“Επιχειρούν να καταλύσουν και να σαρώσουν «όρια αιώνια, α οι Πατέρες έθεντο” ,ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισηγητική ομιλία του ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ στο Ιεραποστολικό Συνέδριο Αράχωβας που διεξήχθη στις 22-24 Αυγούστου.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση:
Η Χάρις του Παναγάθου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Αρχηγού της Πίστεως και της σωτηρίας ημών, του Πρώτου και Κορυφαίου Ιεραποστόλου των αιώνων, μας συνήγαγε και εφέτος στον ευλογημένο αυτόν λόφο της Αράχωβας, το πνευματικό μας Θαβώρ, μετά τον εορτασμό του πανευφρόσυνου και ευλογημένου Πάσχα του καλοκαιριού, δηλ. μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.
Συνήλθαμε και πάλι με την Αγιοπνευματική Χάρι και ευλογία για το καθιερωμένο από πολλών ετών από τον αλησμόνητο Πνευματικό μας Πατέρα και Ιδρυτή του Π.Χ.Ο.Ο.Ι. αοίδιμο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρό Κωνσταντίνο (του οποίου η μνήμη να είναι αιωνία και οι ευχές του να μας επισκιάζουν), ετήσιο Ιεραποστολικό Συνέδριο στις Νεανικές Κατασκηνώσεις της Αράχωβας. Ελάβαμε προηγουμένως και τις ευχές και ευλογίες για την επιτυχία του Συνεδρίου μας από τον Σεβ. Ποιμενάρχη της Θεοσώστου αυτής Επαρχίας, τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεώργιο. Το πνευματικό Θαβώρ του ευλογημένου αυτού λόφου αποτελεί πηγή δυνάμεως, φωτισμού, εμπνεύσεως και πνευματικού ανεφοδιασμού για όλους μας, αφού εδώ αναπαύεται εν Κυρίω ο εμπνευστής μας, χειραγωγός και καθοδηγητής μας εις το Ιερό και Αποστολικό, το Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας, αείμνηστος Επίσκοπος Κων/νος.
Σε καιρούς ηθικο-πνευματικής, αλλά και σοβαρής οικονομικής κρίσεως, σε καιρούς αποστασίας από τον Πανάγιο Θεό των Πατέρων ημών και το άγιο θέλημά Του, σε καιρούς φανερών και αφανών διωγμών της Αγιωτάτης ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας, εντός και εκτός των ορίων του Ελληνικού ημών Έθνους, και ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής, σε δυσχείμερους χρόνους, που πολεμείται έσωθεν και έξωθεν η Ορθοδοξία μας και η ανεκτίμητη Ορθόδοξη Παράδοση και Παρακαταθήκη βάλλεται από τα πυρά της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, των ετεροδόξων και αιρετικών παρατάξεων και ομολογιών, σε δύσκολους καιρούς, που τα καταλυτικά ρεύματα της Παγκοσμιοποιήσεως και της Πανθρησκείας επιχειρούν να καταλύσουν και να σαρώσουν «όρια αιώνια, α οι Πατέρες έθεντο», η Ορθόδοξος Ιεραποστολή, εσωτερική και εξωτερική, έχει να επιτελέση ένα τεράστιο και σωτήριο έργο : το έργο του αληθινού εν Αγίω Πνεύματι ευαγγελισμού και επανευαγγελισμού. Ο πρώτος και μέγιστος Ιεραπόστολος της ανθρωπότητος Ιησούς Χριστός είπε στους μαθητάς και Αποστόλους Του˙ «πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει. Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται» (Μαρκ. 16, 15-17).
Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι πολύ σπουδαία. Το γενικό θέμα : Εκκλησία και Ιεραποστολή και τα επί μέρους θέματα είναι μεγάλου ιεραποστολικού ενδιαφέροντος.
«Το Ιεραποστολικό οδοιπορικό στην Τουρκία και την Κορέα» με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Χαβάτζα θα μας δώση σημαντικά ιεραποστολικά μηνύματα, που απορρέουν από την Κυριακή εντολή. «Πορευθέντες …». Ο συνδυασμός της Χριστιανικής – φιλοσοφικής ηθικής με την Ιεραποστολή, που θα μας παρουσιάση ο ελλογιμώτατος κ.Κων/νος Νιάρχος, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, θα μας βοηθήση να εννοήσωμε τα ηθικά και πνευματικά ερείσματα της Ιεραποστολικής κινήσεως και του θεοκεντρικού έργου αυτής.
Επίσης, το περισπούδαστο θέμα της εισηγήσεως του προσφιλούς μοι αδελφού, Παν/του Ιερομονάχου π.Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου, «Εκκλησία και εσωτερική Ιεραποστολή», θα καταδείξη με σαφήνεια την πολλή στενή και άρρηκτη σχέσι, που υπάρχει μεταξύ της Αγίας μας Εκκλησίας και των δύο τέκνων της, των δύο βλαστών της : του Μοναχισμού και της Ιεραποστολής. Καί ακόμη πως, όταν η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία είναι ζώσα και ελευθέρα κατά Θεόν, απαγκιστρωμένη από ασφυκτικούς κλοιούς και πιέσεις της Κρατικής ή όποιας άλλης ετεροκλίτου αντιθέου εξουσίας, τότε κατ’ ακολουθίαν και τα δύο αυτά πνευματικά της τέκνα, ο Μοναχισμός και η Ιεραποστολή, θα θάλλουν και θα ευδοκιμούν κατά Θεόν.
Καί το ακόλουθο θέμα, που θα παρουσιάση η ευσεβής Πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Δαδανού και αναφέρεται στις δυσκολίες και τους πειρασμούς, που αντιμετωπίζουν οι Ιεραπόστολοι στο Ιεραποστολικό τους έργο, είναι μεγάλης αξίας και σημασίας. Είναι ανάγκη όλοι εμείς οι φίλοι και συνεργάτες της Ιεραποστολής να γνωρίζωμε τις δυσκολίες και τους πειρασμούς, που συναντούν οι Ιεραπόστολοι στα προκεχωρημένα φυλάκιά τους για να συμπαριστάμεθα προσευχητικά στους ιερούς αγώνες τους.
Αλλά, παράλληλα, και η κατάθεσις των εμπειριών και σκέψεων για την Ιεραποστολή εκ μέρους του Πρωτ. π.Γεωργίου Σχοινά, εν συνδυασμώ με την προβολή slides από τον Παν/το Αρχιμανδρίτη π.Νεκτάριο Στογιάννη, θα είναι ιδιαίτερη ευλογία. Η Ιεραποστολική ζωή και διακονία είναι εμπειρική και βιωματική και με εμπειρίες και βιώματα μόνο εκφράζεται και μεταλαμπαδεύεται.
Καί το επιστέγασμα των σπουδαίων αυτών εισηγήσεων θα γίνη με το πολύ επίκαιρο, πολύ ουσιαστικό και περισπούδαστο θέμα της εισηγήσεως του προσφιλεστάτου μοι Καθηγητού της Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Δημητρίου Τσελεγγίδη, που είναι : «Γιατί είναι σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη και αναγκαία η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στους εγγύς και τους μακράν». Το θέμα αυτό είναι καίριο και λίαν επωφελές. Αποτελεί την λυδία λίθο, με την οποία κρίνεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του έργου της Ιεραποστολής. Γιατί Ιεραποστολή και Ιεραποστολική κίνησι, που δεν είναι όντως Ορθόδοξη εις το εγγύς και το μακράν περιβάλλον, δεν είναι Ιεραποστολή της Αγίας ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλ’ έχει δυτικού τύπου πρότυπα ουμανιστικά και όχι Χριστοκεντρικά.
Άγιοι Πατέρες και Αδελφοί,
Εύχομαι από καρδίας να ευλογηθή δαψιλώς παρά Κυρίου Παντοκράτορος το Ιεραποστολικό μας αυτό Συνέδριο. Ελπίζω και πιστεύω ότι όλα τα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά μηνύματα που θα ακουσθούν στο τριήμερο αυτό Ιεραποστολικό Συνέδριο θα εμφυτευθούν στις καρδιές όλων μας και θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αφοσίωσι στο Ιεραποστολικό μας έργο.
Επιθυμώ εκ των προτέρων να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους Πανοσιολογιωτάτους και Αιδεσιμολογιωτάτους Πατέρας και εισηγητάς του Συνεδρίου μας, καθώς επίσης και τους Ελλογιμωτάτους κκ. Καθηγητάς και εισηγητάς της Ιεραποστολικής μας Συνάξεως για τον κόπο, τον χρόνο και την επιμέλεια των εισηγήσεών τους.
Να συγχαρώ θερμά την ερίτιμο Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Χ.Ο.Ο.Ι., το Προεδρείο του Συνεδρίου μας, ως και τους αξιοτίμους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Τοπικών Ιεραποστολικών Παραρτημάτων για την συνεργασία τους και την άψογη διοργάνωσι του παρόντος Συνεδρίου. Πρωτίστως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Διευθύντρια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ Λεβαδείας και των Νεανικών Κατασκηνώσεων Αράχωβας, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και το επιτελείο της για την πολύ καλή και άρτια προετοιμασία και την διακονία του Συνεδρίου. Να ευχαριστήσω ακόμη και όλα τα μέλη και τους φίλους της Ιεραποστολής, που συμμετέχετε στη Σύναξι αυτή.
Ευλογημένο παρά Κυρίου και επιτυχημένο να είναι το Συνέδριό μας αυτό.