Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ιερείς, μαθητές και πλήθος κόσμου επιφύλαξαν θερμότατη και εγκάρδια υποδοχή της Α.Μ. του Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Ειρηναίου στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 10.15 το πρωί.
Αμέσως μετά ψάληκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετά το πέρας της οποίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσφώνησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Ακολούθως ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου ο Πατριάρχης δέχθηκε το χαιρετισμό κλήρου και λαού. Έπειτα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, στην παρουσία της Α.Μ. του Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Ειρηναίου και της Συνοδείας του.
[irp posts=”311385″ name=”Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Η Εκκλησία και ο λαός της Κύπρου είναι ενωμένοι και βαδίζουν μαζί»”]
Μετά τη Συνεδρία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή γεύμα προς τιμή του φιλοξενουμένου Πατριάρχη και της Συνοδείας του. Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου
********************************
Προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου
κ. Χρυσοστόμου
κατά την υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας
κ. Ειρηναίου
στον καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας.
10.11.2016
Μακαριώτατε Πατριάρχα Σερβίας κ. Ειρηναίε,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αδελφοί,
Ευλαβές Ιερατείον,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Έχει περάσει μία εικοσαετία από τότε που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, λαμπροφορούσα και τότε, δεχόταν με ιδιαίτερη συγκίνηση την επίσκεψη του αοιδίμου Πατριάρχου των Σέρβων μακαριστού Παύλου και της τιμίας Συνοδίας του. Μέσα σ’ ένα κλίμα ελπίδων από την έξοδο της αδελφής Εκκλησίας από την καταπίεση του ολοκληρωτικού καθεστώτος που δεν άντεξε στη βάσανο του χρόνου και αυτοδιαλύθηκε, αλλά και έντονων φόβων για την παρέμβαση των δήθεν φιλελευθέρων κρατών, που έντονα διαφαινόταν υπέρ των ετεροδόξων και των αλλοθρήσκων, είχαμε και τότε την ευκαιρία να διακηρύξουμε την κοινή μας πίστη, να διαπιστώσουμε τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας και να διατρανώσουμε τους ισχυρότατους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.
Και, ιδού, πάλιν «ἡ Χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἡμᾶς συνήγαγε», στον ίδιο τούτο σεπτό χώρο, προκειμένου να υποδεχθούμε τον διάδοχο του μακαριστού Παύλου, Υμάς Μακαριώτατε Πατριάρχα Σερβίας κ. Ειρηναίε, μετά της τιμίας Συνοδίας Σας. Η καρδία μας σκιρτά από αγαλλίαση και προσπαθεί να συγκλείσει μέσα της τη μεγάλη χαρά που την κατακλύζει. Δεχόμαστε έναν, κατά κοινή ομολογία, σώφρονα Προκαθήμενο, του οποίου οι εύστοχες και σοφές παρεμβάσεις κατά την πρόσφατη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ηχούν εισέτι εις τα ώτα μας. Υποδεχόμαστε τον Πατριάρχη ενός λαού εξίσου μαρτυρικού προς τον λαό μας, ο οποίος διατήρησε «ἐν αἵμασι καὶ παθήμασι πολλοῖς» ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη του.
Από τότε, το 1996, πολλά πράγματα άλλαξαν σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στις χώρες μας. Γι’ αυτό και χαιρόμαστε γιατί θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξετάσουμε, όπως επιτάσσει το καθήκον μας ως πνευματικών ηγετών, την κατάσταση που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο, χριστιανικό και μη, τη θέση των πνευματικών αξιών στην κοινωνία μας, την προσήλωση ή την απομάκρυνση των ανθρώπων από το θέλημα του Θεού και να εισηγηθούμε τρόπους εξόδου από τα αδιέξοδα.
Χαίρεται μαζί μας και αγάλλεται σήμερα, Μακαριώτατε, και σας καλωσορίζει και η πληθύς των αγίων μας. Οι θεοκήρυκες Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος οι οποίοι με το κήρυγμα και τη δράση τους μάς απήλλαξαν από την πλάνη των ειδώλων∙
ο Σπυρίδων, ο Επιφάνιος και ο Ιωάννης ο Ελεήμων, οι οποίοι με τη διδασκαλία τους εμπέδωσαν τον Χριστιανισμό στη νήσο μας∙
ο Ιλαρίων ο Μέγας, ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο Πανάρετος Πάφου, οι οποίοι «ταῖς τῶν δακρύων αὐτῶν ροαῖς καὶ τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς» εκαλλιέργησαν το πνευματικό έδαφος της πατρίδας μας.
Εγγύς της Παλαιστίνης και καλλιεργημένη επαρκώς με την ελληνική διανόηση και φιλοσοφία, η πατρίδα μας, δέχτηκε πολύ νωρίς, από το πρώτο ήμισυ του πρώτου μ. Χ. αιώνα την εις Χριστό πίστη. Θα έχετε την ευκαιρία, τόσο εσείς Μακαριώτατε, όσο και η τιμία Συνοδία σας, να διαπιστώσετε τις βαθιές στον χρόνο και άριστες σε ποιότητα θρησκευτικές μας ρίζες, επισκεπτόμενοι τα ιερά και τα όσιά μας, σ’ όσα τουλάχιστον μπορούμε ελεύθερα να σας οδηγήσουμε. Γιατί, λυπούμαστε να σας πληροφορήσουμε, ότι η περιήγησή σας στα σεβάσματά μας δεν θα ’ναι, δυστυχώς, πλήρης. Και το προσκύνημά σας στους τόπους της λατρείας μας δεν θα είναι ολοκληρωμένο. Εδώ και 42 χρόνια το 37% της πατρίδας μας κατέχεται, με τη δύναμη των όπλων, από αλλόθρησκο εισβολέα.
Η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, βεβηλώνει τους ναούς μας και επιχειρεί να εξαλείψει κάθε μαρτυρία του Χριστιανικού και Ελληνικού παρελθόντος μας. Και το χειρότερο: με τη μεταφορά εποίκων μεταβάλλει τον δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου και επιβουλεύεται ολόκληρη την πατρίδα μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν σας είναι άγνωστοι αυτοί οι σχεδιασμοί και αυτές οι μεθοδεύσεις από τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων. Και εσείς θρηνείτε πατρογονικά εδάφη, αντικρίζετε τη βεβήλωση των ιερών και των οσίων σας και παρακολουθείτε, ανήμποροι να αντιδράσετε, τον εποικισμό των εδαφών σας. Υπάρχει, όμως, «ἡμέρα Κυρίου ἐπί πάντα ὑβριστήν καὶ ὑπερήφανον καὶ ἡμέρα πτώσεως ἐπί πάντα ὑψηλόν καὶ μετέωρον». Ο Θεός, ο οποίος και άλλοτε «τοὺς ἐνδόξους συνετάραξε μετά ἰσχύος καὶ τοὺς ὑψηλούς τῇ ὕβρει συνέτριψε μετά δυνάμεως» θα ακούσει και τις δεήσεις μας. Φτάνει να μην αποκάμουμε, να μην λιποψυχήσουμε.
Μακαριώτατε, οι μέρες της επίσκεψής σας στην Εκκλησία μας συμπίπτουν με την αύξηση των πιέσεων επί της πλευράς μας για υποχωρήσεις. Και ξέρετε πως η αδήριτη ανάγκη περιόρισε τις επιδιώξεις μας όχι στο δίκαιο αλλά στην απλή εξασφάλιση της παραμονής μας στη γη των πατέρων μας. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε ότι η Εκκλησία, που περιέσωσε τον λαό σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, δεν θα διστάσει, αν κρίνει πως το σχέδιο λύσης που θα προταθεί δεν θα εξασφαλίζει την παραμονή μας στην πατρίδα μας, να καλέσει τον λαό να το απορρίψει. Ελληνομαθής, όπως είστε, θα θυμάστε έναν μεγάλο πρόγονό μας, τον Θουκυδίδη, που έλεγε ότι ο χρόνος δεν δρα πάντα υπέρ των ισχυρών. Στο πέρασμα του χρόνου υπάρχουν απρόοπτοι και αστάθμητοι παράγοντες, που οριοθετούν την αδυναμία των μεγάλων και προσδιορίζουν την ισχύ των μικρών και των περιφρονημένων. Και θα πρέπει να αφήνουμε ανοικτή την προοπτική της εκμετάλλευσης τέτοιων δεδομένων.
Μ’ αυτές τις σκέψεις και αυτά τα συναισθήματα Σας υποδεχόμαστε Άγιε Αδελφέ. Ευχόμαστε η ολιγοήμερη παραμονή σας στο νησί μας να είναι ευχάριστη και οι συνομιλίες μας τόσο για εκκλησιαστικά όσο και για τα γενικότερα κοινωνικά θέματα να αποδειχθούν καρποφόρες.
Καλώς ήλθατε!