Τρ. Κύπρου: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το σχέδιο αναδιοργάνωσης
Λευκωσία: Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο μεταβατικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Χρίστος Σορώτος.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, με επικεφαλής τον κ. Σορώτο είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα με κλιμάκιο της Τρόικας, με επίκεντρο των συζητήσεων τα θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση της Τράπεζας.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σορώτος είπε «το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης είναι σε συνεχή εξέλιξη με παρουσιάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές και παράγοντες, με τους οποίους συζητάμε».
Ερωτηθείς αν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Σορώτος απάντησε ότι δεν αλλάζει τίποτα στην όλη διαδικασία, ότι δηλαδή το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης πρέπει να έχει τελειώσει και παρουσιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Οσον αφορά το χρόνο εξόδου της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Σορώτος είπε ότι όλα βρίσκονται εν εξελίξει.
Σε ερώτηση πότε αναμένεται η τελική έκθεση της KPMG για το τελικό κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Σορώτος ανέφερε ότι αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας και πως η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει σχέση με αυτό.
Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την Τρόικα, ο κ. Σορώτος είπε πως σήμερα δεν θα γίνει άλλη συνάντηση, αλλά σίγουρα, πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τις επόμενες ημέρες.
Νωρίτερα, στην Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιήθηκε κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, εκτός από τα ταμεία προνοίας, τον αριθμό των υποκαταστημάτων και το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ενδεχόμενο όπως η Τράπεζα Κύπρου διαχωριστεί σε εμπορική και κτηματική.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Ο Μακαριότατος σημείωσε ότι «με πολλή δεξιότητα προσπαθούν να εκποιήσουν τις περιουσίες του φτωχού κόσμου» και κάλεσε όσους έχουν δάνεια με εγγυήσεις να αντιδράσουν.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα.