Κύπρου Γεώργιος: Μετά από μια διήμερη επίσκεψη στην Κομοτηνή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος έφτασε στην Ξάνθη το απόγευμα του Σαββάτου, 28 Σεπτεμβρίου 2024, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένα γεγονός που παραμένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του ελληνικού λαού και αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα.
Η υποδοχή του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στις 6:00 μ.μ. στην Έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού Θράκης, από τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο. Στην τελετή, ο Διοικητής του Σώματος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με θερμά λόγια, επισημαίνοντας το χρέος που αισθάνεται ο ελληνικός στρατός για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Ο Στρατηγός διαβεβαίωσε ότι, αν ποτέ χρειαστεί, ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει το καθήκον αυτό, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υποστήριξη της Κύπρου.
Το βράδυ του Σαββάτου, στις 7:00 μ.μ., ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με τίτλο: «Καρτερούμεν σε πείσμα των καιρών στην αντοχή του χρόνου». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, με παρόντες εκπροσώπους της πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των γεγονότων και να εκφράσει την υποστήριξή του στην Κύπρο.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος μίλησε με πάθος και εθνική υπερηφάνεια. Ο Μακαριώτατος ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στο βαθύ ελληνικό παρελθόν της Κύπρου, τονίζοντας τη συμπόρευση του νησιού με τον υπόλοιπο Ελληνισμό για περισσότερα από 35 αιώνες. Μέσα από αυτή την αναδρομή, υπογράμμισε την ευθύνη που έχουν όλοι οι Έλληνες για τη διάσωση της Κύπρου και την αντίσταση στις τουρκικές βλέψεις.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αναφερόμενος σταθερά στο ιστορικό πλαίσιο από το 1920 και τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας, όπου η ανάκτηση της Κύπρου τέθηκε ως στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Παρά τις πολιτικές αλλαγές στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, οι στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι, όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος. Ειδικά από το 1956, με το σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ για την ανάκτηση της Κύπρου, η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική σε έξι στάδια, από τα οποία τα πέντε έχουν ήδη επιτευχθεί. Το τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί.
Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, με τον Ελληνισμό του νησιού να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Ο κίνδυνος του αφανισμού είναι πραγματικός, και η κοινή εθνική ευθύνη για την αποτροπή του είναι επιτακτική. «Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε στην υλοποίηση των τουρκικών στόχων»!