Λευκωσία: Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, επ’ ευκαιρία της εκ μεταθέσεως εορτής του αγίου ενδόξου γενναιομάρτυρος και πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα…
ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Μητροπολίτης Δέρκων, Γέρων κ. Απόστολος, οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Νεκτάριος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, και οι Επίσκοποι Νιτρίας κ. Νικόδημος, Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Χύτρων κ. Λεόντιος και Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε: «…θα επιχειρήσω μίαν κατάδυση στις Χριστιανικές μας απαρχές γύρω από το πρόσωπο του Αποστόλου Βαρνάβα που τιμούμε σήμερα… Πέραν από τη σοβαρότητα, διέθετε και ευρύτητα πνεύματος, ο Βαρνάβας. Απόδειξη η στάση του στην Αποστολική Σύνοδο, όπου αντετάχθη σθεναρά στην επιβολή στους εξ εθνών Χριστιανούς της τήρησης του Μωσαϊκού Νόμου. «Αντί γνόφου και νεφέλης, την γλωσσοπυρσόμορφον του Πνεύματος χάριν δεξάμενος», κατά την υμνολογία μας, κατενόησε την παγκοσμιότητα της «εν Χριστώ» σωτηρίας και αντελήφθη ότι η Χάρις του σταυρού δεν είχε ανάγκη των τύπων και των σκιών του Νόμου.
Ταπεινός στο φρόνημα, είχε συναίσθηση των ορίων του· μπορούσε να αξιολογήσει τις δυνατότητές του. Παρόλο ότι αυτός εισήγαγε τον Παύλο στη χορεία των Αποστόλων, παρόλο που αυτός ηγήθηκε της πρώτης περιοδείας, δεν διστάζει, να προβάλει τον Παύλο και να υποχωρήσει μπροστά στην ηγετική φυσιογνωμία του. Δεν θεωρεί τον εαυτό του θιγμένο, αλλ’ αντίθετα νιώθει ικανοποιημένος, ξέροντας ότι ο σκοπός του Ευαγγελίου θα προωθείτο καλύτερα με τον Παύλο.
Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριάρχη Μητροπολίτης Δέρκων, Γέρων κ. Απόστολος ανέγνωσε το Ευχετήριο Γράμμα για την Θρονική Εορτή της καθ’ ημάς Εκκλησίας της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, τη σεπτή Ιεραρχία, τον ευαγή κλήρο και όλον τον χριστεπώνυμο λαό τής Κύπρου, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα ακόλουθα:
«Η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι «αντίπαλος» της ιστορίας, αλλά «ελευθερωτής» της. Στοιχούσα τη αληθεία ταύτη, η εν Κύπρω Εκκλησία ποτέ δεν υπήρξεν εκφραστής μιάς εσωστρεφούς και κλειστής Ορθοδοξίας, αλλά εδίδου ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος εν τω κόσμω, άνευ υιοθετήσεως ποιμαντικών μεθόδων, ξένων προς το Ευαγγέλιον και την Παράδοσιν των Πατέρων, φυλάσσουσα ευμετακινήτως την ευλογημένην πνευματικήν παρακαταθήκην της Ορθοδοξίας.
Υμείς, Μακαριώτατε, αγωνίζεσθε σθεναρώς διά την ευστάθειαν της Εκκλησίας της Κύπρου και διά την απρόσκοπτον λειτουργίαν των εκείσε εκκλησιαστικών πραγμάτων. Εις το κέντρον της μερίμνης Σας ευρίσκεται η διαφύλαξις της πνευματικής ιδιοπροσωπίας του Κυπριακού λαού και η διάσωσις της πολιτισμικής αυτού κληρονομίας, εν επιγνώσει ότι η ταυτότης, το παρόν και το μέλλον του, συναρτώνται με την σχέσιν αυτού μετά του ανεκτιμήτου τούτου ταμιευτήρος τιμαλφεστάτων αξιών, της διασώσεως και καλλιεργείας των.
Τιμώμεν, Μακαριώτατε τους αγώνας Σας εν τη Εκκλησία. Τιμώμεν την ακλόνητον αφοσίωσίν Σας προς την Ορθόδοξον Εκκλησιολογίαν η οποία και αλλοιώνεται ολίγον κατ’ ολίγον από τους επιθυμούντας να μεταβάλουν κατά το δοκούν τας ιεράς της πίστεως ημών στεθεράς, μεταίροντες όρια α οι πατέρες ημών πανσόφως έθεντο. Υμείς και ημείς ουχ ούτω!»
Προς τον Μακαριώτατο προσωπικώς ευχήθηκε, όπως η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος τον αξιώνει όπως έχει «περισσόν ζωής» «εις δόξαν Θεού και επ’ αγαθώ της καθόλου Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Απαντώντας στην ως άνω συγκινητική προσφώνηση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη δια την πολλή του αγάπη προς το πρόσωπό Του και ιδιαίτερα προς την Εκκλησία της Κύπρου, και διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Δέρκων Γέροντα κ. Απόστολο, ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σχέσεις θυγατρός προς τη Μητέρα Εκκλησία και ότι τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό προς τη σεπτή προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Επίσης, ανταποκρινόμενος προς το πνεύμα της προσφωνήσεως του Οικουμενικού, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «εάν θέλουμε να κρατήσουμε την Ορθοδοξία ψηλά και αντάξια της αποστολής της πρέπει να αποβάλουμε το πνεύμα της εσωστρέφειας και να αναπτύξουμε τον Διάλογο με πνεύμα αγάπης με όλες τις Εκκλησίες, προκειμένου να εκπέμψουμε και να διατυπώσουμε ευθαρσώς, το γνήσιο πνεύμα του Χριστιανισμού, όπως το διατύπωσαν οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μέσω των Οικουμενικών Συνόδων και ιδιαιτέρως της Α΄, η οποία συνήλθε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια.
Το 2025 συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία αποτέλεσε και την κρηπίδα της Ορθοδοξίας μας. Έχω κατά νουν να διαβιβάσω προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μέσω εκπροσώπων μου τις απόψεις μου, για να αναπτύξουμε τον διάλογο με όλες τις Εκκλησίες, ώστε να εξέλθουμε οριστικά από το πνεύμα της εσωστρέφειας και να διαλαλήσουμε τα σωτήρια και λυτρωτικά μηνύματα της Χριστιανικής μας πίστεως προς όλο τον κόσμο, γιατί όλοι είναι παιδιά του Θεού και όλοι πρέπει να σωθούμε.
Βέβαια, θέλω να τονίσω εμφατικά ότι τίποτε δεν θα πράξω χωρίς την έγκριση και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το πρόσωπο του οποίου τρέφω πάντοτε βαθύτατο σεβασμό και απέραντη εκτίμηση δια τις ύψιστες υπηρεσίες Του που προσφέρει προς τη Μητέρα Εκκλησία!».
Απευθυνόμενος και προς το ποίμνιό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ» και κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν προσηλωμένοι προς τη Μητέρα Εκκλησία, η οποία πάντοτε περιβάλλει τα τέκνα της με την εν Κυρίω αγάπη και μεριμνά για τη σωτηρία των ψυχών τους.