ΚΥΠΡΟΣ -Σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2020, απεβίωσε o Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος.
Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος (Παπαχριστοφόρου), γεννήθηκε στις Κέδαρες της Πάφου το 1938. Κατά τη διάρκεια της ΕΟΚΑ (1955 1959), διάκονος τότε συνελήφθη και βασανίστηκε.
Από το 1961 μέχρι το 1965 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Χάλκης και έλαβε τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θεολογίας».
Το 1967 η Εκκλησία Κύπρου του έδωσε υποτροφία για τετραετείς σπουδές στη Ρώμη στη συντήρηση Εικόνων, χειρογράφων και παλαιών εντύπων κειμένων.
Επίσης, παρακολούθησε και Βιβλιοθηκονομία στη διεθνούς φήμης Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Βατικανού, όπου υπέβαλε διατριβή βιβλιογραφικού περιεχομένου, στην ιταλική γλώσσα.
Το καλοκαίρι του 1971, επέστρεψε στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ τού ανέθεσε τη διεύθυνση του Κέντρου Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων, που ιδρύθηκε στη Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά, η οποία από το 1974 είναι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Στα τρία χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου είχαν καταγραφεί γύρω στις δέκα χιλιάδες εικόνες και ιερά σκεύη και αντικείμενα, κυρίως από τις κατεχόμενες σήμερα κοινότητες της Κύπρου.
Ο π. Διονύσιος παρέμεινε στη Μονή μέχρι τις 14 Αυγούστου 1974, οπότε διατάχθηκε η εκκένωση της Τρεμετουσιάς.
Μετά τη φυγή του από την Τρεμετουσιά, ο Αρχιμ. Διονύσιος φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο.
Με τη βοήθεια του τότε Ηγουμένου της Μονής, νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β/, οργάνωσε μικρό εργαστήρι συντήρησης και συντήρησε όλες τις εικόνες που σήμερα βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ/».
Από τον Απρίλιο του 1975 μέχρι το Δεκέμβριο του 1979, ο Διονύσιος διετέλεσε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.
Παράλληλα με τις πιο πάνω δραστηριότητες, κατά την περίοδο 1976-1979, δίδαξε Ιστορία και Παθολογία του Βιβλίου στο Τμήμα Αρχειακού Βιβλιογραφικού Υλικού, που λειτουργούσε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1978 ο κ. Διονύσιος εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, θέση την οποία κατέχει μέχρι το Μάιο του 2019.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε για τον ομογάλακτο του π. Διονύσιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 έτη ηγουμενίας «ο γνήσιος μοναχός Διονύσιος, φορεύς τής Θεολογίας, τής ευσεβείας καί τού ήθους τής Χάλκης, ειδικευθείς επί τετραετίαν εν Ρώμη εις τήν συντήρησιν εικόνων, χειρογράφων καί παλαιών εντύπων κειμένων, καθώς καί εις τήν Βιβλιοθηκονομίαν, ίδρυσεν εις τήν Μονήν τής μετανοίας του τό Κέντρον Εικονολογίας, τού οποίου καί διατελεί Πρόεδρος, καί προωθεί διά μέσου τού περιοδικού Εικονοστάσιον, διά τής οργανώσεως τού εικονοσκευοφυλακίου, τής πινακοθήκης, τής βιβλιοθήκης καί τής λειτουργίας τού εν τή Μονή συνεδριακού Κέντρου, τήν μίαν Αλήθειαν, η οποία βιούται εν τή Εκκλησία, χάριτι Θεού, υπό τών «πολιτών τής ερήμου» καί συμπυκνούνται εις τάς ιεράς εικόνας καί εις τήν προσκύνησιν αυτών».
Προσευχόμαστε στον Αναστάντα Κύριο να αναπαύει τη ψυχή του μακαριστού Αρχιμ. Διονυσίου, εν χώρα ζώντων και δικαίων.
Τα περί της εξοδίου ακολουθίας, θα ανακοινωθούν αργότερα.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
25 Απριλίου 2020