Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ι.Μ. ΚΥΚΚΟΥ: Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η Κύπρος τίμησε την μνήμη του με πάνδημα μνημόσυνα, τα οποία τελέστηκαν σε ολόκληρο το νησί.
Το επίσημο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στην τροφό Μονή του και στον τόπο όπου φιλοξενείται και η τελευταία κατοικία του, την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου.
Του ιερού μνημοσύνου, αλλά και της θείας Λειτουργίας, που προηγήθηκε, προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας Νικόδημο.
Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.
Την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε η Βουλευτής κ. Φωτεινή Τσιρίδου. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, συγγενείς του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αντιστασιακές οργανώσεις, σύνδεσμοι, κοινοτικές αρχές κ.ά.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε, αρχικά, στην ιστορική πορεία και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου και εξήρε, ακολούθως, την δράση και την προσφορά του.
«Ο Μακάριος υπήρξε μια σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα», επεσήμανε ο κ. Κορνηλίου, «που αφιέρωσε τη ζωή του αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Ο ηγέτης που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Μια ηγετική φυσιογνωμία με παγκόσμια επιρροή και ακτινοβολία».
»Η Κυπριακή Δημοκρατία με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας και με ασπίδα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος για ελευθερία και ειρήνη στην Κύπρο», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «χρέος μας είναι να ακολουθήσουμε πιστά τα βήματά του και να τηρήσουμε τις υποθήκες του, ιδιαίτερα σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, που η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά την διεθνή έννομη τάξη, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προβάλλει απροκάλυπτα την λύση των δύο κρατών».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε τα όσα βαθυστόχαστα είχε αναφέρει, στον επικήδειο λόγο του κατά την κηδεία του Εθνάρχη Μακαρίου, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος: «Οι μεγάλοι νεκροί δεν εκλείπουν. Η παρουσία τους γίνεται στην μεταθανάτια ιστορία ακόμη πιο έντονη. Ο Μακάριος ζει στην ψυχή όλων σας. Ζει στην θέλησή σας να πραγματοποιήσετε την δική του θέληση. Δεύτε πονεμένοι αδελφοί να λάβετε θάρρος, δύναμη και πίστη. Ο Μακάριος υπήρξε η Κύπρος και η Κύπρος δεν πεθαίνει.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας στον χώρο όπου βρίσκεται ο επιβλητικός ανδριάντας, στους πρόποδες του λόφου παρά το Θρονί και έγινε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, των συγγενών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πολιτικών φορέων, συλλόγων και οργανώσεων.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου