Την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι πρέπει να λογικευτούν και να καταλάβουν ότι σωστή λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους δήλωσε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`. Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων αρχιεπισκοπίας του, ο Μακαριότατος είπε ότι «οι σκέψεις μας επικεντρώνονται στο εθνικό μας θέμα, γιατί αν παρ` ελπίδα δεν πάμε καλά στο εθνικό θέμα, ίσως να είμαστε η τελευταία γενιά που κατοικεί σε αυτό το νησί.
Είπαμε τις απόψεις μας ευθαρσώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς τον θέλουμε δυνατό, να αισθάνεται ότι είμαστε μαζί του, αλλά έχουμε και μερικές απαιτήσεις».
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οφείλει να είναι διεκδικητικός. Θα έχει όλη τη στήριξη από μας, αλλά προτιμούμε να φύγει (από τις συνομιλίες) εάν οι Τούρκοι δεν λογικευτούν, διότι ζητούν τα πάντα και πρέπει να καταλάβουν ότι μια σωστή λύση δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους. Όλοι θα κάνουμε παραχωρήσεις, αλλά μέχρι ενός επιτρεπτού πλαισίου, να μην υπερβούμε κάποιες αρχές που ζει και βιώνει επί αιώνες αυτός λαός», είπε και σημείωσε ότι «θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε το μήνυμα πολύ καλά, αλλά γνωρίζουμε καλά τον αντίπαλο, ο οποίος θέλει τα πάντα».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται «ούτως ώστε, όσο μπορώ να επηρεάζω στο εθνικό θέμα για μια σωστή λύση, όχι δίκαιη (λύση), αλλά τουλάχιστον να δουλεύει, να μην καταρρεύσει, γιατί αν καταρρεύσει, τα χάνουμε όλα. Ο κόσμος έχει αρκετά προβλήματα, δεν πάμε καλά, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο», είπε και διερωτήθηκε για ποιες ευρωπαϊκές αξίες μιλούμε όταν «οι πάντες επιζητούν τα άνομα συμφέροντά τους».
Ο Μακαριότατος είπε ακόμα ότι βλέπει «την Εκκλησία της Κύπρου ως ενωμένη, δεν ξεχωρίζω την Αρχιεπισκοπή από τις άλλες Μητροπόλεις. Εμείς ξέρουμε τι θέλει ο λαός από μας, είμαστε μέσα στο λαό, βαδίζουμε μαζί, είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε και με τέτοιο λαό έχουμε αποκρυσταλλώσει την άποψη ότι ο τόπος αυτός θα ζήσει», είπε και σημείωσε ότι «όσο και να βυσσοδομούν οι εχθροί της Κύπρου δεν θα καταφέρουν τίποτε, γιατί θα σπάσουν πάνω στο βράχο που λέγεται κυπριακός λαός, θρησκευόμενος λαός».
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα «φοβερά οικονομικά προβλήματα» που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και σημείωσε ότι η Εκκλησία στάθηκε «δίπλα στο λαό της και δεν στερήθηκε της φιλανθρωπίας της και στις δύσκολες ώρες που περάσαμε, αφειδώλευτα προσφέραμε σε όλους».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus Φλώρος Βονιάτης ανέφερε ότι ο Μακαριότατος «απέδειξε μέσα στο σύντομο χρόνο της δεκαετούς αρχιεπισκοπίας του ότι είναι άνθρωπος των έργων και των καινοτομιών. Θεωρούμε το έργο του Αρχιεπισκόπου ιδιαίτερα σημαντικό και επωφελές για την κοινωνία και τον τόπο μας».
Το έργο αυτό, συνέχισε, «δεν περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά, λειτουργικά και πνευματικά καθήκοντα, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα των αναγκών και προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας μας. Όλως ιδιαιτέρως θεωρούμε σημαντικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Μακαριότατος για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος, διατυπώνοντας σθεναρά την άποψη της Εκκλησίας και προβάλλοντας το διεθνώς από όποιο βήμα του δίνεται η ευκαιρία».
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος παρουσίασε τον τόμο με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β` 2006 – 2016 – 10 χρόνια αναρρήσεως στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα» και σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε «επίσης 50 χρόνια ιεροσύνης και 30 χρόνια αρχιεροσύνης».
Πρόσθεσε ότι «μετά από πρόταση του Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Πυλιώτη, σχηματίσθηκε επιτροπή για την επιμέλεια και έκδοση τιμητικού τόμου για τα δέκα έτη Αρχιεπισκοπικής διακονίας του Μακαριοτάτου. Ο τιμητικός τόμος, τον οποίο χαιρετίζει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, περιλαμβάνει κείμενα εγκυκλίων, ομιλιών και λόγων του Μακαριοτάτου».
Αναφερόμενος στο έργο του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε ότι «αμέσως μετά την εκλογή και ενθρόνισή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` προχώρησε σε λήψη καθοριστικών συνοδικών αποφάσεων, στην αύξηση των μελών της ιεραρχίας με την ανασύσταση των αρχαίων μητροπόλεων και έτσι ανασυστάθηκαν οι Μητροπόλεις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Κύκκου και Τυλληρίας, Ταμασού και Ορεινής, και Τριμυθούντος καθώς και οι Επισκοπές Καρπασίας, Αρσινόης και Αμαθούντος».
Επιπρόσθετα «προήχθησαν σε Επισκόπους και οι δύο Ηγούμενοι των Σταυροπηγιακών Μονών, Μαχαιρά και Αγίου Νεοφύτου, ενώ με τη χειροτονία και δύο βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής, Μεσαορίας και Νεαπόλεως, για θέματα ευρωπαϊκά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου σήμερα αριθμεί 17 μέλη».
Ανέφερε ακόμα ότι «ένα από τα βήματα του Αρχιεπισκόπου ήταν η σύνταξη νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και χαρακτηρίστηκε από πολλές άλλες Εκκλησίες ως ο καλύτερος, σε σύγκριση με εκείνους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, γιατί είναι σύμφωνος με την πίστη και την κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συνάμα, ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα των κοινωνιών και την κείμενη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στα έργα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, σημείωσε ακόμα ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, είναι η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής στη Κύπρο και ο Φορέας μισθοδοσίας του κλήρου «που είναι καθαρά έμπνευση και έργο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος, με τον τρόπο αυτό θέτει τέλος σε μία αβεβαιότητα όσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Κύπρου».
Μεταξύ των έργων του Αρχιεπισκόπου περιλαμβάνεται και η ανέγερση Καθεδρικού Ναού που «να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και την αξία της Εκκλησίας της Κύπρου, η ανάπτυξη και η σύσφιξη των διορθοδόξων σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι τακτές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών θρησκευτικών κοινοτήτων και κυρίως με το θρησκευτικό προϊστάμενο των Τουρκοκυπρίων».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο ένα αρχιερατικό μπαστούνι, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε ανθρώπους που πρόσφεραν στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Αραδίππου, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Βόστρων και Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Τιμόθεος, οι Επίσκοποι Αρσινόης και Χύτρων, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας και πλήθος κόσμου.