέργεια της επαναβεβήλωσης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δυστυχώς δυναμιτίζει το όλο σκεπτικό και πλήττει καίρια την προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας των ελληνοκυπρίων.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως επανεξετάσουν τάχιστα τους όρους εντολής της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικών και καθορίσουν πρόνοιες για σεβασμό της χρήσης των μνημείων μόνο για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Κάθε άλλη χρήση συνιστά βεβήλωση και είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία των νομίμων ιδιοκτητών τους.
Συνοδική Επιτροπή Ναοδομία, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου