Η Επιτροπή των Δέκα, που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες με μακρά και βαθιά γνώση του Κυπριακού, συνέρχονται σήμερα στο ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος στην ακτή της Χλώρακας, σε Β΄ Διασκεπτική Συνάντηση με τη στήριξη και τη συνεργασία της Μητρόπολης Πάφου.
Η αγωνία μας γύρω από το εθνικό μας θέμα , η πορεία των συνομιλιών που γίνεται στην Ελβετία μας ώθησε να καλέσουμε την Επιτροπή των Δέκα, ειδικών για το Κυπριακό, για να διαφωτίσουν και εμάς αλλά και ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό για το τι γίνεται γύρω από το εθνικό μας θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διασκεπτικής Συνάντησης που έγινε για το Κυπριακό από την Επιτροπή των Δέκα που αποτελείται από διπλωμάτες και ειδικούς επιστήμονες σε ξενοδοχείο στην Χλώρακα, ο Μητροπολίτης Πάφου εκτίμησε ότι “ ‘όλοι μας διαισθανόμαστε ακόμα ότι η σύγκληση αυτής της διάσκεψης περικλύει κινδύνους όχι μόνο αυτά τα οποία θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν τυχόν “.
Γι`αυτό, συνέχισε, εμείς που δεν είμαστε ειδικοί ζητούμε να κατατοπιστούμε, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση αλλά και οι αποφάσεις αυτής της συνδιάσκεψης να γίνουν όπλο στα χέρια της ηγεσίας μας,- όπως είπε- ώστε να προασπίσουμε το κράτος μας και να γίνουν μέσο για μια θεμελιακή αλλαγή του τρόπου προσέγγισης και για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον τόπο.
Στόχος της συνάντησης είναι η ανάλυση των εξελίξεων, κατέληξε.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Περικλής Νεάρχου Πρέσβης επί τιμή ανέφερε πως η Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο είναι μια Επιτροπή η οποία περιλαμβάνει διπλωμάτες, στρατηγούς, ειδικούς σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Συνταγματικού Δικαίου .
Στόχος της Επιτροπής συνέχισε, είναι να βοηθήσει στην ενημέρωση του λαού και στην ανάληψη της πορείας του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε να δούμε, ποια είναι η σωστή στρατηγική με την οποία πρέπει να πορευτούμε και ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι οι οποίοι πρέπει να τεθούν υπό το φως των σημερινών εξελίξεων.
Σήμερα, είπε ο κ. Νεάρχου, έχουμε μπροστά μας την 2η Διάσκεψη της Γενεύης που κατά την ομόφωνη γνώμη μας είπε, είναι λάθος ότι συγκλήθηκε πάνω σε πενταμερή βάση.
Είναι μια βάση συνέχισε, η οποία αντιμάχεται της σωστής στρατηγικής στο Κυπριακό .
Εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην σύγκληση της Επιτροπής των Δέκα ευχαριστώντας παράλληλα την Ιερά Μητρόπολη Πάφου που του έδωσε την ευκαιρία να είναι στην Κύπρο και να συζητήσει τα θέματα αυτά.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Διασκεπτικής Συνάντησης που έγινε για το Κυπριακό από την Επιτροπή των Δέκα ο Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη έχουν κοινές ανησυχίες για την πορεία του Κυπριακού.
Ήρθαμε είπε για να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τον προβληματισμό μας σχετικά με τους χειρισμούς στο κρίσιμο αυτό θέμα για τον Ελληνισμό.
Πιστεύω συνέχισε, ότι έχουμε όλοι μια νηφάλια προσέγγιση η οποία με την δέουσα προσοχή μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα και συμβουλές που μπορεί να φανούν πολύτιμες, κατέληξε.
Η συνάντηση
Στόχος της συνάντησης, τονίζεται σε ανακοίνωση των οργανωτών, είναι η ανάλυση και η συζήτηση από κοινού των τρεχουσών εξελίξεων, εν όψει ιδίως της Β΄ Πενταμερούς Διασκέψεως της Γενεύης. Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν εισηγήσεις οι ακόλουθοι:
Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Ελληνικού Στρατού και υπερασπιστής της Λευκωσίας το 1974.
Βασίλης Φίλιας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περικλής Νεάρχου, Πρέσβης ε.τ.
Θέμος Χ. Στοφορόπουλος, πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο.
Λουκάς Αξελός, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας, διευθυντής των εκδόσεων «Στοχαστής» και του περιοδικού «Τετράδια».
Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Γιώργος Κασιμάτης, Συνταγματολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.
Μάριος Ευρυβιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Φοίβος Κλόκκαρης, Αντιστράτηγος ε.α. της Κυπριακής Εθνοφρουράς, πρώην Υπουργός Άμυνας.
Η Συνάντηση θα είναι ανοικτή στο κοινό και οι εργασίες θα διεξαχθούν από τις 10:30 π.μ. – 2:30 μ.μ. και από 4 μ.μ. – 6:30 μ.μ.