Επισπεύδει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των δανείων μοναστηριών και μητροπόλεων η εκκλησία για την αποπληρωμή περίπου €190 εκ. που οφείλονται κατά βάση στην Ελληνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Κύπρου και στον Συνεργατισμό.
Μέχρι σήμερα έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων της ιεράς αρχιεπισκοπής και της σταυροπηγιακής μονής Κύκκου για τα δάνεια που είχαν συναφθεί από την Ελληνική Τράπεζα.
Το ύψος των οφειλών προς την HB ανερχόταν γύρω στα €60 εκ. και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως γίνει ανταλλαγή ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας για εξόφληση του συγκεκριμένου χρέους.
Εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν αναδιαρθρώσεις δανείων της εκκλησίας και με την Τράπεζα Κύπρου βάσει της πρακτικής που εφαρμόζεται και στην Ελληνική Τράπεζα, δηλαδή παραχώρηση γης έναντι του χρέους.
Ο διευθυντής του ελεγκτικού τμήματος της εκκλησίας Γιάννος Χαριλάου, δήλωσε στη StockWatch ότι «στόχος όλων των εκκλησιαστικών οργανισμών είναι να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους και σταδιακά να εξοφληθούν μέσω πώλησης γης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων γίνονται σε συνεργασία με το ελεγκτικό τμήμα της ιεράς συνόδου με τους λογιστές, δικηγόρους και οικονομικούς συμβούλους των θρόνων, των μονών και των ιερών ναών.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων να γίνει πριν λήξη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
«Τα κριτήρια και οι όροι της συμφωνίας της εκκλησίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν διαφέρουν για τον κάθε εκκλησιαστικό οργανισμό», τόνισε.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δηλώσει πρόσφατα στη StockWatch ότι πέραν από την παραχώρηση γης έναντι χρέους, η εκκλησία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων της διαπραγματεύεται μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του χρέους.
Εκτιμάται ότι το σύνολο του χρέους των εκκλησιαστικών οργανισμών προς τα μεγάλα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σήμερα γύρω στα €190 εκ.
Η εκκλησία υπέστη απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις αποφάσεις του Eurogroup τo 2013, που προέβλεπαν κούρεμα καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων.
Η αρχιεπισκοπή κάλυπτε τους μισθούς των ιερωμένων από τα μερίσματα των τραπεζών καθώς η εκκλησία ήταν εκ των μεγάλων μετόχων στην Ελληνική Τράπεζα ενώ σημαντικό ποσοστό κατείχε και στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.
Η εκκλησία δεν εκδίδει λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια και το ακριβές ύψος των περιουσιακών στοιχείων και των χρεών της είναι άγνωστο.