Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας κακής συμφωνίας με την Τρόικα, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει το διάλογο και τον αντίλογο, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή.
«Η Κυβέρνηση θέλει συνεργασία, δεν μπορεί όμως να διατάσσει και οι άλλοι να υπακούν. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, να υπάρξει λόγος και αντίλογος και να βρεθεί η χρυσή τομή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν υπάρξει ένας διάλογος, αν δεν «μαζέψουν όλοι το μυαλό τους», αν δεν βάλουν κάτω τα πράγματα και να βρουν μια σωστή λύση, τότε «δεν θα πάμε καλά».
Ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο το κράτος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα σύντομα, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε «με ανησυχεί πολύ».
«Κάποια συμφωνία θα γίνει με την Τρόικα αλλά ποια συμφωνία; Να διαλύσουμε τα πάντα; Διότι αν θα γίνει μια κακή συμφωνία ο λαός θα υποφέρει», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ήδη υπάρχουν αρκετές χιλιάδες που πεινούν σήμερα.
«Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι αξίζει σε αυτό το λαό να πεινά», είπε.
Πρόσθεσε ότι στην εισβολή το 1974 ο κόσμος έφυγε σχεδόν γυμνός, δεν έφερε τίποτα από τα σπίτια του και κανείς δεν πείνασε. Δεν θα ήταν σωστό σήμερα, συμπλήρωσε, να πεινούν χιλιάδες άνθρωποι. Σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οφείλεται στη μη έγκαιρη αντιμετώπιση του όλου θέματος.
«Αν αντιμετωπιζόταν σωστά δεν θα βρισκόμαστε σε αυτά τα κακά χάλια που είμαστε σήμερα, δυστυχώς», είπε.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να είχε οικονομικό πρόβλημα.
«Σίγουρα η οικονομική ύφεση και της Αμερικής και της Ευρώπης θα μας ερχόταν και εδώ αλλά θα ήταν ανεπαίσθητη αν λαμβάναμε γρήγορα μέτρα. Δυστυχώς δεν ελάβαμε», ανέφερε.
Αναφέροντας ότι για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας φταίνε οι πάντες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα έπρεπε όλοι, Κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος, οικονομολόγοι με άποψη για την παρούσα οικονομική κατάσταση, να κάτσουν μαζί να δουν το πρόβλημα να πάρουν συλλογικές αποφάσεις έτσι ώστε να βγει η χώρα όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την κρίση και εξέφρασε την πεποίθηση υπάρχει δυνατότητα να βγει η Κύπρος από την κρίση.
Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση από εδώ και πέρα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε «ελπίζω να προσγειωθούν οι πάντες».
Εξέφρασε θλίψη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα και διερωτήθηκε γιατί δεν μαζεύονται όλοι, να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να υπάρξει ένα άριστο αποτέλεσμα για το καλό του τόπου και του λαού.
Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ρουμανίας
Οι αδελφικές σχέσεις που διατηρεί η Εκκλησία με το ρουμανικό λαό και το εκεί Πατριαρχείο, αλλά και η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού, ήταν τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlăţean.
«Του έχω διερμηνεύσει τις αδελφικές σχέσεις που έχουμε τόσο με το ρουμανικό λαό όσο και με την εκεί επίσημη εκκλησία και τον Πατριάρχη Δανιήλ», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Τόνισε ότι πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου είναι να έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις ορθόδοξες χώρες, όπως επίσης και με τις άλλες ομολογίες, με τους προτεστάντες, τους καθολικούς, τους αγγλικανούς αλλά και με τους μουσουλμάνους με τους οποίους έχει πρόσφατα εγκαινιαστεί διάλογος.
Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνάντηση τόνισε στο Ρουμάνο ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρχε ποτέ θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο, ούτε υπάρχει, ούτε στο μέλλον θα υπάρξει.
«Ο λαός μας, Έλληνες και Τούρκοι είναι ανοικτόμυαλοι και δεν έχουμε θρησκευτικές διαφορές», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι ψέμα αυτό που πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η σύγκρουση των δύο κοινοτήτων. Όπως εξήγησε στον Ρουμάνο ΥΠΕΞ, το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους.
«Ενώ συμφωνήσαμε να συνομιλούμε για να βρούμε λύση ομοσπονδιακή, οι Τούρκοι δεν συνομιλούν για ομοσπονδία αλλά για συνομοσπονδία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν δύο κράτη και ανέφερα στον κ. Υπουργό ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει χέρι στην Κύπρο που μπορεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, να έχουμε δύο κράτη», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να διαιρεθεί, ούτε η Ευρώπη θέλει δύο κράτη στους κόλπους της. Τού ανέφερε επίσης ότι αν δεν αλλάξει η άποψη που έχει η τουρκική Κυβέρνηση περί δύο κρατών, λύση δεν μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο.
«Αλλοίμονο, αν δεχτούμε τις θέσεις της Τουρκίας, η Κύπρος τουρκοποιείται πολύ σύντομα», σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ έλαβε τα μηνύματα που του διαβίβασε.