ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ: Η 1η Απριλίου για τους Έλληνες και όχι μόνο τής Κύπρου αποτελεί μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού κατά την ημέρα αυτή κηρύχθηκε η έναρξη τού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 66 χρόνια προηγουμένως, για την απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες και την ένωσή του με τη Μητέρα Ελλάδα.
Έθος αποτελεί η κατ’ αυτήν την ημέρα προσέλευση αγήματος του στρατού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η έπαρση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας κατά την 7η πρωινή ώρα και η υποστολή της το εσπέρας της ιδίας μέρας.
Επίσης, κατ’ αυτήν την ημέρα τελείται επίσημη δοξολογία, η οποία και φέτος εψάλη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου τού Θεολόγου στην εντός των τειχών Λευκωσία, με την παρουσία του Προέδρου τής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Παρόντες ήταν επίσης οι Υπουργοί Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Δικαιοσύνης κ. Έμιλυ Γιολίτη και Αμύνης κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, οι Αρχηγοί τής Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς και ΕΛ.ΔΥ.Κ., αγωνιστές τού Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα τής Ε.Ο.Κ.Α., κλήρος καθώς και λοιποί πολιτειακοί παράγοντες. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ιστορικός και Καθηγητής τού Πανεπιστήμιου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, τελέσθηκε τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και έγινε κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου των νέων αδελφών μας, οι οποίοι έμειναν ανυποχώρητοι στις προκλήσεις των Βρετανών και ομολόγησαν με παρρησία τα ελληνορθόδοξα ιδανικά των Ελλήνων της Κύπρου.
Ελληνικότητα και Ορθοδοξία, ένα άρρηκτο δίδυμο, που διαφυλάττει μέχρι τις μέρες μας τον κυπριακό λαό όρθιο απέναντι στους αλλεπάλληλους κατακτητές της νήσου μας.
Αμέτρητοι οι πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος, οι οποίοι κοσμούν το πάνθεον των ηρώων και μέχρι σήμερα αποτελούν πρότυπο θάρρους, ομολογίας και αντίστασης στους ξένους κατακτητές του πολύπαθου νησιού μας. Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μάρκος Δράκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Στυλιανός Λένας, Μιχαλάκης Καραολής και πλήθος άλλων συναπαρτίζουν την ηρωικώς πεσούσα χορεία των εθνομαρτύρων μας. Άλλοι απαγχονίστηκαν, άλλοι εκτελέστηκαν, άλλοι πυρπολήθηκαν, άλλοι σφαγιάστηκαν, όλοι όμως υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Η Εκκλησία Κύπρου, η οποία πρωτοστάτησε και στον επικό εκείνο Αγώνα, επιθυμεί και τώρα σαν φιλόστοργη Μητέρα να εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στον πονεμένο λαό μας. Γνωρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η ομοθυμία τού λαού μας. Γι’ αυτό με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, απευθύνει πάντοτε θερμότατη έκκληση προς την ηγεσία και τον λαό μας για μια πραγματική πολιτική ενότητα, καρπός τής οποίας να είναι μια ενιαία και αγωνιστική στοχοθεσία, ως προς το εθνικό μας θέμα.
Μόνο με αυτή την ενότητα τού πνεύματος και των στόχων δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι θα σώσουμε την πατρίδα μας και θα επιτύχουμε μία, κατά το δυνατό, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση τού εθνικού μας προβλήματος.
Αυτό είναι το χρέος που έχουμε σήμερα απέναντι σ’ όλους εκείνους οι οποίοι το 1821 και το 1955, με πνεύμα ηρωικό, θυσιάστηκαν με όραμα την ελευθερία τής Πατρίδας μας.