Της Ελευθερίας Παϊζάνου
Φρένο στους παράνομους εράνους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο το οποίο συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το πλαίσιο διεξαγωγής των εράνων ενώ εισάγονται και ασφαλιστικές δικλίδες για να αποκλειστούν οι παράνομοι και παραπλανητικοί έρανοι.Επίσης προβλέπει τη διεξαγωγή ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τη χρήση ερανιστών επ΄ αμοιβή μπορεί να την εγκρίνει ο υπουργός εσωτερικών. Επίσης οι ερανιστές που θα πληρώνονται θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ταυτόχρονα θα απαιτείται η έκδοση άδειας για τη διεξαγωγή εράνων και συγκεκριμένα για παγκύπριους εράνους από την παγκύπρια αρχή, δηλαδή το υπουργείο εσωτερικών, ενώ για τους επαρχιακούς από επαρχιακές αρχές δηλαδή τους έπαρχους.
Για την έκδοση λαχείων οι άδειες θα εκδίδονται από το υπουργείο οικονομικών.
Παράλληλα κάθε διοργανωτής εράνου θα υποβάλλει όχι μόνο ακριβή λογαριασμό εσόδων και εξόδων προς την αρχή αδειών αλλά και στοιχεία για το πως προτίθεται να αξιοποιήσει τα εισπραχθέντα.
Η αρχή θα ελέγχει τους λογαριασμούς και θα υποβάλλει σχετική έκθεση προς τον υπουργό ο οποίος στην περίπτωση που διαφανεί πως τα έσοδα υπερβαίνουν τις ανάγκες για τις οποίες διεξήχθη ο έρανος, θα έχει την εξουσία να ζητήσει την επιστροφή ανάλογου ποσού με σκοπό τη διάθεση του, για άλλους κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η αρχή αδειών για τη διεξαγωγή εράνων θα έχει και την εξουσία να διερευνά κατά πόσο η πώληση λαχνών, εντύπων ή άλλων αντικειμένων συνιστά κεκαλυμμένη πράξη εράνου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών θα αναρτάται επικαιροποιημένος κατάλογος όλων των εράνων που έλαβαν την απαιτούμενη άδεια.
Με το νομοσχέδιο θα απαγορεύεται η διεξαγωγή εράνων από παιδιά κάτω των 16 ετών ενώ όσοι παρανομούν προβλέπει ποινές μέχρι δύο χρόνια φυλάκισης ή €10 χιλ. πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί.
Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γιατί δεν ενοποιήθηκε η αρχή έκδοσης αδειών διεξαγωγής εράνων, τονίζοντας ότι με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο νομοσχέδιο θα σταματήσει η διεξαγωγή των παράνομων εράνων.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της μάστιγας.
Διευκρίνισε παράλληλα πως δεν θα απαιτείται άδεια, για διενέργεια εράνων εντός ή εκτός εκκλησίας, όμως είπε θα απαγορεύεται η διενέργεια εράνων από τρίτους έξω από τις εκκλησίες.