Μέσα σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα εορτάστηκε, τη Δευτέρα, 5η Μαΐου 2014, η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της κοινότητας Αγίας Ειρήνης –Κανναβιών.
Τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και προεξήρχε αντίστοιχα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, με την παρουσία μελών της αστυνομικής διεύθυνσης Μόρφου —αφού ως γνωστόν η εν λόγω Αγία είναι η προστάτιδα των αστυνομικών δυνάμεων —και με την αθρόα συμμετοχή πιστών από τη μητροπολιτική μας περιφέρεια.
Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού λιτανεύθηκε η ιερή εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης. Τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και το πρωί της Δευτέρας έψαλλε ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεώς μας κ. Μάριος Αντωνίου.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του, αρχικά, τόνισε τη σημασία τού να διάγει κανείς χριστιανικό βίο: «Οι άνθρωποι ανέκαθεν είχαν ένα στόχο∙πώς να ζήσουν πολλά χρόνια. Δηλαδή αυτό που εύχεται ο ψάλτης στον δεσπότη και αυτό που εύχομαι εγώ σε εσάς, “έτη πολλά”. Όμως, αυτά τα πολλά χρόνια θα πρέπει να είναι μεστά από Χριστό, αλλιώς θα είμαστε στην κυριολεξία “ά-χριστοι”, δηλαδή χωρίς Χριστό, χωρίς Θεό. Συνεπώς, όταν είμαστε χωρίς Χριστό, δεν έχουμε και πολλά χρόνια, παρά μόνον μίαν αιωνιότητα κολασμένη, μίαν αιωνιότητα που μας περιμένει για να μας κρίνει το μέγα έλεος του Σωτήρος Χριστού».
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για το έλεος του Κυρίου, τη σπουδαία αρετή της ελεημοσύνης και την αιώνια ζωή: «Ακούμε αυτές τις ευλογημένες μέρες από τους ψάλτες και ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα της Διακαινησίμου το “ Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου, καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος”.
Το μέγα έλεος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μας κρίνει ο Κύριος στη Δευτέρα Παρουσία. Δηλαδή θα μας κρίνει με επιείκεια, αρκεί εμείς να αντιμετωπίζουμε και εμείς τους συνανθρώπους μας με επιείκεια, να επιδεικνύουμε συγχωρητική διάθεση, να μάθουμε να ελεούμε, καθώς “ο ελεών τον άνθρωπον δανείζει Θεώ”.
Σημαντική στην εποχή μας είναι και η πιο μικρή ελεημοσύνη. Εντούτοις, ελεημοσύνη δεν είναι μόνο τα χρήματα και τα τρόφιμα, που πολλοί άνθρωποι φτάσαμε στο σημείο να τα έχουμε άμεση ανάγκη από τον συνάνθρωπό μας.
Αλλά ελεημοσύνη είναι και το να πούμε μια καλή κουβέντα σε έναν απελπισμένο, να δώσουμε ελπίδα σε έναν άρρωστο, να του δώσει η προσευχή μας δύναμη να ζήσει ακόμα λίγο καιρό και ο χρόνος αυτός να είναι χρόνος μετανοίας, όχι χρόνος αμαρτίας.
Ένα άλλο στοιχείο που μας δίδει η Ανάστασις είναι η αιώνιος ζωή∙αιώνιος ζωή δεν είναι αποκλειστικά μια ζωή που δεν θα ξαναπεθάνουμε.
Θα συμβεί και αυτό αλλά θα είναι μια ζωή όπου θα γνωρίσουμε τον Τριαδικό Θεό σε όλη του τη διάσταση, και αυτό είναι εφικτό από αυτήν τη ζωή. Επομένως, η αιώνιος ζωή είναι η γνώση του αληθινού Θεού».
Έπειτα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ζωή του Ευαγγελίου είναι όντως εφαρμόσιμη: «Οι Άγιοί μας αποτελούν απόδειξη ότι η ζωή του Ευαγγελίου είναι εφαρμόσιμη. Το Ευαγγέλιο μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε εποχή, όπως έγινε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ειρήνη, που ο ίδιος ο Χριστός από Πηνελόπη που κλήθηκε από τον ειδωλολάτρη πατέρα της, την ονόμασε Ειρήνη για να θυμίζει στους ανθρώπους ότι ένα από τα δώρα του Αγίου Πνεύματος στην ανθρώπινη ύπαρξη είναι η ειρήνη. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Θεός μάς παρέχει αποδείξεις με τους αγίους του και τις αγίες του, στο γεγονός ότι ο λόγος του είναι εφαρμόσιμος μέχρι τον τελευταίο αγιοκαταταχθέντα Άγιο Πορφύριο, που εκοιμήθη το 1991. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων θέλει να επιβάλει στους Ορθοδόξους έναν κόσμο χωρίς Θεό, μια ζωή η οποία να συγκατατίθεται στις μεγάλες αμαρτίες. Όμως, εμείς πρέπει να κρατηθούμε ακόμα περισσότερο στη Θεία Λειτουργία και στους Αγίους μας».
Τέλος, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε στους πιστούς έτη πολλά, αναστάσιμα και ειρηνικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Αστυνομία που τιμά με ευλάβεια την Αγία Ειρήνη, ευχόμενος στα μέλη της η ειρήνη να αποτελεί κύριο μέλημά τους.