Ο Δήμος Αγίας Νάπας επιδιώκει μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων να δώσει ζωή στο μοναστήρι, που αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο για τη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ του Δήμου, το οποίο φέτος κλείνει τα δώδεκα χρόνια ζωής
Ζωή και πάλι αποκτά το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας. Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα είναι έτοιμο το 2019 να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες ως μουσείο, συνεδριακό αλλά και ερευνητικό κέντρο, υλοποιώντας έτσι ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της πόλης αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως της Αγίας Νάπας.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ευρισκόμενος στο Παραλίμνι, στο πλαίσιο σύσκεψης με τους τοπικούς φορείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ενέταξε ανάμεσα στις νέες εξαγγελίες του για έργα πέραν των €33,4 εκ., το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας. Το έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018 και να περατωθεί τον Ιούλιο του 2019, αποτελεί ένα όραμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου.
Η ιστορία
Ήδη από το 2007, κατά την ανασύσταση της Μητροπόλεως, με Πρωτοβουλία του Μητροπολίτη, κ. Βασιλείου, ιδρύεται η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» με έδρα την Ιερά Μονή, που στόχο έχει την ανάπτυξη θεολογικών, ιστορικών και εκπαιδευτικών μελετών με την παρουσίαση εκθεμάτων σε μουσεία και τη διοργάνωση συνεδρίων στους χώρους της Μονής. Ήδη επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, το μοναστήρι είχε προταθεί ως το καταλληλότερο για να καταστεί Οικουμενικό Κέντρο Διασκέψεων για την εξυπηρέτηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.
Σήμερα, ο Δήμος Αγίας Νάπας επιδιώκει μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων να δώσει ζωή το μοναστήρι, που αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο για τη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ του Δήμου, το οποίο φέτος κλείνει τα δώδεκα χρόνια ζωής και πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τις αρχές Οκτωβρίου.
Γνωστή είναι και η ιστορία η οποία συνδέει το μοναστήρι με το όνομα της πόλης, αφού, όπως πιστεύεται, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στη σπηλιά κοιλάδας, η οποία έδωσε και το όνομα «Νάπα» στην πόλη. Κατά την περίοδο των Κομνηνών (1081-1191) η φυσική σπηλιά διαμορφώθηκε σε λαξευτή εκκλησία, ενώ κατά την άφιξη των Φράγκων στο νησί (1191) δίπλα από τη λαξευτή εκκλησία κτίστηκε η έπαυλη του άρχοντα της περιοχής.
Το 1489, όταν η Κύπρος τέθηκε υπό Ενετική κυριαρχία, ολόκληρο το οικοδόμημα μετατρέπεται σε μοναστήρι και αργότερα, με την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς (1571), περιέρχεται στην Εκκλησία της Κύπρου. Τον 18ον αιώνα το μοναστήρι αρχίζει να παρακμάζει, με αποτέλεσμα το 1758 να εγκαταλειφθεί εντελώς από τους μοναχούς.
[irp posts=”369952″ name=”Λεμεσού Αθανάσιος: Η βίωση του πολέμου στην Κύπρο”]
Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασίλειο, το έργο της αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μοναστηριού περιλαμβάνει Μουσείο, στο οποίο θα εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μέρος της Συλλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, καθώς και εικόνες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, μερικές εκ των οποίων αποτελούσαν μέρος των επαναπατρισθέντων εικόνων του Μονάχου. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς βρίσκεται η δημιουργία βιβλιοθήκης, η οποία θα εξειδικεύεται σε θέματα πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Κυπριακής Αγιολογίας και θα επιμελείται τις εκδόσεις των επιστημονικών μελετών και λογοτεχνικών έργων.
Στους χώρους θα φιλοξενείται και ερευνητικό κέντρο, που θα ιδρυθεί σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, για έρευνες και μελέτες σχετικά με τη θρησκεία και τον πολιτισμό της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Όπως αποκάλυψε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Μητροπολίτης Βασίλειος, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κυπριακό ιδιωτικό πανεπιστήμιο καθώς και από το Freie Universit?t Βερολίνου, το οποίο είναι έτοιμο να συνεργαστεί μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και ανταλλαγής φοιτητών. Σημαντική είναι και η πρόθεση για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο θα εξειδικεύεται σε θέματα Αγιολογίας και μελέτης Πολιτισμών της Μέσης Ανατολής.
Πολυσχιδές το έργο της Μητροπόλεως
Η μεγάλη σημασία της δημιουργίας ενός ερευνητικού-πολιτιστικού κέντρου στην Ιερά Μονή της Αγίας Νάπας έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο, το οποίο παράγει από την εποχή της σύστασής της η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται δέκα χρόνια από το πρώτο Συνέδριο Αγιολογίας, το οποίο διοργάνωσε η Μητρόπολη με επίκεντρο τον Άγιο Επιφάνιο. Έκτοτε, η Μητρόπολη έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δράση, αφού μεταξύ άλλων διοργανώνει Διεθνή Συνέδρια Κυπριακής Αγιολογίας, Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου, Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις, καθώς και το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Από την άλλη δεν θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς και τη σπουδαία φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης της επαρχίας Αμμοχώστου, αφού ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη εποχή της οικονομικής κρίσης, στάθηκε συνεκτικός δεσμός μεταξύ των φορέων της ελεύθερης Αμμοχώστου και του ποιμνίου της, εφαρμόζοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο της επαρχίας, από το οποίο χιλιάδες οικογένειας βρήκαν ανακούφιση από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.