Δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό λόγω και του σκανδάλου στην Τουρκία, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής και περιγράμματος λύσης στο κυπριακό.
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος. όσον αφορά την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν.
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής και περιγράμματος λύσης στο κυπριακό, που να προδιαγράφει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού, ζητά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
Είναι πλέον φανερό, είπε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών.
Δεν είναι διατεθειμένη, συνέχισε, να αποδεχθεί την διαπραγματευτική βάση με τα χαρακτηριστικά μίας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στηριγμένης στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για κοινό ανακοινωθέν, «διότι είναι επικίνδυνες και επειδή η κυριαρχία, η διεθνής νομική προσωπικότητα και η υπηκοότητα, θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά ότι δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, λόγω και της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Τουρκία.
Ο Μακαριότατος, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διεργασίες γύρω από το κοινό ανακοινωθέν, και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει κατάληξη, αφού η Τουρκία όπως είπε επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τουρκικό κρατίδιο στο νησί.
Οι Τούρκοι ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο πίσω μέρος τους έχουν την απόσχιση και την διχοτόμηση, που απορρίπτει τόσο η ηγεσία όσο και ο λαός μας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, υπέδειξε πως θα πρέπει να επιμείνουμε στο ξεκαθάρισμα των θέσεων πριν τις συνομιλίες
“Πάντα η θέση μας ως Ευρωπαϊκό Κόμμα”, σημείωσε, “ήταν ότι το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και είναι θέμα που έχει να κάνει μόνο με την Τουρκία.
Οι Τ/κ είναι υποχρεωμένοι να παίζουν τον ρόλο που τους καθορίζει η Τουρκία. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί και οι άσχετοι.
Ο μόνος σχετικός σ` αυτή την περίπτωση είναι η Τουρκία με την εισβολή της και τις κακές νοοτροπίες της».
«Τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ «εμάς δεν μας εκπλήττουν γιατί ξέρουμε ποια είναι η βάση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πώς λειτουργεί, άλλωστε είμαι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία.Τώρα έχουν να μοιράσουν το παιχνίδι μεταξύ τους».
Αναφερόμενος στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η δική μας πλευρά ο κ. Συλλούρης είπε πως «εάν εμείς έχουμε συμφωνήσει όπως είπαμε εξ` υπαρχής ότι χωρίς ξεκαθάρισμα μιας ελάχιστης βάσης, ελάχιστης συνεννόησης δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αν δεν το τηρήσουμε τούτο και υποχωρήσουμε κάτω από τις πιέσεις των ξένων για να φανούμε καλά παιδιά τώρα θα φανούμε πολύ σύντομα πολύ κακά παιδιά.
Διότι είτε δεν θα μπορέσουμε μια πρόταση λύσης γιατί θα είναι πολύ κακή είτε θα κατηγορηθούμε και πάλι με την ικανότατη τουρκική διπλωματία πως εμείς φταίμε για το αδιέξοδο».